Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοίγει τα χαρτιά του για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ψήφος χωρίς κομματική πειθαρχία – ΦΩΤΟ
Σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού.
«Όχι» στην επιβολή κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα με το οποίο θεσμοθετείται το δικαίωμα στον γάμο για ομόφυλα ζευγάρια είπε και πάλι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, προσθέτοντας ότι δεν νοείται κάτι τέτοιο για ένα ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα.
Πρόσθεσε ότι η αποχή (και όχι η καταψήφιση) θα ήταν μία αξιοπρεπής στάση για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε περίπτωση που διαφωνούν με το νομοσχέδιο – προσθέτοντας πάντως ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους όποιους διαφωνούντες ότι πρόκειται για έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας. Είπε ωστόσο ότι η συζήτηση πρέπει να ωριμάσει στην κοινωνία.
Δεν κάνουμε κάτι ριζικά διαφορετικό από ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είπε, προσθέτοντας ότι σέβεται τις αντίθετες απόψεις, όπως της Εκκλησίας. «Θα ακούσουμε τις απόψεις, θα σεβαστούμε την αντίθετη άποψη, αλλά η πολιτεία είναι που νομοθετεί».
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφύλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμπληρώνει το πλαίσιο που ήδη υπάρχει με το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σχετικά με την τεκνοθεσία, που έχει αναδειχθεί ως το μείζον θέμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διχάζει την κοινωνία, επισήμανε ότι για τους άνδρες ομοφύλους δεν θα προβλέπεται η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά η δυνατότητα υιοθεσίας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο θα βγει «σύντομα» στη διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή- αλλά το αποσύνδεσε πλήρως από τον χρόνο των ευρωεκλογών.
Σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:
Για τα F-35
O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ώριμο» το ελληνικό αίτημα για προμήθεια F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ είπε ότι θεωρεί ότι έχουμε αφήσει πίσω την περίοδο των μεγάλων εντάσεων με την Τουρκία.
«Δεν είμαστε κοντά να πάμε στη Χάγη, αλλά όχι τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά – και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα και επανέλαβε ότι ο πυρήνας των ελληνοτουρκικών είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του στο θέμα αυτό έχει τις πάγιες ελληνικές «κόκκινες γραμμές».
«Και να μην μπορέσουμε να το λύσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία», είπε ο κ.Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα με την Άγκυρα.
Για τον γάμο των ομοφυλοφύλων
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο: Είναι ένα θέμα που αφορά κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Έχω διαβάσει και μελετήσει το θέμα. Αυτό που νομοθετούμε είναι η ισότητα στον γάμο. Απαλοιφή διάκρισης όσον αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό στην σύναψη σχέσης και στον γάμο, σε ένα νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο γάμος είναι συνεκτικός θεσμός. Προτίθεμαι να φέρω κάτι που δεν είναι επαναστατικά διαφορετικό σε σχέση με το τι ισχύει στην Ευρώπη.
Δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μιλάμε για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε για εκκλησία, για ρύζια, ούτε για τίποτα τέτοιο. Εγώ σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, το θέμα αυτό δεν θέλω να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Σέβομαι όσους έχουν διαφορετική άποψη και την άποψη της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν στήριζε τον πολιτικό γάμο ή την καύση αλλά δεν την ανάγκασε να κάνει κάτι που αντίκειται στην θεολογική προσέγγιση. Θέλω να ωριμάσει η συζήτηση πριν φέρω κάτι στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι κοινωνίες προχωρούν: Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό δίκαιο γινόντουσαν από την Αριστερά και κατά κανόνα η κεντροδεξιά ήταν πίσω από τις εξελίξεις, θυμάμαι ακόμα το 1982 όταν ηρθε η μεγάλη επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο η ΝΔ καταψήφισε διατάξεις που έδιναν την δυνατότητα στη γυναίκα να κρατήσει το επώνυμό της οι κοινωνίες προχωρούν».
Τι θα γίνει με τα παιδιά σε γάμους ομοφύλων: Ομόφυλα παιδιά έχουν και δεν θα εξαφανιστούν. Αυτά δεν έχουν ίσα δικαιώματα, δεν μπορούν να γίνουν Έλληνες εάν ζουν στο εξωτερικό. Λέμε ναι στον γάμο, αλλά όχι στην παρένθετη μητέρα. Δεν θα μπορεί ένας άνδρας μόνος του να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα. Δεν θα γίνουμε πειραματικό εργαστήρι στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο δεν θα έχει «γονέα 1» και «γονέα 2».
