Ερύμανθος: Τριάντα χρόνια Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας ΚΥ Χαλανδρίτσας

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας γιορτάζει τις τρεις δεκαετίες της ύπαρξής του.

Σύλλογος Οι συμμετέχοντες στην ιστορική δεντροφύτευση

Γυρίζουμε στο 1991 και σταθμεύουμε στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας. Σε αυτό τον χώρο γεννιέται ένας Σύλλογος που του μέλλεται να γράψει λαμπρή ιστορία και να ταυτιστεί με έννοιες, ενέργειες και προσπάθειες που μέχρι τότε ήταν άγνωστες στην ευρύτερη περιοχή.
Οι λέξεις πρόληψη, περιβάλλον, εθελοντισμός, ενεργός πολίτης απέκτησαν ουσία και περιεχόμενο, έγιναν κτήμα του κάθε πολίτη, κομμάτι της ζωής του μέσω αυτού του Συλλόγου.

Πρόκειται για τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας που έδωσε ταυτότητα στην περιοχή και σήμερα αποτελεί ένα παράδειγμα καλής πρακτικής σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρωτεργάτης και πατέρας αυτής της προσπάθειας, αν και ο ίδιος δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό, καθώς επισημαίνει ότι είναι καρπός της κοινής προσπάθειας πολλών, ο γιατρός και τότε Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Το πρώτο ΔΣ του Συλλόγου πλαισιώνεται, εκτός από τον κ. Θεοδωρόπουλο οι: Λίτσα Χαμούζα, Γιώργος Κοτσίρης, Ελένη Θεοδωροπούλου, Παναγιώτης  Καρβέλας, Θανάσης Γρηγορόπουλος και Αλέκος Ανδριόπουλος.

«Στην αρχή μάς αντιμετώπιζαν περίεργα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης περιβάλλον ηχούσε άσχημα καθώς επικρατούσε η άποψη ότι η ύπαιθρος έχει προστατευμένο περιβάλλον» θυμάται ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Σύλλογος

Από την 9η Γιορτή του Τσίπουρου που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου

Από τις πρώτες ενέργειες του Συλλόγου ήταν μία συμβολική και ουσιαστική δεντροφύτευση. «Φτιάξαμε το πρώτο δάσος γύρω από το Κέντρο Υγείας σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την τότε κοινότητα. Γύρω από το Κέντρο Υγείας υπήρχε μία έκταση 150 στρεμμάτων που ήταν θάμνοι και βοσκότοπος. Αυτό το μετατρέψαμε σε ένα υπέροχο δάσος. Η δεύτερη συμβολική μας κίνηση ήταν να προσκαλέσουμε τις κοινότητες της περιοχής, που τότε ήταν ς 19-20 να φυτέψουν συμβολικά ένα δέντρο εντός του Κέντρου Υγείας. Ετσι κάθε κοινότητα είχε το δικό της δέντρο. Με αυτό θελήσαμε να δείξουμε ότι το Κέντρο Υγείας ακουμπάει όλες τις κοινότητες και ότι οι κοινότητες αγκαλιάζουν το Κέντρο Υγείας. Ξέρετε τότε το θεωρούσαν ίσως και υποτιμητικό να έρθουν στο Κέντρο Υγείας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους» θυμάται ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ο Σύλλογος υπήρξε μία γέφυρα επικοινωνίας του Κέντρου Υγείας με την τοπική κοινωνία».

Δεν έβλεπαν όλοι με καλό μάτι αυτή την προσπάθεια που ξεκινούσε. Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος θυμάται και αρκετά ευτράπελα. «Ηρθε ο αρχιτέκτονας του κτιρίου του Κέντρου Υγείας και μου λέει ’’νεκροταφείο το έκανες το Κέντρο’’. Του απάντησα λοιπόν ‘’ενταφιάσαμε τις κοινότητες για να τις αναστήσουμε».

Η έναρξη αυτής της πορείας του ιστορικού Συλλόγου διέγραψε μία λαμπρή διαδρομή 30 χρόνων που εορτάζεται σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης που φιλοξενείται στον χώρο του Κέντρου Υγείας.

«Αποδείχτηκε ότι ο Σύλλογος αυτός ήταν απαραίτητος για την περιοχή κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να τον φτιάξουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κ. Μπαρής» παρατηρεί ο κ. Θεοδωρόπουλος

Το έργο του Συλλόγου στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές. Ολοι υπηρετούν τους σκοπούς που καταγράφονται στο καταστατικό του. Κάθε παρέμβαση που κάνει ο Σύλλογος είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και φυσικά προσαρμοσμένη στην Ελληνική νομοθεσία.

