Δημήτρης Γεωργογιάννης, ο «φίλος»… Αστυνομικός των Ρομά στην «Π»: «Θέλουν άλλη προσέγγιση» – Γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα στη Δυτική Αχαΐα για τον 16χρονο

Ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Γεωργογιάννης, έχοντας αποκτήσει, για χρόνια, βαθιά γνώση της κουλτούρας τον ρομά μεταφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» το πως συζητήθηκε το θέμα των ημερών, στην Κάτω Αχαΐα.

Ρομά

Είναι υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, συνταξιούχος αστυνομικός και πρόεδρος του συλλόγου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Αχαΐας ο «Αγιος Ταξιάρχης», που δρα διαρκώς υπέρ της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Ο Δημήτρης Γεωργογιάννης έχει αποκτήσει με τα χρόνια βαθιά γνώση για την κουλτούρα των Ρομά. Τις τελευταίες ημέρες, το περιστατικό του πυροβολισμού που δέχθηκε στο κεφάλι 16χρονος από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι μετέπειτα διαμαρτυρίες, αναδεικνύουν ξανά ότι η ιδιαίτερη ομάδα δεν έχει ενταχθεί στην κοινωνία. Τι λέει για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ως συνταξιούχος αστυνομικός αλλά και ως ο πρόεδρος του συλλόγου που είναι κοντά στους Ρομά;

ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Οι απαντήσεις του έχουν ενδιαφέρον. Για τον ίδιο, η ουσία του όλου θέματος κρύβεται στον τρόπο που προσεγγίζεται η «ανένταχτη» κοινωνική ομάδα. Στην Αχαΐα πάντως δεν είχαμε επεισόδια, τουλάχιστον όχι στην έκταση που σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

«Εχω κατέβει αυτές τις μέρες για να μιλήσω με πολύ κόσμο. Είναι άλλο οι τσιγγάνοι της Αχαγιάς και άλλο οι Ρομά των Σαγεΐκων. Θέλουν άλλη προσέγγιση και υπάρχουν άλλοι κώδικες επικοινωνίας. Μιλώντας μαζί τους το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να πούμε το προφανές: Ο αστυνομικός έκανε το χείριστο. Από ‘κει και πέρα όμως, τι πρέπει να γίνει; Να κάψουμε την πόλη; Ολα αυτά τα συζητάμε και πρέπει να τα συζητάμε. Οι άνθρωποι θέλουν ειλικρίνεια. Αν πήγαιναν και μιλούσαν με ειλικρίνεια στις κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν θα βλέπαμε φαινόμενα βίας, όπως δεν είδαμε στην Αχαΐα» τόνισε ο κ. Γεωργογιάννης.

ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

Επιπλέον, εκτιμά: «Θα μπορούσαν να έχουν γίνει κι εδώ επεισόδια, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν στα Σαγέικα. Ιδιαίτερα στη Δυτική Αχαΐα μιλάμε για έναν πληθυσμό που φτάνει τους 6.000 ανθρώπους. Για μένα το θέμα είναι η κοινωνικοποίησή τους. Ενώ το κράτος εκπονεί σχέδια με παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν ξοδευτεί άπειρα χρήματα σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει το πιο σημαντικό πράγμα: Να πάει μια γενιά στο σχολείο. Σε αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αν πάει μια γενιά στο σχολείο όπως πρέπει, τότε όλα θα αλλάξουν».

«ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ»

Ο Δημήτρης Γεωργογιάννης πιστεύει επίσης πως δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες προσπάθειες για να νιώσουν οι Ρομά «ότι πραγματικά κάποιος ενδιαφέρεται για αυτούς και επαναλαμβάνει, στην εφημερίδα «Πελοπόννσηος», το τί έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία το εξής: «Με βάση την εμπειρία μου, κρίνω ότι θα έπρεπε σε κάθε καταυλισμό να υπάρχει κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος και αστυνομία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικούς τους νόμους, ήθη και έθιμα. Δεν είναι πολλά, αλλά για αυτούς είναι σημαντικά. Αν δεν μπεις λοιπόν στο πεδίο τους, πως θέλεις να τους φέρεις με το μέρος σου;».Ως αστυνομικός, ο κ. Γεωργογιάννης υποστηρίζει με καμάρι πως ήταν ο μοναδικός που έμπαινε στην περιοχή των Ρομά. Επίσης, εξηγεί και καταλήγει πώς πέτυχε την τεράστια μείωση περιπτώσεων διατάραξης κοινής ησυχίας στην Κάτω Αχαΐα: «Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα και με ρωτούσαν οι συνάδελφοι πως το έκανα. Είναι απλό, ζητούσα αυτό που έπρεπε να γίνει καθαρά και ξάστερα. Θέλουν ειλικρίνεια και να δουν ότι δεν θέλεις να τους κοροϊδέψεις. Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς σοβαρά να καταγράψει τα έθιμά τους. Για παράδειγμα ο τσιγγάνος έχει όνειρο ζωής να κάνει έναν μεγάλο γάμο στο σπίτι του. Οσο και αν τους λέμε για διατάραξη, αυτή τη γιορτή δεν μπορούν να την κόψουν με το ζόρι. Οταν εμείς το καλοκαίρι τους εξηγήσαμε με άλλο τρόπο, πετύχαμε μείωση φαινομένων κατά 90%».