«Μόνιμος κάτοικος» Πατρών ο ταλαντούχος χορευτής Errik Nour για τον Καρυοθραύστη
Ο Errik Nour προετοιμάζεται για τoν «Καρυοθραύστη» που ανεβαίνει στις 18 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Ξεκινώντας χορό από πολύ μικρή ηλικία, κατόρθωσε να διακριθεί πανελλαδικά, τόσο σε διαγωνισμούς χορού όσο και σε εμφανίσεις σε επαγγελματικές παραστάσεις. Πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού από τον χορογράφο και δάσκαλο Αγγελο Χατζή στη σχολή της Δ. Γρηγοριάδου. Εχει συνεργαστεί με πολλούς χορογράφους στο σύγχρονο και κλασσικό χορό, ενώ έχει χορογραφήσει κλασικά και σύγχρονα έργα, μιούζικαλ, θεατρικά και τηλεοπτικές ταινίες. Εχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, όπως: Δον Κιχώτης, Ζιζέλ, Κάρμεν, Καρυοθραύστης, Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα κ.ά. Εχει χορέψει στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας στο έργο, Χορός των Ωρών, σε χορογραφία Μαρίας Κουσουνή.
Διακρίθηκε ως πρωταθλητής SalsaL.A. σε πανελλήνιο διαγωνισμό λατινικών χορών, ενώ κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Professional+18 SoloVariasionDanceArtCompetion 2018 & υποτροφία για το BayPointeBalletSchoolsummerintensive Αμερική. Τελευταία τιμητική βράβευση ήταν ως «Xορευτής της χρονιάς 2018» από την αλβανική δημοκρατία.
Σήμερα ο Ερρικ Νουρ προετοιμάζεται για τoν «Καρυοθραύστη» που ανεβαίνει στις 18 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Με πολύωρες πρόβες καθημερινά μαζί με το νεοσύστατο μπαλέτο της Πάτρας θα παρουσιάσουν το πανέμορφο χριστουγεννιάτικο έργο που μαγεύει μικρούς και μεγάλους.
Οπως αναφέρει ο Ερρικ στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η δημιουργία του μπαλέτου στην πόλη μας, δίνει προοπτικές στους νέους χορευτές που έφευγαν για εργασία στο εξωτερικό καθώς δεν υπήρχαν θέσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Πώς βρέθηκες στην Πάτρα;
Εμαθα για την οντισιόν και ήρθα. Στην Ελλάδα έχει πάρα πολλά χρόνια να γίνει μπαλέτο. Δεύτερο μπαλέτο «κρατικό» δεν υπάρχει άλλο εκτός από της Λυρικής Σκηνής οπότε σκέφτηκα «Κάτσε να δοκιμάσουμε». Πέρασα οντισιόν και μίλησα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Λουκά Θάνο. Τον ρώτησα «θα με χρειαστείτε;», μου απάντησε καταφατικά και έτσι έγινε.
Η δημιουργία μπαλέτου είναι ένα σημαντικό βήμα για εσάς τους χορευτές;
Η Λυρική Σκηνή και η Οπερα δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους χορευτές. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πάτρας είχε ένα όραμα το οποίο ήρθε και το έκανε πραγματικότητα και για εμάς τους επαγγελματίες χορευτές κλασικού και σύγχρονου χορού ήταν μία μεγάλη ανάσα. Μας έδωσε προοπτικές να χορεύουμε και στην χώρα μας. Είχε 30-40 χρόνια να γίνει μπαλέτο και στην Λυρική δεν υπήρχαν θέσεις. Τα περισσότερα παιδιά όπως και εγώ αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό…
Η Πάτρα είναι έτοιμη να αποκτήσει μπαλέτο;
Αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στην Πάτρα κάθομαι αρκετές φορές έξω από το θέατρο Απόλλων και παρατηρώ τον κόσμο που περνάει. Η Πάτρα έχει νέους ανθρώπους και καλλιτεχνική ενέργεια. Δεν είναι δύσκολο να ανοίξεις τις πόρτες του θεάτρου και να βάλεις μέσα ηλικιωμένους οικογένειες και παιδιά, γιατί πιστεύω πω ο κόσμος το έχει μέσα του. Είναι εκ φύσεως καλλιτεχνικές ψυχές…
Με τους υπόλοιπους χορευτές του μπαλέτου έχεις συνεργαστεί κατά το παρελθόν;
Με κάποιους γνωριζόμασταν από παιδιά. Μέσα από δουλειές που είχαμε κάνει ενώ με άλλους υπήρξαμε και συμμαθητές. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι γιατί είμαστε νέα παιδιά και νιώθουμε ότι επιτέλους κάτι γίνεται στην Ελλάδα. Υπάρχει νέο μπαλέτο, υπάρχει νέο αίμα στην Πάτρα και αξίζει ένα μπράβο τόσο στην κοινότητα όσο και στον Δήμο και σε όλο το επιτελείο. Επικρατεί ένα πολύ όμορφο κλίμα και υπάρχει κούραση ή πόνος Πρέπει να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο μας, εαυτό. Επικρατεί μία τρομερή λαχτάρα να χορέψουμε.
Το μπαλέτο του Καρυοθραύστη απευθύνεται σε όλους;
Το παραμύθι δεν αλλάζει. Παραμένει η διαχρονική του αξία. Ενας απλός άνθρωπος που θα έρθει να δει τον Καρυοθραύστη δεν θα βαρεθεί. Εχει τόσα πολλά σκηνικά και κοστούμια. Εχει πολλούς ρόλους (ποντίκια, χιονονιφάδες) και το μάτι του δεν χορταίνει να βλέπει πάνω στη σκηνή χορεύτριες και χορευτές που εναλλάσσονται.Το μπαλέτο είναι εκεί για όλους. Η τέχνη θα μας ανοίξει και άλλους ορίζοντες και θα μας ανεβάσει πνευματικό επίπεδο. Πέραν όλων, το μπαλέτο και η όπερα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News