Για την κομματική πειθαρχία:
Δεν θα βάλω στους βουλευτές, είναι θέμα συνείδησης, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Οι βουλευτές ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί και όταν κάποιος είναι υπουργός υπάρχει μία μεγαλύτερη δέσμευση. Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ ενώ δεν θέτω εγώ ζήτημα πειθαρχείας. Εργαλειοποιεί ένα ζήτημα που ο ίδιος λέω δεν θα έχω κομματική πειθαρχία. Είναι σημαντικό να μην διχαστούμε σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε το νομοσχέδιο. Δεν νομοθετούμε με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Η αποχή είναι μία αξιοπρεπής στάση που μπορεί να έχει ένας βουλευτής.
Για την Εκκλησία:
Έχει τηρήσει αξιοπρεπή στάση ακόμη και σε ζητήματα που διαφωνεί.
Για την ασφάλεια και τις αλλαγές υπουργών
Αλλαγές στην ΕΛΑΣ: Καμία αλλαγή προσώπων δεν θα λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. Πολύ σύντομα θα δείτε ουσιαστικές αλλαγές στην λειτουργία της Αστυνομίας. Κάθε αλλαγή προσώπου είναι δείγμα πως κάτι δεν κάναμε καλά και δεν το κρύψαμε, αλλά ο νυν υπουργός είναι ένας άνθρωπος με πολλή εμπειρία
Για τις γυναικοκτονίες
Έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά παραμένει δολοφονία. Η Πολιτεία είναι εδώ για να προστατεύει τους πολίτες. Όπως το 1555,τα κέντρα οικογενειακής βίας, το panic button. Έχουμε πολλά ζητήματα, όπως η ασφάλεια στους δρόμους. Για τις κάμερες, ποιος διαφωνεί; Να σου έρχεται το πρόστιμο αυτόματα. Να σταματήσουμε να θρηνούμε ζωές.
Για τα εθνικά θέματα
Ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F35 και είναι σχετικά ώριμο για να υλοποιηθεί για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί.
Επίσκεψη στις ΗΠΑ: Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες από τώρα για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη. Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μία παρουσία στην ομογένεια, για να σας θυμίσω σε δύο εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί σε λίγο καιρό το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.
Για τα σενάρια ανάληψης θέσης στην Ευρώπη
Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω. Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Υπογράψαμε σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή για τη βίζα που ήταν σημαντική για τους νησιώτες, συνεργαζόμαστε για το μεταναστευτικό. Σταδιακά θα μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα των διαφορών μας, δηλαδή στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ. Δεν έχω αυταπάτες πως το θέμα της ΑΟΖ θα λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας. Δεν είμαι αφελής, έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να κρατήσουμε ως κεκτημένο την εξομάλυνση των σχέσεών μας, ασχέτως τι θα συμβεί στην συνέχεια.
Για την ακρίβεια:
Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα.
Για το βρεφικό γάλα:
Κάνουμε κινήσεις για να μειώσουμε την τιμή στο ράφι. Είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές εταιρείες να πωλείται ένα προϊόν πολύ πιο ακριβά από άλλες χώρες. Έχω μία υποχρέωση να προστατεύσω τον Έλληνα καταναλωτή. Πλαφόν στο περιθώριο κέρσους στα βασικά προϊόντα. Κάποιοι θα δυσαρεστηθούν από τις παρεμβάσεις μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι. Να θυμίσω ότι παρόμοιες παρεμβάσεις κάναμε και στην αγορά ενέργειας. Φορολογήσαμε τα διυλιστήρια και τα επιστρέψαμε στην κοινωνία μέσα από ενισχύσεις. Πιστεύω στην αγορά αλλά γνωρίζω ότι το υπερκέρδος είναι στο μυαλό κάποιων.
Διαβάστε επίσης:
Απολογία Ρούλας Πισπιρίγκου: «Με χτύπησαν στη ΓΑΔΑ για να ομολογήσω»
Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή του βρέφους που σκότωσε η 37χρονη μητέρα του
Δολοφονία 41χρονης: «Τα έκανε όλα ο φίλος μου» λέει ο σύντροφός της- ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News