Από Σεπτέμβριο έρευνες για φυσικό αέριο – Σε αναμονή οι επενδυτές σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα
Tο καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης αποτέλεσε ανάσα ανακούφισης για τις εταιρείες ερευνών, αλλά περιμένουν και τις επόμενες εκλογές.
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενόψει της διεξαγωγής και των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Tο καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης δεν παύει να αποτελεί μια ανάσα ανακούφισης, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πηγές που συνομιλούν με τα στελέχη του κλάδου, που προσθέτουν ότι αναμένουν και τις επαναληπτικές εκλογές προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη την εικόνα του πολιτικού σκηνικού της Χώρας για τη λήψη αποφάσεων την επόμενη μέρα.
Η σαφής πολιτική βούληση της ΝΔ για τη συνέχιση των ερευνών στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις φάνηκε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, σε αντίθεση με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο ως προς τη στήριξη ή όχι του εγχειρήματος για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες στελέχη της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.
Προς το παρόν, οι επενδυτές συνεχίζουν τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων τους, που θα καταλήξουν τα επόμενα δύο χρόνια στις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, κρατώντας αυτή τη στιγμή χαμηλές ταχύτητες και τηρώντας απλά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Το ότι η κατάσταση στο μέτωπο των ερευνών υδρογονανθράκων αυτή την περίοδο είναι σχεδόν παγωμένη, επιβεβαίωσε στην «Πελοπόννησο» και ο Γιώργος Αυγουρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας.
Ο κ. Αυγουρόπουλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής. Υπάρχουν βέβαια κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις που συνδέονται με χρονοδιαγράμματα, όμως, οι μετέπειτα εξελίξεις συνδέονται ξεκάθαρα με το επόμενο πολιτικό σκηνικό της χώρας, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως με το τι θα γίνει στην Τουρκία, με τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης και με τον αγωγό EastMed.
Το τοπίο αυτή τη στιγμή έχει γίνει ξανά πολύ ρευστό, έλεγε στην «Π» ο κ. Αυγουρόπουλος, που θεωρεί αυτή τη χρονική στιγμή ακατάλληλη για να ληφθούν αποφάσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και δεν περιμένει να αλλάξουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ιωάννινα – Κρήτη – Ιόνιο
Η πλέον ώριμη παραχώρηση είναι αυτή των Ιωαννίνων. Η Energean βρίσκεται στη διαδικασία απαντήσεων σε θέματα που έθεσαν οι τοπικοί φορείς. Αν τρέξουν οι διαδικασίες, γύρω στο φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί η περιβαλλοντική άδεια για τη διενέργεια της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης στην περιοχή Ζίτσα.
Θα είναι σε θέση να την εκτελέσει, αφού πρώτα μισθώσει γεωτρύπανο το 2024, πιθανότατα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η ίδια εταιρεία είναι διαχειριστής της κοινοπραξίας με τη Helleniq Energy στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της Κέρκυρας κοντά στα όρια με την Ιταλία. Εντός του 2023 θα έχει στη διάθεσή της ερμηνεία των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.
Θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα προχωρήσει σε απόφασεις για διενέργεια ή όχι γεώτρησης. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και το Ιόνιο, ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, έχει κάνει γνωστό ότι δεν αναμένονται επενδυτικές αποφάσεις εντός του 2023.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News