Αναστάτωση από έρευνα Ελβετών για «μολυσμένη» ατμόσφαιρα στην Πάτρα – Ο Ανδρέας Καζαντζίδης εξηγεί στην «Π»
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης απαντά στην «Πελοπόννησο».
H έκθεση της IQAir, του ελβετικού οργανισμού που ελέγχει την ποιότητα του αέρα με δεδομένα που αντλεί από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, έβγαλε την Πάτρα σε «κόκκινο συναγερμό».
Ομως η καθ’ ύλη ακαδημαϊκή κοινότητα της Πάτρας δεν δείχνει ν’ ανησυχεί. Για την ακρίβεια, δεν ασχολείται με τη συγκεκριμένη έκθεση, θεωρώντας την μη αξιόπιστη και, κυρίως, ότι διεξάγεται από μη εξειδικευμένους ερευνητές!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IQAir, φέτος τη θεωρητικά πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα έχει η Πάτρα, έστω κι αν με βάση την κλίμακα που φέρεται να χρησιμοποιεί ο οργανισμός, η μολυσμένη ατμόσφαιρα κρίνεται «μέτρια» και όχι κακή. Η πιο καθαρή ατμόσφαιρα μετρήθηκε στα Χανιά για το 2024, ενώ η Αθήνα συγκαταλέγεται στην πρώτη 20άδα από πλευράς μεγαλουπόλεων στον πιο καθαρό αέρα!
Η «Πελοπόννησος» χτύπησε την πόρτα του Ανδρέα Καζαντζίδη για να διαλευκάνει την κατάσταση. Ο κ. Καζαντζίδης είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τη σύσταση της ατμόσφαιρας και τη διάδοση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζουν στην επίδραση διαφόρων ατμοσφαιρικών παραμέτρων, όπως τα νέφη και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Η απάντηση του κ. Καζαντζίδη, όσον αφορά τη συγκεκριμένη έκθεση των Ελβετών, ήταν σαφέστατη: «Η έκθεση αφορά φορέα που δραστηριοποιείται εμπορικά σε προϊόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν πρόκειται για κάποιον επίσημο φορέα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και πέρυσι υπήρχαν ανάλογα δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα και η αρμόδια Εθνική Ερευνητική Υποδομή είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια, εξηγώντας ακριβώς πώς είχε η υπόθεση. Ως εκ τούτου θεωρώ πως δεν αξίζει ν’ ασχοληθούμε περαιτέρω σε επιστημονική άποψη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή μέσα Μαρτίου, η IQAi είχε παρουσιάσει μία αντίστοιχη έκθεση, για την οποία απάντησε επίσημα η Εθνική Ερευνητική Υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Την ανακοίνωση της Πανάκειας είχαν προσυπογράψει δύο από τα κορυφαία στελέχη της, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών: ο Ανδρέας Καζαντζίδης και ο Σπυρίδων Πανδής (Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής, Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας).
Το κυρίως νόημα της παρέμβασης της αρμόδιας Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ήταν το εξής – και από τα λεγόμενα του κ. Καζαντζίδη στην «Π» ισχύουν εκ νέου για φέτος: «Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την ποιότητα του αέρα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τα οποία στηρίζονται σε μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων από αισθητήρες, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Η χρησιμοποίηση των μετρήσεων αυτών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις συνθήκες ποιότητας αέρα χωρίς την τήρηση των απαραίτητων επιστημονικών μεθοδολογιών και την ερμηνεία των συγκεκριμένων συνθηκών που ελήφθησαν, από μη εξειδικευμένους ερευνητές, δεν μπορεί να αποτελεί αξιόπιστη πληροφόρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς την κατάλληλη βαθμονόμηση, οι αισθητήρες για τα αιωρούμενα σωματίδια δίνουν για την Ελλάδα τιμές που είναι υπερδιπλάσιες σχετικά με τις πραγματικές και οδηγούν σε τελείως εσφαλμένα αποτελέσματα και συμπεράσματα για τα επίπεδα της ρύπανσης στην Ελλάδα. Η βαθμονόμηση των αισθητήρων στην Ελλάδα υλοποιείται συστηματικά και ενδελεχώς από εξειδικευμένα εργαστήρια που στην Ελλάδα διαθέτει μόνο η Εθνική Ερευνητική Υποδομή ΠΑΝΑΚΕΙΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ακης Τσελέντης για τον σεισμό στην Κέρκυρα – Πόσοι μετασεισμοί έχουν καταγραφεί
Eθνική Ελλάδας: Στο δρόμο προς το Euro 2024 μετά τη «συντριβή» του Καζακστάν
Πάτρα: Η ανάπλαση της Κάτω Πόλης φέρνει μεγάλες αλλαγές και πεζοδρομήσεις
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News