Φυσικό αέριο: Ερευνες εθνικής σημασίας – Τι λένε επιστήμονες στην Πάτρα

Οι εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean δεσμεύονται να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών για φυσικό άεριο ως το τέλος του 2023

Φυσικό αέριο Ο οδικός χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο.

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

Κατά την τοποθέτησή του, έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. «Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε.

Φυσικό αέριο

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων όπου και συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, Τρίτη 12 Απριλίου 2022.

«Ολοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνειδητοποιούν ότι βιώνουμε το τέλος μιας εποχής», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως όλοι συνειδητοποιούν τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και γίνεται πιο επισφαλής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που η χώρα είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα». Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Οι εταιρείες ΕΛΠΕ και Energean, δεσμεύονται να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023, για να γνωρίζουμε ως τότε, αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και να δούμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές ίσως να γίνουν κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις πριν το τέλος του 2023, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «από τη μεριά μας, θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε αυτά τα έργα σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρία που συντονίζει αυτή τη διαδικασία, ώστε και αυτή, αν χρειαστεί να συμβάλλει σε προσπάθειες εξερεύνησης».

ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει άμεσα τρία πράγματα:

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.

2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.

3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΣΤΕΦΑΤΟΣ

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ αρχίζουν να ενώνονται. Από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΔΕΥ, το καλοκαίρι του 2020, εργαστήκαμε σιωπηλά και συστηματικά με την πεποίθηση ότι αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά και μπορούμε να επιτύχουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος.

Α. ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ: ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ; 

Επιφυλακτικός είναι ο καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη, διευθυντής του Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων Δυτικής Ελλάδας.

Φυσικό αέριο

O Αβραάμ Ζεληλίδης

Κατά τον κ. Ζεληλίδη, η δέσμευση για ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών το 2023, δεν προσφέρει εχέγγυα γιατί όπως είπε, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και αν θα στηρίζει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Συνεπώς, διαφαίνεται μια πρόθεση μετάθεσης ευθυνών στο μέλλον, είπε ο κ. Ζεληλίδης.

Επίσης, ο καθηγητής διαφωνεί κάθετα με την εξαίρεση της έρευνας για πετρέλαιο. «Γιατί;» είπε στην «Π», αφού στον Πατραϊκό τα ΕΛΠΕ ήταν έτοιμα να τρυπήσουν. Επιπλέον, θεωρεί αδύνατον να πεισθούν μεγάλες εταιρείες, να έρθουν στην Ελλάδα, για να βρουν μόνο φυσικό αέριο.

«Στο 99% των κοιτασμάτων, βρίσκουμε πρώτα φυσικό αέριο και από κάτω πετρέλαιο. Αν η Exxon τρυπήσει και βρει φυσικό αέριο και διαπιστώσει ότι μετά από βάθος 500 μέτρων περνάει ένα ποτάμι πετρέλαιο, τι θα τους πούμε; Μην το βγάλετε; Καμία εταιρεία δεν θα έρθει με αυτές τις προϋποθέσεις» τόνισε ο Αβραάμ Ζεληλίδης.

Αυτή η υπόθεση, ενισχύεται και από το γεγονός ότι στο σχέδιο της κυβέρνησης συμπεριλήφθηκε η μοναδική χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, όπου στόχος της Energean είναι ένα πιθανό κοίτασμα 1 δις. βαρελιών πετρελαίου. Αυτό, δεν συνάδει με τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί απόρριψης το πετρελαίου από το αναθεωρημένο σχέδιο, είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ 

Φυσικό αέριο

Ο αν. Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης των Υλικών Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Γιώργος Αυγουρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στις Ενεργειακές Χημικές Τεχνολογίες στο Τμήμα Επιστήμης των Υλικών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υδρογόνου, τόνισε στην «Π» ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, προφανώς εκπορεύονται από τις νέες συνθήκες που επικρατούν στην ΕΕ και από την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν είναι εφικτοί, ωστόσο ο ίδιος συνιστά να κρατάμε μικρό καλάθι.Κατ΄αρχάς, επισήμανε ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο στην περιοχή των Ιωαννίνων, όσο και στην περιοχή του Ιονίου.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει ζητήματα υποδομών. Αν υποθέσουμε ότι το 2028 – 29 θα είμαστε σε θέση για εμπορική εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τότε η Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να διαθέτει ήδη αγωγό μεταφοράς.

Το πρώτο πρόβλημα όμως που πρέπει να λυθεί, αφορά την αδυναμία των λιμενικών υποδομών της περιοχής, να εξυπηρετήσουν τα θαλάσσια γεωτρύπανα.

Ολα τα παραπάνω, κατέληξε ο κ. Αυγουρόπουλος, συμπληρώνονται και από την αδυναμία της Ελλάδας να κάνει από μόνη της εξόρυξη, με αποτέλεσμα να είναι δεσμευμένη από ξένες εταιρείες.