Ντοκιμαντέρ για το 1821 από Πατρινούς στη Μονή Ομπλού – ΦΩΤΟ

Οι Πατρινοί φουστανελάδες, το επετειακό 2021 συμμετείχαν σε περισσότερες από 20 εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και έπαιξαν σε 5 ταινίες με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Ντοκιμαντέρ Μέρος των γυρισμάτων του ντοκυμαντέρ έγιναν στην Ιερά Μονή Ομπλού

Τους απολαύσαμε στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα όπλα του Αγώνα» το βράδυ της Δευτέρας.

Τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών όπλων Πατρών για άλλη μια φορά, ενόψει των «200 ετών από το 1821», έδωσαν το δυναμικό παρών στο κάλεσμα που έγινε από τις εκδόσεις POLARIS, για το γύρισμα της σειράς ιστορικού ντοκιμαντέρ το οποίο είναι αφιερωμένο στα όπλα. Στα άρματα για την ακρίβεια όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Βαγγελάκος.

Ντοκιμαντέρ

Σε μέρη συνυφασμένα με τη χρήση των όπλων της εποχής, από τα Γιάννενα και την Υδρα έως τα βουνά της Αχαΐας, η σειρά χαρτογραφεί τα θανάσιμα αυτά αντικείμενα

Μέσα από ένα οδοιπορικό σε μέρη συνυφασμένα με τη χρήση των όπλων της εποχής, από τα Γιάννενα και την Υδρα έως τη Δημητσάνα και τα βουνά της Αχαΐας, η σειρά χαρτογραφεί τα θανάσιμα αυτά αντικείμενα, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στην εξέλιξη της ιστορίας.

Ποιοι είναι όμως οι Πατρινοί «Φουστανελάδες» που συντέλεσαν ώστε να δοθεί η απαιτούμενη βαρύτητα και σοβαρότητα στα γυρίσματα του εν λόγω ντοκιμαντέρ; Πρόκειται για ανθρώπους που με θησαυρισμένη γνώση τριάντα ετών, έχουν στην συλλογή τους αυθεντικά άρματα και παρελκόμενα τα οποία επαναπάτρησαν από δημοπρασίες του εξωτερικού καθώς και πιστά αντίγραφα των φορεσιών του 1821.

Ντοκιμαντέρ

 «Τα όπλα του Αγώνα» θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22.00, στο πλαίσιο του ετήσιου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Το επετειακό 2021 συμμετείχαν σε περισσότερες από 20 εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και έπαιξαν σε 5 ταινίες με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Πώς ξεκίνησε ο όμιλος;

Ντοκιμαντέρ

Ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου παραδοσιακών όπλων στην Πάτρα Κωνσταντίνος Βαγγελάκος

«Θέλαμε να μάθουμε ποιος ήταν ο αγωνιστής του 1821. Ποια είναι η φορεσιά του, ποια είναι τα άρματά του και πώς τα κουβάλαγε όλα αυτά. Πώς ντυνότανκαι πώς πορευόταν. Με μία ιστορία 30 ετών έχουμε καταφέρει να αποκομίσουμε πολλές εμπειρίες. Μέσα από την έρευνα και τις συμμετοχές μας σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα θέλουμε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στους νέους ανθρώπους. Ολη η προσπάθειά μας βασίζεται στην αγάπη για την παράδοση και ιστορία μας.

Που τα βρήκατε όλα αυτά τα αντικείμενα που έχετε στη συλλογή σας;

«Είναι αυθεντικά του 1821 και τα έχουμε επαναπατρήσει από το εξωτερικό και κυρίως από δημοπρασίες του εξωτερικού για να τα βλέπουν τα σημερινά παιδιά και όλος ο κόσμος. Οι φορεσιές μας είναι κυρίως πιστότατα αντίγραφα. Εχουμε και κάποιες αυθεντικές στολές τις οποίες πλέον διαθέτουμε ως μουσειακά εκθέματα όπου μας το ζητήσουν».

Εχετε συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές φέτος…

«Εχουμε γυρίσει πέντε με έξι ταινίες. Μία ταινία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών που παίζεται σε 32 αεροδρόμια της χώρας, στο μετρό της Αθήνας και έξω από το μουσείο. Εχουμε συμμετάσχει ακόμα στην ταινία ‘’Στη μάχη στα στενά του Αγίου Αθανασίου» στην Καρύταινα, στην «Πολιορκία και άλωση του Λάλα’’, στο ‘’Μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού’’ και δεν στο θεατρικό δρώμενο για τη ‘’Μάχη του Γηροκομείου’’ που είχε μεγάλη επιτυχία. Συνεργαζόμαστε με πολλούς τοπικούς συλλόγους των Πατρών που ασχολούνται με την παράδοση ενώ κάνουμε επισκέψεις και στα σχολεία που συναντάμε τους μαθητές. Φέτος ανεξάρτητα από την πανδημία συμμετείχαμε σε περισσότερες από 20 εκδηλώσεις. Στις 21 Νοεμβρίου θα γυρίσουμε και πάλι μία ταινία με το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ενώ είμαστε καλεσμένοι και στον Πύργο στο πλαίσιο μουσειακής έκθεσης».

Θα σας βλέπουμε βέβαια και κάθε Δευτέρα στην Cosmote…

«Ακριβώς. Από την πρώτη προβολή εισπράξαμε πολλά συγχαρητήρια. Μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Ιερά Μονή Ομπλού τον Ιανουάριο του 2021, τιμώντας έτσι την Πάτρα και την ιστορικότητά της. Για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη στην πρόσκλησή μας και σύλλογοι με τεράστια προσφορά στο χώρο της παράδοσης της πατρίδος μας, τους οποίους τους συγχαίρουμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή τους. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεγουλακίου Πατρών, ο Λαογραφικός Ομιλος Πατρών και ο αδελφοποιημένος Σύλλογος από τον Πύργο Ηλείας ‘’Χαράλαμπος Βιλαέτης’’».