Αυτή είναι η χώρα που θα απαγορεύσει τις προγαμιαίες σχέσεις και τη συμβίωση με νόμο!

Η νομοθετική αναθεώρηση θα απαγορεύσει επίσης την προσβολή του προέδρου ή των κρατικών θεσμών και την έκφραση οποιωνδήποτε απόψεων αντίθετων προς την κρατική ιδεολογία της Ινδονησίας. Απαγορεύεται επίσης η συγκατοίκηση πριν από το γάμο.

χώρα

Ένας νέος Ποινικός Κώδικας πρόκειται να ψηφίσει το κοινοβούλιο της Ινδονησίας, που θα τιμωρεί το σεξ εκτός γάμου με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους. Η νομοθετική αναθεώρηση θα απαγορεύσει επίσης την προσβολή του προέδρου ή των κρατικών θεσμών και την έκφραση οποιωνδήποτε απόψεων αντίθετων προς την κρατική ιδεολογία της Ινδονησίας. Απαγορεύεται επίσης η συγκατοίκηση πριν από το γάμο.

 

Ο νέος ποινικός κώδικας, που ετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες, αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Ινδονησίας, Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιαρέι.

«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα που συνάδει με τις ινδονησιακές αξίες», δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του.

Θα αφορά και τους ξένους
Ο Bambang Wuryanto, νομοθέτης που συμμετείχε στο σχέδιο, δήλωσε ότι ο νέος κώδικας θα μπορούσε να ψηφιστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Ο κώδικας, αν περάσει, θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της Ινδονησίας όσο και για τους ξένους, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι κανόνες στην εικόνα της Ινδονησίας ως προορισμού διακοπών και επενδύσεων.

Το σχέδιο έχει την υποστήριξη ορισμένων ισλαμικών ομάδων σε μια χώρα όπου ο συντηρητισμός βρίσκεται σε άνοδο, αν και οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι αντιστρέφει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ μετά την πτώση του αυταρχικού ηγέτη Σουχάρτο το 1998.

Ένα προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019, αλλά προκάλεσε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τότε κατά μιας σειράς νόμων, ιδίως εκείνων που θεωρούνταν ότι ρύθμιζαν την ηθική και την ελευθερία του λόγου, οι οποίοι, όπως είπαν, θα περιόριζαν τις πολιτικές ελευθερίες.

 

Οι επικριτές λένε ότι από τότε έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές στον κώδικα, αν και η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες δημόσιες διαβουλεύσεις σε όλη τη χώρα για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές.

Ορισμένες αλλαγές που έχουν γίνει περιλαμβάνουν μια διάταξη που θα μπορούσε να επιτρέψει τη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη μετά από 10 χρόνια καλής συμπεριφοράς.

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης, με εξαίρεση τα θύματα βιασμού, και η φυλάκιση για “μαύρη μαγεία” παραμένουν στον κώδικα.

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου που είδε το Reuters, το σεξ εκτός γάμου, το οποίο μπορεί να αναφερθεί μόνο από περιορισμένα μέρη, όπως στενοί συγγενείς, επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Η προσβολή του προέδρου, μια κατηγορία που μπορεί να αναφερθεί μόνο από τον πρόεδρο, επισύρει μέγιστη ποινή τριών ετών.

Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με μουσουλμανική πλειοψηφία, έχει εκατοντάδες κανονισμούς σε τοπικό επίπεδο που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ΛΟΑΤ.