«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Εσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 600 ευρώ

Οι χρυσοχόοι παρακολουθούν άναυδοι το «ράλι» τιμών που πραγματοποιεί το τελευταίο δίμηνο ο χρυσός, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει που οφείλεται η εκτίναξη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

λίρας

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να «σπάει» η χρυσή λίρα, η τιμή της οποίας αναρριχήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ιστορικό ύψος των 612 ευρώ, ενώ την Δευτέρα βρισκόταν στα 605 ευρώ το τεμάχιο.

Οι χρυσοχόοι παρακολουθούν άναυδοι το «ράλι» τιμών που πραγματοποιεί το τελευταίο δίμηνο ο χρυσός, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει που οφείλεται η εκτίναξη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών Ν. Αχαΐας, Αδάμ Τσαρούχη οι απανωτές ανατιμήσεις μπορεί να οφείλονται στην παγκόσμια αναταραχή και στην προσπάθεια των επενδυτών να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Αλλοι αποδίδουν την εκτίναξη των τιμών σε μαζικές αγορές που κάνει η Κίνα και άλλα κράτη, ενώ άλλοι μιλούν για παιχνίδια κερδοσκόπων.

Το βέβαιο είναι ότι ο χρυσός έγινε το τελευταίο διάστημα ακόμα πιο απλησίαστος για τους καταναλωτές, ενώ οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για τους χρυσοχόους. Οπως εξήγησε ο κ. Τσαρούχης ο χρυσός πωλείται με τις τρέχουσες τιμές που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος καθημερινά. Οπότε, όσα χρυσοχοεία είχαν «κλείσει» παραγγελίες για πώληση κοσμημάτων χρυσού τις προηγούμενες εβδομάδες, τις οποίες δεν είχαν προλάβει να εκτελέσουν, σήμερα θα βγουν χαμένα.

Η τρέχουσα τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει φτάσει τις 72.000 ευρώ το κιλό, όταν πριν από δύο μήνες βρισκόταν στις 60.000 ευρώ το κιλό, ανέφερε από την πλευρά του στο pelop.gr o κοσμηματοπώλης Γιώργος Ρώρος. Η ραγδαία αύξηση της τιμής του χρυσού έχει εκτινάξει και την τιμή της χρυσής λίρας σε πάνω από 600 ευρώ, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας. Ο ίδιος δεν θυμάται αντίστοιχες τιμές στο παρελθόν.

Στις αρχές του 2010 όταν επικρατούσε διεθνής οικονομική αναταραχή και η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια, η χρυσή λίρα έκανε το πρώτο της άλμα, από τα 185 στα 370 ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2012 μία χρυσή λίρα έπιανε 312,62 ευρώ, ενώ πωλείτο από την ΤτΕ στα 377,20 ευρώ και τον ίδιο μήνα του 2011 η τιμή εκποίησης διαμορφωνόταν στα 308,06 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 371,03 ευρώ.

Η χρυσή λίρα είναι πλέον απλησίαστη για πολλούς, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών Ν. Αχαΐας, Αδάμ Τσαρούχης. Οι τιμές αυτές καθιστούν τον χρυσό άπιαστη πολυτέλεια για υποψήφιους αγοραστές κοσμημάτων και οδηγούν σε εξαφάνιση και το έθιμο του «ασημώματος» των νεογέννητων παιδιών.

Ακόμα πιο σπάνια είναι πλέον η επένδυση σε χρυσές λίρες, καθώς η τιμή δεν είναι ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει περιορίσει σημαντικά τις πωλήσεις σε ένα τεμάχιο από πέντε το μήνα που επέτρεπε παλαιότερα, ενώ ζητά και πληθώρα στοιχείων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ το 2023 πωλήθηκαν σχεδόν 40.000 χρυσές λίρες από την ίδια, ενώ αρκετές «σκοτώνονται» στα ενεχυροδανειστήρια και στη «μαύρη αγορά».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, στο τέταρτο τρίμηνο 2023, οι ιδιώτες αγόρασαν από την κεντρική τράπεζα μόλις 2.336 χρυσές λίρες, παρά τα συνεχόμενα ρεκόρ του χρυσού, ενώ πούλησαν προς την TτΕ 10.046 χρυσές λίρες. Η σημερινή τιμή του χρυσού αποδεικνύει ότι βιάστηκαν να πουλήσουν.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι πωλητές αρχίζουν και μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που δεν επιθυμούν να πουλήσουν ακόμα, ποντάροντας σε περαιτέρω άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.

Διαβάστε επίσης:

Ηλιούπολη: Ξετυλίγεται το κουβάρι της οικογενειακής τραγωδίας – Τι δείχνουν τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στην σκανδάλη της καραμπίνας

Πάτρα – Δημοτική Αρχή: Πήγαν υπουργείο Εσωτερικών αλλά αντί για Κεραμέως είδαν τον Κιρμικίρογλου

Μέση Ανατολή: Η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Ποιους στόχους θα πλήξει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Σοκ στο Πέραμα: Νέα καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης – Συνελήφθη 30χρονος πατέρας

Σίδνεϊ: Άγνωστος μαχαίρωσε ιερέα την ώρα που κήρυττε σε live μετάδοση – ΒΙΝΤΕΟ