Ευρωεκλογές 2024 – Καραμεσίνη στην «Π»: «Πρωτοβουλίες για μείωση χρόνου εργασίας»
Η Καλαβρυτινή υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μαρία Καραμεσίνη μιλά στην «Πελοπόννησο».
Στην Πάτρα βρίσκεται σήμερα η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Μαρία Καραμεσίνη στο πλαίσιο των περιοδειών της για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η καθηγήτρια Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου, τέως πρόεδρος και διοικήτρια ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) με καταγωγή από την Ανω Βλασία Καλαβρύτων μίλησε στην «Πελοπόννησο» για τις κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση τα επόμενα χρόνια.
Κυρία Καραμεσίνη, η Ευρώπη θα αποφασίσει την ποσόστωση των δαπανών της για την αμυντική πολιτική της, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Ως Νέα Αριστερά, ποιες είναι οι θέσεις σας για αυτές τις δαπάνες;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει καταρχήν να αποφασίσει εάν θέλει να αποτελέσει αυτόνομο παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ήπειρο και στον κόσμο ή εάν θα συνεχίσει να αποτελεί παρακολούθημα των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ, εις βάρος των συμφερόντων των λαών της.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: Θα αποστασιοποιηθεί η Ε.Ε. από την πολιτική των ΗΠΑ, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ισραήλ για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και αναγνωρίζοντας την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, ως αναγκαίες πιέσεις για μια δίκαιη επίλυση του μεσανατολικού και ειρήνη στην περιοχή; Θα εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και, έπειτα, για τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής αμοιβαίας ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρώπη, μέρος της οποίας θα είναι και μια συμφωνία με τη Ρωσία για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη; Ή θα ακολουθήσει το δρόμο της αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ προετοιμαζόμενη για έναν (τρίτο παγκόσμιο) πόλεμο;
Η Νέα Αριστερά αντιτίθεται στην αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, που στερούν πόρους από τις κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Υποστηρίζει, ότι η Ε.Ε πρέπει να είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας και να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με μεγαλύτερη ενοποίηση και εμβάθυνση της κοινής εξωτερικής και αμυντικής της πολιτικής. Η τελευταία πρέπει να στηρίζεται στην πολυμερή διπλωματία, την αναπτυξιακή βοήθεια, τις οικονομικές κυρώσεις και την αμυντική συνεργασία, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών της Ε.Ε.
Έχετε διατελέσει διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Παίζει ρόλο η ευρωπαϊκή πολιτική στην καταπολέμηση της ανεργίας και τις αυξήσεις μισθών; Οι δικές σας προτάσεις ποιες είναι;
Δεν μπορούμε ως λαός να ξεχάσουμε ότι ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με το ΔΝΤ, που επέβαλε στην Ελλάδα τα Μνημόνια, τα οποία οδήγησαν την οικονομία σε συρρίκνωση κατά 25%, μείωσαν τους μισθούς κατά 27% μεταξύ 2009 και 2018 και εκτίναξαν την ανεργία από το 8% το 2008 στο 28% το 2013. Η συμβολή της ευρωπαϊκής πολιτικής στην καταπολέμηση της ανεργίας περνάει μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων, που χρηματοδοτούν προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Όσο σημαντικά και εάν είναι αυτά τα προγράμματα στη διαχείριση της ανεργίας, η μείωση της τελευταίας εντέλει εξαρτάται από την ανάπτυξη της οικονομίας και τις επενδύσεις. Όσον αφορά την αύξηση των μισθών, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει στη χώρα μας η ευρωπαϊκή Οδηγία του 2022 για του επαρκείς κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκτιμώ ότι αυτή θα αναγκάσει την κυβέρνηση, που καθυστερεί να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο, σε αναθεώρηση του νόμου Γεωργιάδη 4635/2019 που είχε ως στόχο να δυσκολέψει τη σύναψη εθνικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από τα συνδικάτα.
Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για την Ε.Ε. είναι η ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προς τα πάνω εναρμόνιση των μισθών, η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, όπως αυτού που ίσχυσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών.
Η Ευρώπη δέχεται διαρκώς προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Ποια πολιτική προκρίνετε για να ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια;
Προτείνουμε τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους μετανάστες και πρόσφυγες, αποτελεσματικούς μηχανισμούς δίκαιης κατανομής και μετεγκατάστασής τους σε όλες της χώρες της Ε.Ε., με όρους αναλογικότητας, και ουσιαστική ενίσχυση των εθνικών προϋπολογισμών με ευρωπαϊκούς πόρους για πολιτικές και δράσεις ένταξής τους προς όφελος και των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Επίσης τη διευκόλυνση της απόκτησης ιθαγένειας από μετανάστες που δουλεύουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η Ευρώπη γερνάει και πάσχει από μείωση πληθυσμού και ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η μετανάστευση είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία όλων των χωρών.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές. Τι κλίμα συναντάτε στις περιοδείες σας;
Για να αντιληφθεί ο κόσμος την κρισιμότητα των ευρωεκλογών χρειάζεται οργανωμένος δημόσιος διάλογος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από το φυλλάδιο ενός κόμματος πού βρίσκεται και πού πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε πώς αυτό συνδέεται με τη δική του ζωή. Γι’ αυτό και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι κομβικός.
Διαβάστε επίσης:
«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», φώναζε η κόρη της 40χρονης που δολοφονήθηκε στο Μενίδι
Καιρός: Δύσκολο 5νθήμερο από σήμερα, ζέστη και αφρικανική σκόνη, η πρόγνωση για την Πάτρα
Κρήτη: Τρεις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες, 42 διασώθηκαν, σε εξέλιξη οι έρευνες
Σλοβακία – Δολοφονική επίθεση: Ποια η κατάσταση του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News