Σύλλογος

Το περίπτερο του Συλλόγου στην Αγροτική Εκθεση Χαλανδρίτσας

Πέραν όλων των άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε εκ μέρους του ΔΣ το μέλος, Αννα Πράπα, στο επίκεντρο των δράσεων του Συλλόγου ήταν και παραμένει η διατήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτά ο Ενετικός Πύργος της Χαλαντρίτσας, ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Μέντζενας κ.ά. Υπενθυμίζουμε ότι ο ιστορικός ναός της Παναγίας αναστηλώθηκε πλήρως μετά από πρωτοβουλίες και εντατικές προσπάθειες του Συλλόγου σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, του Μητροπολίτη Πατρών και του Δήμου Ερυμάνθου.

  • Διοργανώνει ημερίδες για την αναβάθμιση των αγροτικών καλλιεργειών και εργασιών ώστε να εκτελούνται με τον σωστό τρόπο και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας (όπως στην διαδικασία της απόσταξης του τσίπουρου).
  •  Κάθε χρόνο διοργανώνει την ετήσια συνάντηση για το τσίπουρο.
  • Οι δράσεις επεκτείνονται και στα σχολεία με ενημέρωση για τη διατροφή, τους κανόνες υγιεινής, τους κινδύνους στο διαδίκτυο, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά. Επίσης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπου υπάρχει κρατικό κενό, όπως ο εμβολιασμός των Ρομά.
  • Προχωράει στην ανάδειξη και στην καταγγελία κραυγαλέων οικολογικών παραβάσεων. Δίνει μεγάλη βαρύτητα στην καινοτομία και σε ό,τι προάγει την γεωργία, την κτηνοτροφία, και το καθαρό περιβάλλον.
  • Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και την Πανελλήνια Ενωση Γηριατρικής και Γεροντολογίας και διοργανώνει επιστημονικές συναντήσεις για ιατρικά θέματα όπως ο καρκίνος και πρόληψη, σχέση διατροφής και υγείας, διαβήτης, εποχικές αλλεργίες και πως θα τις αποφύγουμε.
  • Οι συνεργασίες του επεκτείνονται και με διάφορες οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις και συμμετέχει σε κοινά δίκτυα που αναδεικνύουν σοβαρότατα οικολογικά θέματα.
  • Εκδίδει την εφημερίδα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ» δωρεάν κάθε δύο μήνες από το 2003 με 3.000 αποδέκτες. Εχει εκδώσει ιστορικά λευκώματα για την περιοχή και βιβλία.
  • Από το 1994- 2020 διοργανώνει εκδρομές εσωτερικού και εξωτερικού σε ξεχασμένες πατρίδες, σε χώρες έντονου περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος και σε τόπους που είναι οικουμενικά προσκυνήματα.
  • Στέκει πάντα στο πλευρό του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας συμβάλλοντας στην αναβάθμισή του.

Διοίκηση και εθελοντές του Συλλόγου βάζουν πλώρη για τα επόμενα 30 χρόνια. «Θα επιμείνουμε στο περιβάλλον καθώς οι βλάβες που έχουν προκληθεί σε αυτό αποτελούν την αιτία θανάτου για 9 εκατομμύρια κόσμο κάθε χρόνο. Θα επαναφέρουμε στο προσκήνιο τα λοιμώδη νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί αλλά η έλλειψη πρόληψης τα επαναφέρει στο προσκήνιο. Σταματήσαμε να μιλάμε για το Εϊτζ και οι ασθενείς έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Εστιάζουμε λοιπόν στην πρόληψη που είναι το Α και Ω της ιατρικής. Θα εργαστούμε για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που έχει μείνει πολύ πίσω. Θα αναδείξουμε το θέμα του νερού διότι σε λίγο καιρό θα έχουμε πόλεμο γι’ αυτό το θέμα» μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Δετοράκης.

ΤΟ ΝΥΝ ΔΣ
Τον Σύλλογο υπηρετεί σήμερα το εξής ΔΣ:
Γιάννης Δετοράκης πρόεδρος
Κοτσώνης Βασίλης αντιπροεδ.
Θανάσης Θεοδωρόπουλος αντιπρόεδρ.
Δελαπόρτας Ανδρέας  ταμίας
Πολυδωρόπουλος Ιωάννης
Πουλή Εφη
Καλατζής Γιώργος
Σωτηρόπουλος Γιώργος
Πλώτας Κωνσταντινος
Σπηλιοπούλου Χρυσάνθη
Κουτρόπουλος Γρηγόρης
Πράπα Αννα
Θεοφανοπούλου Κωνσταντίνα.