Είναι «ανάπτυξη» η αύξηση ενοικίων και μερίδων γευμάτων;

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΤΑΡΑ *

Το «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Πατρών, που έγινε εν μέρει αποδεκτό από το υπουργείο Παιδείας, είναι κοινή αντίληψη στο Πανεπιστήμιο ότι αποτελεί το ελάχιστο των αναγκαίων αλλαγών για την επιβίωση του.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αποδέχθηκε ουσιαστικά την κατάργηση τεσσάρων από τα πέντε τμήματα που είχαν προταθεί, μέσω της συγχώνευσης τους, και πρέπει να ομολογήσουμε ότι όλο αυτό έγινε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο αποφασίζει με συντριπτική πλειοψηφία και προτείνει τη μείωση του αριθμού των τμημάτων του, στη βάση αμιγώς ακαδημαϊκών κριτηρίων και ότι δυστυχώς τα υπόλοιπα ελληνικά ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα δεν έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι το σχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είχε επίσης καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, παρ’ όλες τις αφόρητες πιέσεις και εφαρμόστηκε παραβιάζοντας τη θέληση του Πανεπιστημίου. Τότε φωνάζαμε ότι δεν είναι δυνατόν να εισάγονται φοιτητές σε τμήματα ουσιαστικά ανύπαρκτα, χωρίς καν καθηγητές, ότι κοροϊδεύουμε τους φοιτητές αυτούς και τις οικογένειες τους.  

Σήμερα είμαστε πολλοί αυτοί που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ακόμη πιο θαρραλέες και δραστικές αλλαγές για να συνέλθουμε από τη Γαβρόγλεια «μεταρρύθμιση» και να διασφαλίσουμε το μέλλον του Πανεπιστημίου και των φοιτητών μας.

Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη: όσων θεωρούν ότι δεν χρειάζονται καθηγητές ή ότι αυτοί θα προκύψουν μέσα από άφθονους διορισμούς, που δεν θα γίνουν ποτέ, και ότι το μόνο που μετράει είναι να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στα πανεπιστήμια, ανεξάρτητα από το αν αυτά θα είναι πανεπιστήμια μόνο κατ’ όνομα!

Οσων ως «ανάπτυξη» καταλαβαίνουν την αύξηση των ενοικίων και των μερίδων γευμάτων στις πόλεις της περιφέρειας.

Οσων δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να εκτιμήσουν την πραγματική ανάπτυξη που μπορεί να φέρει ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο πανεπιστήμιο μέσω της εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, της παραγωγής νέας γνώσης και της καινοτομίας.

* Ο Δημήτρης Ματαράς είναι καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.