ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Απελευθέρωση ή υποδούλωση; Το βέλος της εξέλιξης δείχνει την πρόοδο…

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ *


Το μέλλον είναι ήδη εδώ και όποιος προσπαθεί να το εμποδίσει απλά συμπεριφέρεται όπως οι Λουδίτες στην Μ. Βρετανία τον 19ο αιώνα.

Η τεχνολογία δεν σταματάει και το βέλος της εξέλιξης δείχνει την πρόοδο. Οσοι είμαστε άνω των 40 έχουμε ζήσει στη διάρκεια της ζωής μας την 3η βιομηχανική επανάσταση (υπολογιστές και διαδίκτυο) και ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση (5G, διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη, μεγάλα δεδομένα, robots).

Ο ψηφιακός κόσμος πλέον καθορίζει την καθημερινή μας ζωή, αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε, συμπεριφερόμαστε, εργαζόμαστε, καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Η πληροφορία έχει εξελιχθεί στον «χρυσό» της νέας εποχής.

Η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν δικό τους αξιακό σύστημα αλλά καθορίζονται αξιακά από τους ανθρώπους που θα αναπτύξουν τους αλγόριθμους. Η κοινωνία πρέπει να θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν τις προδιαγραφές και τα όριά. Το πλαίσιο πρέπει να είναι αυστηρό και να μη συγχωρεί λάθη. Η διαχείριση της πληροφορίας και ο δυναμικός τρόπος ελέγχου της οφείλει να σέβεται τον άνθρωπο και να υπακούει σε παγκόσμια αποδεκτούς κανόνες.

Η ασφάλεια της πληροφορίας και των πληροφοριακών συστημάτων αποκτά καθοριστική σημασία για το μέλλον των κοινωνιών μας.

Η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σειρά επαγγελμάτων σε εξαφάνιση, όμως, όπως και στο παρελθόν, οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι περισσότερες και καλύτερες. Προϋπόθεση για να δουλέψει το σχήμα αυτό είναι κάθε άνθρωπος να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της διαρκούς επιμόρφωσής του, ώστε να αποκτά νέα γνώση και νέες δεξιότητες. Ο νέος κόσμος της τεχνολογίας απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες για να συμμετέχεις στο γίγνεσθαι και σε αυτό το μέλλον θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά.

Είναι πραγματικά μαγικό πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να δημιουργεί δομές που έχουν τη δυνατότητα τελικά να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του. Όμως αυτό είναι ο άνθρωπος και η φύση! Βαδίζουμε στην μετα-ψηφιακή εποχή και η εξέλιξη και η πρόοδος της τεχνολογίας δεν θα σταματήσει ποτέ.  

Το τετράπτυχο που θα καθορίσει το μέλλον της αγοράς/επιχειρήσεων έχει το ακρώνυμο SMAC (Social, Mobile, Analytics, Cloud), με εργαζόμενους που πέραν των ψηφιακών δεξιοτήτων, θα πρέπει να μπορούν να επιλύουν σύνθετα προβλήματα, να μπορούν να δουλέψουν ομαδικά, να έχουν κριτική σκέψη, να προσλαμβάνουν και να μεταδίδουν τα μηνύματα τους με ακρίβεια και βέβαια να είναι δημιουργικοί.

Αυτό που ως χώρα πρέπει να κάνουμε ΑΜΕΣΑ είναι να αλλάξουμε εκ βάθρων το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε  να μπορέσει να προσφέρει και να καλλιεργήσει στους νέους ανθρώπους αυτές τις ικανότητες.

Αλλιώς το μέλλον θα είναι ζοφερό.

*Ο δρ. Βασίλειος Κωστόπουλος είναι καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων.