Η Δυτική Ελλάδα βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση – Πότε αναμένονται οι πρώτες συνδέσεις στα δίκτυα φυσικού αερίου – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Δυτική Ελλάδα

Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης», που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 17 Μάϊου 2022 σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Πάτρα (πολυχώρος Royal) η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Πάτρα: Εγκαινιάζονται τα δίκτυα φυσικού αερίου – Ποιοι θα συνδεθούν πρώτοι στο δίκτυο ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

«Σήμερα είναι μία μέρα δικαίωσης για όλους μας. Μία μέρα νέας ελπίδας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αφού το όραμά μας για έναν τόπο στον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει παντού, δεν ακυρώνεται και δεν αναστέλλεται. Αντίθετα, εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο για να είμαστε σε θέση να λέμε ότι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα αποτελέσουν την πολύτιμη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί αργότερα ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο ροής φυσικού αερίου, που δεν θα φτάνει πλέον με βυτιοφόρα σε δεξαμενές, αλλά μέσω αγωγού».

Δυτική Ελλάδα

 

Ο Υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε  σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ανάπτυξη την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. «Φέρνουμε ένα καθαρό και φθηνό καύσιμο σε πολίτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση. Ένα καύσιμο που διευκολύνει τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και βοηθάει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα τις παραγωγικές μονάδες. Έτσι οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να μπορούν με ίσους όρους να ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας, κάνοντας προσωπική αναφορά στον Περιφερειάρχη σε σχέση την μεθοδικότητα και επιμονή που επέδειξε για την υλοποίηση του έργου.

Δυτική Ελλάδα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, αναφέρθηκε στο στόχο για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Δυτική Ελλάδα η προμήθεια υγροποιημένου αερίου. Συγκεκριμένα τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Με μεγάλη υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε σήμερα, από την πόλη της Πάτρας, το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ένα έργο μοναδικό και πρωτοποριακό τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, που βγάζει από την ενεργειακή απομόνωση μια από τις πιο σημαντικές και παράλληλα, πιο αδικημένες γεωγραφικά ζώνες της χώρας. Είναι γνωστό ότι η Πάτρα, όπως και το σύνολο των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, βρίσκεται μακριά από την όδευση του αγωγού μεταφοράς του αερίου και, συνεπώς, είναι αποκλεισμένη από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Αυτόν τον αποκλεισμό έρχεται να άρει η ΔΕΔΑ, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η οποία είναι ασφαλής, καινοτόμος και περιβαλλοντικά πιο ήπια.

Με το εμβληματικό αυτό έργο, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ θα κινητοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Δυτική Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της  ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης υπογράμμισε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, την έναρξη του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου, με άμεσο όφελος στον πολίτη, από την εποχή της ηλεκτροδότησης τους.

 

Δυτική ΕλλάδαΕπενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου ύψους 42,3 εκατ. ευρώ για τις πόλεις αυτές έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία μέσω της διοίκησης της και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, έτρεξε να ενστερνιστεί το όραμα της εταιρείας μας, συγχρηματοδοτώντας τα έργα από το ΕΣΠΑ και να το κάνει μέρος του δικού της οράματος για τον τόπο σας».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης παρατήρησε: «Όπως βλέπετε λοιπόν, όχι μόνο δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω και δεν εγκαταλείψαμε το παραμικρό, αλλά αυτό που βρήκαμε ως μία πρωτόλεια σκέψη, το μετατρέψαμε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε έργο» τόνισε ο κ. Φαρμάκης κάνοντας εκτενή αναφορά στις συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2019 και έφτασαν έως του σημείου, αφενός να υπερδιπλασιαστούν οι αρχικώς προβλεφθέντες οικιακοί χρήστες των τοπικών δικτύων και αφετέρου, η ΔΕΣΦΑ να εντάξει στο σχέδιο ανάπτυξής της, την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης τα πρώτα νοικοκυριά και οι πρώτες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, σε λίγους μήνες. Θύμισε πως πρόκειται για ένα έργο που μέσω της Περιφέρειας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσό περίπου 22,5 εκ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου 208 χλμ, που θα συνδέσει χιλιάδες οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες με το φυσικό αέριο στις τρεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδιασμού, προβλέπονται οι εξής συνδέσεις:

•Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος καθώς επίσης, 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών.

•Για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών αντί για 724,  καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.

• Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Και δεν γυρίζει πίσω, ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, που μέρα με τη μέρα γίνεται πια ο τόπος που θα έπρεπε ήδη να είναι, δηλαδή ένας τόπος ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής, ένας τόπος εξωστρέφειας, ένας τόπος καλύτερος για όλους».

 

Σε δηλώσεις του πριν την εκδήλωση υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Εχουμε βάλει τις βάσεις για να δουν ουσιαστικές μειώσεις στους λογαριασμούς οι πολίτες από την 1η Ιουλίου. Προχωράμε σε δραστική θεσμική παρέμβαση αποσυνδέοντας την τιμή της χονδρικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και βάζουμε πλαφόν στη χονδρική και λιανική αγορά, ώστε όλα τα νοικοκυριά να δουν ανεξαρτήτως κατανάλωσης χαμηλότερους λογαριασμούς, όπως επίσης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απορροφούμε έτσι το 85% της αύξησης στα νοικοκυριά, το 82% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90-95% στους αγρότες και το 100% για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου».

Σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Σκρέκας είπε ότι προτεραιότητα είναι η ηλεκτρική ενέργεια και μετά τα καύσιμα.

 

Ο Μάριος Τσάκας, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ τόνισε:

«Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες αλλά με τη συνεργασία της Περιφέρειας σήμερα το εγκαινιάζουμε και τους αμέσως επόμενους μήνες ξεκινάμε το σκάψιμο, ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει στη Δυτική Ελλάδα. Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η κατάσταση με το φυσικό αέριο και οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας θα απολαύσουν ένα πιο φθηνό και φιλικό για το περιβάλλον καύσιμο».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Π» Σωτήρη Παπανδρέου σχετικά με το ποιες περιοχές θα εξυπηρετηθούν πρώτες απάντησε: «Οι δεξαμενές θα τροφοδοτηθούν με LNG, στην Πάτρα θα τροφοδοτηθούν στη Βιομηχανική Ζώνη και παράλληλα θα σκάβουμε στην πόλη και στην ΒΙΠΕ ώστε να γίνει παράλληλη έναρξη για τους πολίτες και τις βιομηχανίες».