Ανεμογεννήτριες: Πιέζουν μέσω Σκρέκα τη Δυτική Ελλάδα
Οι Γάλλοι επενδυτές έθεσαν ζήτημα για τη στάση των περιφερειαρχών στην υπόθεση των αιολικών πάρκων, δείχνοντας και προς την περιοχή της Αχαΐας και του Ν. Φαρμάκη.
Παρασκηνιακές αντιδράσεις και διεργασίες προκαλεί η απόφαση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας φορέων και συλλόγων, που εναντιώνονται εδώ και καιρό στην εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών στο Σκιανοβούνι του Δήμου Ερυμάνθου.
Δημοσιεύσεις υπό τη μορφή ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, δείχνουν ότι η παρέμβαση που έκανε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα Σκιαδοβουνίου, την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, με τους Δήμους Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, συλλόγους και σωματεία της περιοχής, έχει προκαλέσει τουλάχιστον αντιδράσεις.
Οπως γράφτηκε στο οικονομικό ένθετο της «Καθημερινής», στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, εκπρόσωποι έξι γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνοδευόμενοι από τον γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ και τον πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μετέφεραν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «τους προβληματισμούς τους, μαζί με την πρόθεσή τους ωστόσο να παραμείνουν στη χώρα».
Μάλιστα, πληροφορίες που διέρρευσαν από τη συνάντηση, θέλουν να εκδηλώνεται και δυσαρέσκεια των γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα στον ενεργειακό κλάδο, καθώς στον «χορό» των αντιδράσεων για νέες επενδύσεις ΑΠΕ έχουν μπει και οι περιφερειάρχες.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, για την δεδηλωμένη πρόθεση –επί του παρόντος τουλάχιστον– να προσφύγει στο ΣτΕ για να μπλοκάρει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου γαλλικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την επένδυση στο Σκιαδοβούνι, ενώ αναφορά γίνεται και για παρόμοιες ενέργειες του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να «παγώσει» την εξέταση όλων των αδειών για έργα ΑΠΕ στην Περιφέρεια μέχρι να εκπονηθεί Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, που όπως αναφέρεται «έχει φέρει σε απόγνωση τους επενδυτές του κλάδου, οι οποίοι ζητούν κυβερνητική παρέμβαση».
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» ισχύος 37,8 MW και συνοδά έργα οδοποιίας, ηλεκτρικής διασύνδεσης και υποσταθμού ανύψωσης τάσης, στη θέση «Σκιαδοβούνι» των Δήμων Ερυμάνθου και Αρχαίας Ολυμπίας.
Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών ονομαστικής ισχύος 4,2 ΜW έκτασης και ετήσιας παραγωγής ενέργειας 86,259 GWh/έτος περίπου.
Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη εκφράσει αρνητική άποψη η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ
Οι πληροφορίες για τις παρασκηνιακές κινήσεις, υπέπεσαν ωστόσο στην αντίληψη των οργανώσεων και συλλόγων που αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Η Επιτροπή Αγώνα για το Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου, σε ανακοίνωσή της χθες, αναφέρει ότι διαπιστώνει παρασκηνιακές κινήσεις του επενδυτή, με τις οποίες υπονομεύεται η πολιτική της Περιφέρειας στο ζήτημα και παρουσιάζεται μονομερώς το θέμα, με τρόπο που θεωρει ως δυσφημιστικό για την τοπική αυτοδιοίκηση α και β βαθμού.
Η κίνηση τονιζει ότι η ΠΔΕ και οι δήμοι θέλουν την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, με τρόπο που να ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες και να μην βλάπτεται το προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ανάδειξη των αγροκτηνοτροφικών δυνατοτήτων και προϊόντων της περιοχης, πεζοπορικό, αθλητικό και θρησκευτικό τουρισμό, μονοπάτια, ανάδειξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, κ.λπ. αλλά όχι βιομηχανοποίηση, λεηλασία της φύσης, ερήμωση χωριών, ιδιωτικοποίηση και ακρίβεια του ρεύματος.
Η Επιτροπή Αγώνα για το Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου, έπειτα από έρευνα που έκανε, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το έργο προσπαθούν να κάνουν στην Ελλάδα γαλλικές εταιρείες, γιατί στη χώρα τους, δεν θα μπορούσαν να το υλοποιήσουν λόγω των περιορισμών που τίθενται από την εκεί νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, στη Γαλλία να απορρίπτεται από τη Διοίκηση η αδειοδότηση έργου ΑΣΠΗΕ, γιατί δύο ζευγάρια φιδαετού έχουν φωλιά στα 2 και στα 4 χιλιόμετρα από το έργο, γιατί η περιοχή του εμπίπτει στο κρίσιμο ενδιαίτημά τους, ενώ στο Σκιαδοβούνι του Ερυμάνθου που υπάρχουν δύο φωλιές φιδαετών στα 200 και στα 600 μ. απο τις ανεμογεννήτριες του εν λόγω ΑΣΠΗΕ, προχωρά κανονικά η αδειοδότηση.
Η κίνηση τονίζει ότι «δεν θα γίνει η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα ενεργειακή αποικία για να έρχονται οι γαλλικές εταιρείες να κάνουν εδώ αυτό που δεν μπορούν να κάνουν στη Γαλλία. Αυτό είναι αποικιοκρατική λογική. Η βιοποικιλότητα της χώρας μας είναι εξίσου σημαντική με την αντίστοιχη της Γαλλίας».
Η επιτροπή αγώνα φορέων και πολιτών «Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου» κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει με δημόσια παρέμβαση προς τον αρμόδιο υπουργό και θα κλιμακώσει την αντίθεσή της στο αιολικό πάρκο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News