Ικανοποίηση, αλλά και ώρα για υπευθυνότητα

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΚΑΘΕ χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων έχει έναν βαθμό επισφάλειας. Ομως, μπορεί ο βαθμός αυτός να εξισορροπείται από εντατικοποίηση της εποπτείας.

ΑΠΟ ΤΙΣ στήλες αυτές γράψαμε επανειλημμένως ότι το έλλειμμα εποπτείας ήταν πρωτίστως ο παράγοντας που υποχρέωσε την Πολιτεία να σφίγγει τα λουριά σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, και κυρίως σε «εύκολους στόχους», όπως η εστίαση και η διασκέδαση.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν, μαζί με τους ξερούς, να πληρώσουν και οι χλωροί: Η κατάχρηση των κανόνων έγινε σε μια μειοψηφία επιχειρήσεων του κλάδου, που ενώ ήταν αρκετά εύκολο να επιτηρούνται, διότι είναι γνωστές δημοφιλέστατες διευθύνσεις, αφέθηκαν στην κατάχρησή τους αυτή, για να μη στενοχωρούν ασυγκράτητους θαμώνες ή επειδή έχουν εκπαιδευθεί από το ελληνικό κράτος (και από το πολιτικό σύστημα) στη θρασύτητα. Και στο τέλος αγκυλώθηκαν όλοι.

ΑΛΛΑ η κοινωνία πρέπει να εργάζεται και να απολαμβάνει μια στοιχειώδη πρόσβαση στη διασκέδαση. Οι λόγοι δεν χρειάζονται ανάλυση. Ασφαλώς και οι προτεραιότητες αυτές δεν είναι ισοδύναμες με την ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν μπορούν να ενοχοποιούνται ως κατ’ εξοχήν καλοί αγωγοί της πανδημίας επειδή η πολιτεία δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα στον έλεγχο.

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ αποφάσεις ικανοποιούν το δημόσιο αίσθημα και τον επαγγελματικό κόσμο. Δίνουν την ευκαιρία μιας ανάσας ενόψει της αποκριάς. Δεν αίρουν, αλλά αντίθετα εντείνουν την ευθύνη όλων μας, πολιτών και επιχειρήσεων, να σεβαστούμε τους κανονισμούς, πρώτα από όλα για το καλό μας, αλλά και για επ’ ωφελεία μας, διατηρώντας την ανάσα αυτή ενεργή.

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ δεν είναι το άπαν, αλλά είναι ένα προστατευτικό τείχος που αποδεδειγμένα δουλεύει. Ας θεωρήσουμε αδιανόητο ότι οι ανεμβολίαστοι θα πετύχουν πρόσβαση την οποία δεν δικαιούνται.