Ποια διακόσια;

Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» γραφεί

Μπορεί ο εμβολιασμός να μην προχωράει με τον ρυθμό που θα θέλαμε, όμως πέρυσι  δεν είχε εμβολιαστεί ούτε ένας τέτοιον καιρό, αλλά τα θύματα, οι νοσηλείες και τα κρούσματα  ήταν ασυγκρίτως  λιγότερα.  Τι έχει αλλάξει; Εχουμε περάσει σε μια πολύ μεγάλη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αρχής γενομένης από τον αυτοπεριορισμό. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πολύ μεγάλη επίγνωση πώς φερόμαστε, τι ακουμπάμε και σε ποιόν μιλάμε. Φέτος αυτό δεν ισχύει στην ίδια έκταση. Απλά φοράμε μάσκα στο σούπερ μάρκετ και στο λεωφορείο και στο ταξί γιατί μας υποχρεώνουν. Οπου μπορούμε να λουφάρουμε τη μάσκα, την αποφεύγουμε. Ξαναρχίσαμε τις χειραψίες, προεξοφλώντας ότι «είσαι προφανώς εμβολιασμένος», και παραβλέποντας ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν μια χαρά να κολλήσουν.  Είναι προφανές ότι οι περιορισμοί, αφύσικοι και ασύμβατοι με την κουλτούρα, τις έξεις, τις τάσεις και τις βολές μας, μας κούρασαν. Επενδύσαμε στο εμβόλιο, υιοθετώντας ασμένως τη θεωρία/υπόσχεση ότι ο εμβολιασμός φέρνει απελευθέρωση και νίκη.  Εφερε μεν την απελευθέρωση- ξαναρχίσαμε να ζούμε σχεδόν όπως πριν- αλλά όχι και τη νίκη. Δεν περιμέναμε –ούτε οι επιστήμονες, κακώς όμως, γιατί η εμβολιοφοβία δεν είναι κάτι καινούργιο σαν κοινωνικό ρεύμα- ότι θα τα στύλωνε τόσος κόσμος. Κλείνοντας η χρονιά, η «Πελοπόννησος» δημοσίευε μια δημοσκόπηση όπου ένα 40% των πολιτών της περιοχής, δήλωναν ότι θα εμβολιαστούν μόνο αφού βεβαιώνονταν ότι είναι  η επαφή με την ουσία είναι ασφαλής. Εντεκα μήνες μετά η τάση αυτή παρέμεινε άκαμπτη. Κάποιοι ξεπέρασαν τους δισταγμούς και εμβολιάστηκαν, κάποιοι επηρεάστηκαν και ενώ ήσαν θετικοί άρχισαν να διστάζουν.

Αν είχαν εμβολιαστεί οι πάντες, δεν θα εξέλιπαν ούτε οι νοσηλείες ούτε τα κρούσματα, καθώς η επιδραστικότητα του ιού είναι ακαταμάχητη. Τα πράγματα θα ήταν, όμως, πολύ λιγότερο πιεστικά για τα νοσοκομεία, ενώ πολλά από τα θύματα της πανδημίας, θα ήταν σήμερα εν ζωή, καθώς το πιθανότερο είναι να μην  είχαν καν νοσήσει.

Η πολιτεία κατέστησε το εμβόλιο οιονεί υποχρεωτικό. Σε αναγκάζει να το κάνεις, γιατί έχεις συνέπειες και κυρώσεις εάν δεν το κάνεις. Την ίδια στιγμή όμως το κράτος πιάνεται αιχμάλωτο κοινωνικών ομάδων. Απέφυγε να οχλήσει ασφυκτικά τους ανεμβολίαστους πιστούς- συνεπώς δεν σέβεται όσο πρέπει τους πιστούς που είναι εμβολιασμένοι- και βέβαια υπεκφεύγει σε κραυγαλέες περιπτώσεις όπως είναι οι αστυνομικοί. Εξετέθη ο ταλαίπωρος Α. Σκέρτσος σε ιλαρές ακροβασίες και ταπεινωτικά σοφίσματα: δεν έχει αποδειχθεί, είπε,  ότι οι αστυνομικοί υπερμεταδίδουν τον ιό, ακυρώνοντας με την ατυχή αυτή φράση όλη τη φιλοσοφία της καμπάνιας κατά των ανεμβολίαστων πολιτών, οι οποίοι, κατά τη λογική Σκέρτσου, επίσης είναι αναπόδεικτο ότι είναι μεταδότες. Αρα γιατί τους κράζουμε; Εξετέθη κυρίως η κυβέρνηση για μονομέρεια που έχει ιδεολογικό πρόσημο. Δεν πολυπειράζουμε το κοινό που αποτελεί πιστό ακροατήριο του κλήρου, που με τη σειρά του είναι βαθύς και επιδραστικός κοινωνικός πυλώνας, ούτε όμως τα σώματα ασφαλείας, κατά παράδοση αυτό. Το επιχείρημα ότι αν βγάλουμε τους αστυνομικούς σε αναστολή θα ευνοηθεί η παραβατικότητα θα το παίρναμε υπόψη εάν είχαν εξαιρεθεί της αναστολής οι υγειονομικοί, που επίσης καλύπτουν ευαίσθητες προτεραιότητες.

Κυρίως όμως με την κατάσταση αυτή εκτίθεται η αστυνομία. Είναι δυνατόν τα μέλη της να μην εμπιστεύονται το κράτος, την επίσημη κυβέρνηση και την επιστήμη; Και γιατί ο πολίτης να εμπιστευτεί ένα σώμα που το ίδιο δεν τρέφει πίστη στο θεσμικό σύστημα το οποίο υπηρετεί; Το αντιεμβολιαστικό ρεύμα αποτελεί καθαρό πολιτικό φαινόμενο: Πρόκειται για μια μάζα πολιτών (και εν προκειμένω θέσει υπερασπιστών του θεσμικού μας οικοδομήματος) που δεν τρέφει και μεγάλη εκτίμηση στη δημοκρατία και το δομικό της σύστημα. Δεν πρόκειται επομένως για φόβο απέναντι στο εμβόλιο, απλώς, αλλά για δυσπιστία στην ειλικρίνεια, τις προθέσεις, την επάρκεια των πολιτικών και επιστημονικών ταγών. Ελλάδα 1850. Ποιος είπε ότι πέρασαν δύο αιώνες από την επανάσταση; Η πραγματικότητα έχει άλλη αριθμητική. Μα, θα πείτε, αυτά παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη; Να μια ενδιαφέρουσα συζήτηση: Η Ευρώπη μπορεί να είναι δημοκρατικοί. Οι λαοί της όμως;