Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος: Ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων – Τι αλλάζει με το net-billing

Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος εξηγεί όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες για την ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεών τους.

Ανδριοσόπουλος

Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια σειρά από εργαλεία προκειμένου να ρίξουν σε μακροχρόνια βάση το ενεργειακό τους κόστος και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Εκτός από τα διαφορετικά τιμολόγια ρεύματος που διατίθενται ήδη στην αγορά, αλλά και τα νέα νυχτερινά και δυναμικά τιμολόγια που έρχονται σύντομα, υπάρχουν και οι πράσινες τεχνολογίες που μάλιστα χαίρουν της στήριξης της Πολιτείας.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που έλαβε χώρα φέτος είναι το net billing, ή στα ελληνικά ταυτοχρονισμένος ενεργειακός συμψηφισμός. Πρόκειται για το νέο καθεστώς που διαδέχεται το γνωστό net metering και δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα για αυτοπαραγωγή. Στο σχήμα του net billing μπορεί κανείς να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του κατά τις ώρες ηλιοφάνειας ή και ακόμα παραπέρα.

Με βάση τα προβλεπόμενα, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ μέχρι και στο 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Ετσι, μια επιχείρηση θα μπορεί να καλύψει σημαντικό μέρος της κατανάλωσής της για μια περίοδο 20 ετών, ενώ η όποια πλεονάζουσα ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό, θα εγχέεται στο δίκτυο και θα πληρώνεται με βάση την τιμή στην αγορά. Για τις επιχειρήσεις που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10,8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ιδιαίτερο πλεονέκτημα προκύπτει από τη χρήση του virtual net billing, το οποίο επιτρέπει την εγκατάσταση του σταθμού οπουδήποτε στην επικράτεια ανεξαρτήτως του σημείου όπου γίνεται η κατανάλωση. Έτσι μια επιχείρηση μπορεί να κάνει την επένδυσή της σε εντελώς άλλο χώρο και να επωφεληθεί από την αυτοπαραγωγή.

Μάλιστα, το όφελος για τον καταναλωτή μεγιστοποιείται αν εγκαταστήσει και μπαταρία στο έργο του. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να υπερκαλύπτει τις καταναλώσεις του περισσότερες ώρες της ημέρας εκτός από τις μεσημεριανές.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται ήδη για όλες τις κατηγορίες έργων του net billing. Επιπλέον, σημαντική παράμετρος είναι και το ότι τα έργα net billing “κληρονομούν” την προτεραιότητα σε όρους σύνδεσης που είχαν τα έργα net metering, όπως προβλέπεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τη σημαντική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Το 2023 προστέθηκαν 241 MW τέτοιων συστημάτων με το σύνολο να φτάνει τα 457 MW και η δυναμική συνεχίζεται φέτος.

Αλλωστε, και πανευρωπαϊκά η ανάπτυξη υπήρξε έντονη πέρυσι με +54% και πρωταγωνίστριες τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο εμπορικός τομέας δραστηριοποιείται έντονα στη λογική της αυτοπαραγωγής και κατανάλωσης, επενδύοντας στις ΑΠΕ και τις νέες πράσινες τεχνολογίες. Η Ελλάδα και η Αχαΐα δεν πρέπει, λοιπόν, να μείνουν πίσω σε αυτό τον κρίσιμο μετασχηματισμό.

Οι επιχειρήσεις της περιοχής μας χρειάζονται την κατάλληλη υποστήριξη στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονιστούν. Το Εμπορικό Επιμελητήριο μπορεί να προσφέρει γνώση, συμβουλές και λύσεις στους ενδιαφερόμενους. Για αυτό και ενόψει των προσεχών εκλογών, η παράταξη «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής» έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη με την εμπειρία και το δυναμισμό των υποψηφίων του.

Σας καλούμε να γνωρίσετε τις θέσεις μας, να μιλήσουμε για τα θέματα που σας απασχολούν και μαζί να χαράξουμε μια νέα δυναμική πορεία για την αχαϊκή επιχειρηματικότητα.

*Ο Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος είναι υποψήφιος με τον Συνδυασμό «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διαχείρισης Ενεργειακών πόρων στο Alba, διευθύνων σύμβουλος στην Akuo Greece, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μέλος ΔΣ ΗΑΕΕ, Σύμβουλος – Διαχειριστής στη Συμμετρία Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.