Καλάβρυτα-Τ. Παπαδόπουλος: “Ο «Αρίσταρχος» ανοίγει πολύ σημαντικούς δρόμους για την περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή”

«Τα Καλάβρυτα της ιστορίας και του φυσικού κάλους γίνονται και πανευρωπαϊκή πύλη των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς» είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος.

Μαγδεβούργο

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, παρέστη την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, στα εγκαίνια της σύζευξης του Τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» με τον δορυφόρο «AlphaSat», με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ, στα πλαίσια του προγράμαμτος ScyLight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Μαγδεβούργο

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιου Κυριαζή, του Προέδρου και Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, της Διευθύντριας Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Viau Elodie, του Δημάρχου Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλου και εκπροσώπων της επιστημονικής ομάδας που εργάστηκε για το πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο φιλοδοξεί να φέρει μία νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες, εξασφαλίζοντας πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και μέγιστη ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας: «Τα Καλάβρυτα της μεγάλης ιστορίας και του απαράμιλλου φυσικού κάλους γίνονται πλέον και πανευρωπαϊκή πύλη των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, μία σύγχρονη βάση επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως ο «Αρίσταρχος» γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή βάση μίας τεχνολογίας που ανοίγει πολύ σημαντικούς δρόμους για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Μαγδεβούργο

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε τη βούληση της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, να εξακολουθεί να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο, προσπάθειες όπως τη συγκεκριμένη, καθώς προσφέρουν μεγάλη υπαραξία και εξωστρέφεια στην περιοχή.

Σημειώνεται πως το Αστεροσκοπείο Χελμού έγινε ο πρώτος επίγειος σταθμός στην Ευρώπη του προγράμματος ScyLight (Secure and Laser communication technology) της ESA, που αντικαθιστά τα ραδιοκύματα με συστήματα λειζερ για τη διασύνδεση δορυφόρων με επίγειους σταθμούς.