Έχεις αγχώδη τύπο προσκόλλησης στις ερωτικές σου σχέσεις; Δες πώς να το διαχειριστείς

Ποιοι είναι οι 4 τύποι προσκόλλησης.

Φωτογραφία από Edward Eyer (pexels.com)

Εάν μου έλεγες έναν χρόνο πριν, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προσκόλλησης μέσα στις ερωτικές σχέσεις, θα σου έλεγα «τι είναι πάλι τούτο;», όμως ένα από τα τελευταία μου φλερτ με δίδαξε πως εμφανώς έχω κι εγώ τον δικό μου τύπο προσκόλλησης, που εξηγεί αμέτρητες από τις συμπεριφορές μου, ειδικότερα όμως, τον τρόπο που σκέφτομαι.

Η θεωρία λέει πως ο τρόπος που συνδεόσουν με τους ανθρώπους που σε φρόντιζαν όταν ήσουν μικρή (συνήθως με τους γονείς) είναι και ο τρόπος που ασυνείδητα συνδέεσαι μέσα στις ερωτικές σου σχέσεις, καθώς το παρελθόν αποτελεί έναν «μπούσουλα» με τον οποίο διαμορφώνεις τις τωρινές σου σχέσεις.

Δεν είναι κάτι κακό απαραίτητα ή κάτι που δεν αλλάζει, αλλά όταν το ψάξεις και το συνειδητοποιήσεις, ειλικρινά μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ να είσαι περισσότερο ευτυχισμένη μέσα σε μία ερωτική σχέση.

Οι 4 τύποι προσκόλλησης είναι:

Ασφαλής: Νιώθεις ασφαλής συναισθηματικά και σωματικά, έχεις μία θετική οπτική ζωής, επικοινωνείς επιτυχημένα, διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου σωστά, προσφέρεις αγάπη και εμπιστοσύνη στον σύντροφό σου.
Απόμακρος: Κρατάς μία απόσταση από τον άλλον μέσα σε μία σχέση, δε νιώθεις την ανάγκη για συναισθηματική εγγύτητα, δε φτάνεις σε βάθος με ό,τι νιώθεις και με τα επίπεδα ρομαντισμού, αποφεύγεις οτιδήποτε φέρνει οικειότητα.
Αγχώδης: Νιώθεις πως δεν αξίζεις να νιώσεις αγάπη, έχεις υψηλά επίπεδα ανασφάλειας, ζητάς διαρκώς επιβεβαίωση, εκφράζεις έντονη ζήλεια-ενίοτε κτητικότητα, έχεις έναν βαθιά ριζωμένο φόβο εγκατάλειψης, απόρριψης ή μοναξιάς.
Αποδιοργανωμένος: Τείνεις να έχεις μία απρόβλεπτη συμπεριφορά που μπερδεύει τον σύντροφό σου. Εναλλάσσεσαι ανάμεσα στο να θες συναισθηματική επιβεβαίωση και στο να είσαι απόμακρη και ανεξάρτητη. Ενώ στην πραγματικότητα θες και αποζητάς την αγάπη, ταυτόχρονα τη φοβάσαι και ενώ ψάχνεις τη συναισθηματική εγγύτητα, ταυτόχρονα την αποφεύγεις λόγω φόβου απόρριψης. Διαρκώς παλεύεις ανάμεσα στην ανάγκη σου για αγάπη και στις φοβίες σου.

Αφού είδαμε και τους 4 τύπους, ας κάνουμε focus στον αγχώδη τύπο προσκόλλησης, χωρίς καμία δόση κριτικής, αλλά με τη διάθεση να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας.

1. Ηρέμησε τον εαυτό σου
Σε εκείνες τις στιγμές που το άγχος σου αγγίζει κόκκινα επίπεδα, προσπάθησε μόνη σου να ηρεμήσεις τον εαυτό σου, χωρίς να βασίζεσαι σε κάποιον άλλον, με όποια τεχνική ή όποιον τρόπο κρίνεις πως «ακουμπά» σε σένα. Κάνε διαλογισμό, πήγαινε μία βόλτα, γράψε τα συναισθήματά σου σε ένα ημερολόγιο, κάνε γυμναστική, διάβασε ένα βιβλίο. Γενικά, στόχος είναι να αποσπάσεις την προσοχή σου από το άγχος σου.

2. Μίλα με κάποιο πρόσωπο που μπορεί να σε βοηθήσει
Ζήτα βοήθεια από ένα πρόσωπο φιλικό, της οικογένειάς σου ή τον ψυχοθεραπευτή σου, που θα μπορέσει να σου μιλήσει, να σε ακούσει και να καταπραΰνει την έντονη εσωτερική σου ταραχή και την υπερανάλυση στο μυαλό σου. Κάνε τη συνειδητή επιλογή να μη «ξεφορτώσεις» όλη τη συναισθηματική ταραχή σου στον σύντροφό σου.

3. Απευθύνσου στον σύντροφό σου
Μίλα ανοιχτά με τον σύντροφό σου και προσπάθησε να εκφράσεις με ειλικρίνεια τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, το τι ακριβώς ζητάς και έχεις ανάγκη από εκείνον τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ζήτα την επιβεβαίωση, την αγάπη, την τρυφερότητα που χρειάζεσαι.

 

@therapyjeff There are 3 ways to manage your anxious attachment style. I want to know which one you use, or use more often, and does it work for you? Leave a comment! #anxiousattachment #anxiousattachmentstyle #therapy #selfcare #mentalhealth ♬ original sound – TherapyJeff

Με πληροφορίες από psychcentral.com