Ο μπαμπάς μου ο Ανδρούτσος

Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης γράφει…

Πώς θα σας φαινότανε να είσαστε μαθητής και να βλέπατε τον πατέρα σας να στήνεται ντυμένος τσολιάς έξω από τα δικαστήρια; ΟΚ, δεν είναι δεοντολογικά ορθό να ασχολούμαστε με παιδιά που εμπλέκονται σε ιστορίες των ειδησεογραφικών δελτίων, και μάλιστα κάνοντας υποθέσεις για τα συναισθήματα και τη στάση τους, αλλά δεν παύει να έχει ένα ενδιαφέρον του αρνητή το σπίτι: Όταν ο πατέρας είναι αντιεμβολιαστής, γίνονται και τα παιδιά αρνητάκια; Η επιρροή μπορεί να είναι βαριά και καταλυτική- ο γιός του ολυμπιακάκια γίνεται ολυμπιακάκιας, εκτός αν προλάβει να βάλει διαόλια κάποιος θείος αεκτζής- αλλά δεν παύει το θέαμα του παντρο-τσολιά έξω από το μέγαρο, που φωτογραφίζεται και η εικόνα του παίζει ανά το πανελλήνιο, να είναι μια δοκιμασία. Μιλώντας σε πρώτο ενικό, εμάς το θέαμα αυτό δεν θα ήταν το καλύτερό μας. Αλλά ούτως ή άλλως είμαστε παιδιά μιας εποχής όπου το εμβόλιο και η ακτινογραφία πνεύμονα, εφόσον επιβάλλονταν εκ των κανονισμών, επέβαλλαν και αυτονόητη συμμόρφωση. Ηταν εν μέρει ζήτημα εμπιστοσύνης στους γιατρούς (και παραδοχή προσωπικής άγνοιας), ήταν και ζήτημα νομιμοφροσύνης. Δεν λέμε όχι στο κράτος, ούτε και όταν μας υποχρεώνει να κουρευόμαστε. Στην εποχή μας το κούρεμα ήταν γελοιοποίηση. Κουρευόσουν και οι άλλοι σε σβέρκωναν υποχρεωτικά. Σήμερα κουρεύεται ο νέος, και μοιάζει στον Τζάστιν Μπίμπερ ή κάποιο άλλο είδωλο των ημερών μας. Εμείς μείναμε στον Μπίμπερ, μολονότι έχει αρχίσει να κάνει τα χαρτιά του για τη σύνταξη.

Όταν βέβαια ο πατέρας σου, σου λέει να μην εμβολιαστείς, σου λέει κάτι που ακούγεται ευχάριστο. Μακάρι και ο δικός μας πατέρας- αλλά χωρίς να ντυθεί τσολιάς, πλιζ- μας απέτρεπε από τους τροχούς των οδοντιάτρων και τα μπελαλίδικα σφραγίσματα, και να άφηνε την αθόρυβη τερηδόνα να κάνει τη δουλειά της χωρίς να μας οχλεί. Αν το έκανε, θα λέγαμε «τι καλός πατέρας», σε αντίθεση με τη μαμά μας, που ο,τι οδυνηρό υπήρχε, το έβαζε στο πρόγραμμά μας. Οδοντίατρο, αγγλικά, δεύτερη ξένη γλώσσα, πρόβα πουλόβερ, συχνό λούσιμο, ψάρι, λαχανικά. Επιτέλους, πού ήταν κάποιος να μιλά από τότε κατά της υποχρεωτικότητας, με τους συνδικαλιστές και την προοδευτική αριστερά να συναινούν;

Το πρόβλημά μας με όλα αυτά ήταν η δυσφορία απέναντι σε ο,τιδήποτε δεν τέρπει αλλά αντιθέτως απαιτεί θυσία, ματαιώσεις, υπερβάσεις και αντοχή στον πόνο. Ειδικά απέναντι στον τροχό του οδοντογιατρού, το πρόβλημα ήταν προδήλως ο φόβος για την επικείμενη όχληση. Δεν φανταζόμαστε τότε ότι ο φόβος θα μπορούσε να δικαιολογεί να νοικιάζεις στολή λεβέντη φουστανελά, έτσι που να τον καμουφλάρεις πίσω από σύμβολα ανδρείας και ρώμης. Γιατί δεν μας βγάζει κανείς από το νου ότι οι έντεκα στους δέκα που αρνούνται το εμβόλιο στην ουσία έχουν κάποιο θέμα με το τσιμπηματάκι, αλλά τι να πεις; Εχω θέμα με τις ενέσεις; Επινοείς λοιπόν μια ιστορία ότι κατεβαίνει ο Ξέρξης το ασκέρι του Δράμαλη, με βέλη ποτισμένα με χημική ουσία που σε μεταμορφώνει σε ερυμάνθιο κάπρο, αλλά ο Λεωνίδας και οι άλλοι λεβέντες του Αθανασίου Διάκου, του στήνουν καρτέρι στις Θερμοπύλες και τον εξοντώνουν στα Δερβενάκια.

Βλέπεις τον κατηγορούμενο- τσολιά- πατέρα που μηνύθηκε επειδή απαιτούσε να μπει το παιδί του αμασκοφόρετο στο σχολείο, και λες ότι η υπερασπιστική του γραμμή ίσως πρέπει να περιλάβει και κανένα καλό επιχείρημα εκτός από την ενοικίαση εθνικής ενδυμασίας. Χαμογελάει περήφανα στο φακό, χαρούμενος που έχει κάνει την εξυπνάδα του. Και σκέφτεσαι ότι είναι τελικά ο φόβος η πηγή της εναντίωσης απέναντι στο άγνωστο, απέναντι σε εξελίξεις που φαντάζουν στα μάτια σου ως αποσταθεροποίηση και απειλή. Εμβόλια, μνημόνια, Πρέσπες, παντουρανισμοί, νέο- οθωμανικά τάξα, Πάπες, σταυροφόροι, όλα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος που στην κρυμμένη του πλευρά έχει την ανασφάλεια.Κοίτα λοιπόν που πηγή της γενναιότητας είναι ο φόβος. Οποιος φοβάται, βγάζει τον Ανδρούτσο από μέσα του και ορμάει (αν ο εχθρός είναι αόρατος, είναι ακόμα πιο ασφαλές). Οποιος δεν φοβάται, βάζει ένα πουκάμισο και πάει στις δουλειές του.  Ο προσκυνημένος. Ο μειοδότης. Ου να χαθεί ο ρίψασπις. Ο αχρείος. Ο τρέσας. Μάγκα, ωραία που  έβριζες στα αρχαία. Κρίμα που τα καταργήσανε.