ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 5 εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο για την στήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία
Έρχεται μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Ήταν κοινό μυστικό σε όλες τις δυτικές χώρες πως οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία «έμπαζε» καθώς υπήρχε ένας «αδύναμος κρίκος», η Τουρκία, που όχι μόνον δεν συμμετείχε στα περιοριστικά μέτρα, αλλά έκανε και ό, τι περνούσε από το χέρι της για να παρακαμφθούν.
Φαίνεται όμως πως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, αφού σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει εντός της ημέρας κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει κυρώσεις και ότι στηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.
«Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, μεταφέραμε τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους που έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα με εκείνους κατά των οποίων έχουμε επιβάλει κυρώσεις και συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων τις εταιρείες Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, λέγοντας ότι αυτές είναι μεταξύ εκείνων στις οποίες βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή «άκρως αναγκαίων αγαθών διπλής χρήσης για να βοηθήσει την Μόσχα στον απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, ενώ η δεύτερη τουρκική εταιρεία έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.
Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιβάλλει κυρώσεις στην τουρκική εταιρεία Denkar Ship Construction για την παροχή υπηρεσιών επισκευής πλοίων που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Κυρώσεις θα επιβληθούν και κατά του ναυπηγείου ID Ship Agency που εδρεύει στην Τουρκία και κατά του ιδιοκτήτη του, Ιλκέρ Ντογρουγόλ καθώς και στην CTL Limited, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την αποστολή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σε εταιρείες στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το newsit, η κίνηση της Ουάσινγκτον έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκινήσει τις εργασίες του ξανά στις αρχές Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News