Πρώτες συνδέσεις με φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι εργασίες για το τοπικό δίκτυο

Προχωράει και το τεράστιο έργο σύνδεσης της ΒΙΠΕ Πάτρας με τον αγωγό του ΔΕΣΦΑ – «Παγωμένη» ακόμα η εργολαβία μέσα στην Πάτρα

Πάτρα εργασίες φυσικό αέριο Η πρώτη σύνδεση βιομηχανικού πελάτη έγινε στο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ

Εντός της ΒΙΠΕ Πατρών συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Αχαϊα, με την Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Enaon EDA, να ανακοινώνει προ ημερών την πρώτη σύνδεση βιομηχανικου πελάτη.

Η συμφωνία έγινε με το πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων και παιδικών τροφών «FrieslandCampina Hellas» στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Πατρών, από όπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου και επεκτείνεται προς τον αστικό ιστό της πόλης.

Η εργολαβία προς το παρόν παραμένει «παγωμένη» εντός του αστικού ιστού της Πάτρας, καθώς η ανάδοχος εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Δήμο Πατρέων για το χρονοδιάγραμμα εργασιών και τον τρόπο αποκατάστασης του οδοστρώματος.

Προς τα τέλη του χρόνου, αναμένονται και οι πρώτες δράσεις δημοσιότητας για την προσέλκυση εμπορικών και οικιακών πελατών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι οι εργασίες συνεχίζονται παράλληλα σε Πάτρα και Αγρίνιο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και ο Πύργος. «Η Περιφέρεια έχει, πλέον, όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας σημαντικός εθνικός ενεργειακός κόμβος. Η ενεργειακή απομόνωση της Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με την κεντρική και ανατολική Ελλάδα έχει πλέον «σπάσει» και ιδιαίτερα μετά τα δυο σημαντικά έργα φυσικού αερίου που δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς», είπε ο κ. Ζαΐμης, τονίζοντας ότι προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, το έργο για τα αστικά δίκτυα (Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο) και τη ΒΙΠΕ Πάτρας με δεξαμενές υγροποιημένου αερίου που ήδη υλοποιείται και με επιδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με 23 εκ. ευρώ, αλλά και το τεράστιο έργο της σύνδεσης της ΒΙΠΕ Πάτρας και της πόλης των Πατρών με τον σταθερό αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, Μεγαλόπολη-ΒΙΠΕ Πάτρας (σ.σ. έργο σχεδόν 100 εκ. ευρω/195χλμ.) ενταγμένο και εγκεκριμένο από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας.

«Θυμίζω ότι το έργο ήταν κομμένο από τον εθνικό σχεδιασμό το 2011 και από το 2019 με την εκλογή μας ως περιφερειακή αρχή και με συντονισμένες ενέργειές προς την κεντρική κυβέρνηση, την ΕΕ, την ΡΑΕ, τον ΔΕΣΦΑ αλλά και με σύμμαχο τα επιμελητήρια και την επιχειρηματικότητα της περιοχής αποδείξαμε τεχνοκρατικά, χρηματοοικονομικά πως πετύχαμε μια μεγάλη πολιτική νίκη για την περιοχή μας», πρόσθεσε ο κ. Ζαΐμης εξηγώντας στη συνέχεια τα τρία τεράστια οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά: πρώτον εξασφαλίζονται χαμηλές τιμές παροχής ενέργειας, δεύτερον πρόκειται για ύλη φιλική στο περιβάλλον και τρίτον προσφέρει ασφάλεια ως μεταβατικό καύσιμο για την επόμενη πεντηκονταετία.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξήσεις μισθών, ακρίβεια, παιδεία και υγεία οι προτεραιότητές μας

Supercar αξίας 2,5 εκατ. ευρώ έγινε στάχτη στην Αττική Οδό – Ισπανός που μένει στα ΗΑΕ ο ιδιοκτήτης του

Ο «Νέος Νοστράδαμος» επιμένει: Εξακολουθεί να προβλέπει ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκινά σε λίγες μέρες

Συντάξεις: Πότε πληρώνονται για τον Ιούλιο