Ο Χαράλαμπος Μπονάνος για την Πολιτική Προστασία της Αχαΐας: «Θωρακιζόμαστε απέναντι στις απειλές… »
Στόχος της διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής είναι πρωτίστως η πρόληψη ή ο μετριασμός των επιπτώσεων από ένα εν δυνάμει καταστροφικό συμβάν
Mετά απ’ όσα δραματικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Κεντρική Ελλάδα και μετά την πολύ συχνή, πια, επέλαση ακραίας κακοκαιρίας, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας σε μια Περιφέρεια αποκτά ακόμα πιο βαρύνοντα και κομβικό ρόλο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Μπονάνος βρίσκεται διαρκώς σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνιση.
Ο κ. Μπονάνος απαριθμεί στην «Πελοπόννησο» όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τονίζει πως τη μεγάλη μάχη τη δίνει στο κομμάτι της πρόληψης.
«Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ζητήματα τεράστια και γίνονται διεθνείς προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο και πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα πολύ πιο δυναμικά από ότι στο παρελθόν.
-«Σαν αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας κλήθηκα μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας να αντιμετωπίσω γεγονότα φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές ή οι πλημμύρες, που τα προηγούμενα χρόνια έπληξαν την περιοχή μας.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι στόχος της διαχείρισης μιας φυσικής καταστροφής είναι πρωτίστως η πρόληψη ή ο μετριασμός των επιπτώσεων από ένα εν δυνάμει καταστροφικό συμβάν ή φαινόμενο σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορεί η κοινωνία να τις αντιμετωπίσει, δηλαδή η αποφυγή της καταστροφής.
– Η πρόληψη περιλαμβάνει όλες τις δράσεις, με στόχο τη μείωση ή ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων μιας καταστροφής.
Ως περιφερειακή αρχή συνεργαστήκαμε από την αρχή της θητείας μας με την πυροσβεστική υπηρεσία, την οποία ενισχύσαμε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 29 νέα οχήματα, καθώς και με νέα εναέρια μέσα.
-Παράλληλα ιδρύθηκε η 6η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων που στελεχώθηκε με 80 άτομα δασοκομάντος και την οποία ενίσχυσε η Περιφέρεια με εξοπλισμό αξίας 30.000 €.
Επιπλέον είναι σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την παροχή υπηρεσιών καταγραφής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, υπήρξε ετοιμότητα καθ’ όλες τις αντιπυρικές περιόδους και αυξημένη ετοιμότητα τις ημέρες υψηλού και πολύ υψηλού κινδύνου με αντίστοιχη ενημέρωση και κινητοποίηση των υπηρεσιών της ΠΔΕ, καθώς και των Δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων της ΠΕ Αχαΐας.
-Διετέθησαν επιβατηγά οχήματα για μεικτά εποχούμενα περίπολα τις μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, καθώς και μηχανήματα έργου για τον προληπτικό καθορισμό παρόδιας βλάστησης στο δασικό, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, ενώ έγιναν κινητοποιήσεις εθελοντικών οργανώσεων σε περιπτώσεις πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.
-Αντίστοιχα νομίζω ότι είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι για την πρόληψη από τις πλημμύρες προβήκαμε σε πλήθος καθαρισμών στα 40 ποτάμια και στους 180 χειμάρρους της Περιφερειακής μας ενότητας, ώστε σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους να παρέμβουμε σε σημεία που υπήρχε επικινδυνότητα λόγω φερτών υλικών ή αντικειμένων που έχουν πεταχτεί.
Και η προσπάθεια συνεχίζεται και θα ενταθεί, ώστε να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι στην εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων.
-Και φυσικά χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ακολουθώντας όλους τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι επιφέρουν πολλές φορές καθυστερήσεις.
Θωρακιζόμαστε λοιπόν απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του τόπου μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News