Στρατηγικό δίλημμα στο Κουρσκ: Ουκρανική προέλαση και οι προκλήσεις της εισβολής ΒΙΝΤΕΟ
Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πολλά από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση, αλλά κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό από πέρυσι, όταν η καλοκαιρινή επίθεση απέτυχε να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία αναδεικνύουν τη στρατηγική πολυπλοκότητα του πολέμου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, καταλαμβάνοντας έναν μικρό θύλακα και προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις. Η επιχείρηση αυτή έχει ενισχύσει το ηθικό του ουκρανικού στρατού και έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κρεμλίνο, υπονομεύοντας τη φήμη του ρωσικού καθεστώτος.
Με καθημερινά τα χτυπήματα από τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους πυραύλους και τους βομβαρδισμούς, αλλά και με τις εξαντλημένες δυνάμεις της πρώτης γραμμής να υποχωρούν αργά στο Ντονμπάς, η Ουκρανία χρειαζόταν απελπισμένα κάποια καλά νέα αυτό το καλοκαίρι και με αυτήν την προοπτική ξεκίνησε την καλοεκτελεσμένη και εξαιρετικά τολμηρή εισβολή στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.
Ανώτερη βρετανική στρατιωτική πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σχολίασε στο BBC ότι το πιο εντυπωσιακό σ’ αυτήν την εισβολή είναι το πόσο καλά οι Ουκρανοί ανέπτυξαν και συντόνισαν τα συστήματά τους, από τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την αεράμυνα έως τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την προέλαση του πεζικού.
Στην επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πολλά από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση, αλλά κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό από πέρυσι, όταν η καλοκαιρινή επίθεση απέτυχε να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Το δίλημμα
Παρά τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς, με αυτήν την εισβολή η Ουκρανία έδειξε ότι είναι ικανή να αναπτύξει μια συντονισμένη επίθεση χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία του σύγχρονου πολέμου. Από αυτήν την άποψη, οι πιο επιφυλακτικοί στο Κίεβο υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη κάνει μια σημαντική επίδειξη δύναμης προκαλώντας απώλειες και ανησυχίες στους Ρώσους. Με άλλα λόγια, μια απόσυρση τώρα θα ήταν τιμητική, αφού θα είχε καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο Κρεμλίνο, πριν προλάβει η Ρωσία να μεταφέρει αρκετές δυνάμεις στην περιοχή για να εξολοθρεύσει τους εισβολείς.
Όμως οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης θεωρούν ότι η απόσυρση θα αναιρούσε δύο από τους πλέον προφανείς στόχους της εισβολής: αφενός να ασκηθεί αρκετή πίεση στη Ρωσία ώστε να αναγκαστεί να εκτρέψει προς το Κουρσκ ορισμένα από τα δικά της στρατεύματα που βρίσκονται στο Ντονμπάς και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν τα κατειλημμένα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο μέλλον .
Σύμφωνα με το ertnews, ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ Ντέιβιντ Μπλάγκντεν επισημαίνει ότι «αν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση μεγαλύτερης ισχύος την επιστροφή εδαφών του, ενώ παράλληλα θα έχει πλήξει την εικόνα του παντοδύναμου καθεστώτος Πούτιν μεταξύ των Ρώσων πολιτών, πιέζοντας το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση της κατάστασης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εξουσία του».
Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αντιστρέψουν την κατάσταση στο Κουρσκ, διατηρώντας την πίεση στην Ουκρανία, ενδεχομένως με ακόμη πιο σφοδρές πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς.
Ζελένσκι: «Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν στην περιοχή του Κουρσκ»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.
Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».
Morning report by Commander-in-Chief Oleksandr Syrskyi on the situation across all major directions, particularly in the Toretsk and Pokrovsk areas, as well as the operation in the Kursk region.
We are not forgetting our eastern front for a second. I have instructed the… pic.twitter.com/5RE6EgLFn8
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 14, 2024
Ουκρανία: Στρατιώτες κατεβάζουν ρωσική σημαία από κρατικό κτίριο στο Κουρσκ ΒΙΝΤΕΟ
Δημοσιογράφος – απεσταλμένος στην πόλη μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το βίντεο δείχνει επίσης φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη.
Meanwhile Ukrainian media casually filming in Kursk oblast pic.twitter.com/HzOBbfpIjj
— Leonid🇪🇺🇺🇦 (@ShtLnd_) August 14, 2024
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε και σήμερα ότι «απώθησε» ουκρανικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο «διείσδυση εις βάθος» στην μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ κατά την όγδοη ημέρα της άνευ προηγουμένου προώθησης των ουκρανικών δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το in.gr, οι ρωσικές δυνάμεις με την υποστήριξη της αεροπορίας, drones και του πυροβολικού, «απέκρουσαν τις απόπειρες εχθρικών ομάδων κινούμενων με τεθωρακισμένα οχήματα να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.
Από το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και κατά συνέπεια να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, στο ρωσικό έδαφος.
«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και είναι σαφές ότι μπορούν να διεξαγάγουν την επιχείρησή τους στο Κουρσκ», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στις διάφορες επιχειρήσεις και προσωπικά τους εύχομαι επιτυχία», δήλωσε από την πλευρά του ο εσθονός πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Εξαφανίστηκε 14χρονος από το Διακοπτό Αχαΐας, ενεργοποιήθηκε το Missing Kid Alert
Αττική: Μέχρι τις 21 Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους ΒΙΝΤΕΟ
Ο καιρός του Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρούς βοριάδες, η πρόγνωση για σήμερα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News