Πανεπιστήμιο Πατρών: Αναταραχή για το νέο μοντέλο διοίκησης – Μπούρας: Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο
Στους 20 πρυτάνεις είναι ζήτημα να το υποστηρίζουν 2-3 το νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Κλίμα αναταραχής επικρατεί σε επίπεδο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων η πλειοψηφία των οποίων αντιδρά στο νέο μοντέλο διοίκησης που εισάγει ο νέος νόμος πλαίσιο.
Μάλιστα η συντονισμένη αντίδραση της πλειοψηφίας των πρυτάνεων της χώρας οδήγησε στην παράταση της διαβούλευσης, εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, κατά μία εβδομάδα.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα εξακολουθήσει να μελετά το νομοσχέδιο και θα συνεχίσει μέσω των οργάνων της και των επιτροπών της να καταθέτει προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Ο διάλογος με το υπουργείο θα συνεχιστεί» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Νίκη Κεραμέως και Αγγελου Συρίγου και του γγ Απόστολου Δημητρόπουλου.
«Ο νόμος πλαίσιο έχει πέντε πυλώνες οι τέσσερις είναι στη σωστή κατεύθυνση και μεταρρυθμίζουν ουσιαστικά το δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Σίγουρα κάποια πράγματα επιδέχονται βελτιώσεις» μας δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας.
Ο ίδιος προσθέτει: «Ο πέμπτος άξονας που αφορά τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, δεν θα λειτουργήσει και πιθανά να ακυρώσει συνολικά το νομοσχέδιο. Η Σύνοδος συζητά συνεχώς το θέμα αυτό και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στους 20 πρυτάνεις είναι ζήτημα να το υποστηρίζουν 2-3. Πιστεύω ότι θα επανέλθει το σκέλος αυτό με βελτιωτικές προτάσεις ώστε να μπορέσει να πάει στο επόμενο στάδιο. Ετσι όπως προτείνεται σήμερα το βλέπω δύσκολο να προχωρήσει».
Οι πρυτάνεις θέλουν ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα αποκτώντας πολιτική νομιμοποίηση στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του ΑΕΙ και όχι από το Συμβούλιο Διοίκησης. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο θα αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ και 5 εξωτερικά μέλη, που προέρχονται από καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Το διοικητικό σχήμα των πανεπιστημίων θα συμπληρώνεται από τον εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος μπορεί να προέρχεται από το δυναμικό του πανεπιστημίου ή να είναι ιδιώτης.
«Είμαστε σε διαρκή Σύνοδο κάνουμε κάθε μία μέρα. Μία μεταξύ μας και μία με την υπουργό. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε νέα με τις κατάλληλες διορθώσεις» είναι η εκτίμηση που έκανε στην «Π» ο κ. Μπούρας.
Ελπίδες ότι θα υπάρξει μία θετική εξέλιξη στο πλαίσιο που θέτει η πλειοψηφία των πρυτάνεων δημιουργεί το γεγονός της παράτασης της διαβούλευσης που έδωσε η ίδια η υπουργός.
Θέμα ημερών η δημοσίευση του νέου χάρτη
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών διαψεύδει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αντίδραση που υπάρχει στον νόμο πλαίσιο Κεραμέως παρασύρει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Αυτό δεν ισχύει. Δεν έχει τεθεί θέμα από την Υπουργό και δεν θα τεθεί διότι δεν κινείται με τέτοιου είδους διαδικασίες. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την δική μας πλευρά. Το ένα θέμα είναι εντελώς ανεξάρτητο από το άλλο. Αλλωστε η υπουργός το έχει υπογράψει και αναμένεται πλέον η υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας και να επιστρέψει ακολούθως στο Υπουργείο για δημοσίευση. Είναι πλέον στο τελικό στάδιο το οποίο όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε κι εμείς να έχουμε τα χρονικά περιθώρια να τον υλοποιήσουμε από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά» μας επισήμανε ο κ. Μπούρας.
Οπως έχει γράψει η «Π», το Συμβούλιο της Επικρατείας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε των χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών έτσι όπως τον εισηγήθηκε η αρμόδια Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης και ψήφισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News