Αφρικανική σκόνη: Ποιες περιοχές θα «κοκκινίσουν» τις επόμενες ώρες ΧΑΡΤΗΣ

Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας για την αφρικανική σκόνη

σκόνη

Από σήμερα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης σαρώνει τη χώρα καθώς η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ  στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

σκόνη

Τι πρέπει να προσέξετε – Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας έχει τονίσει πως, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικός πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.