Ο Λαδόπουλος είναι δεύτερο «Ελληνικό»

Το έργο ανάπλασης θα αλλάξει τη μορφή όλης της πόλης και θα θέσει τέλος σε μία μακρά περίοδο υποβάθμισης της περιοχής.

Λαδόπουλος Σχέδια και μελέτες ως βάση διαβούλευσης ή και συνδυασμού, για να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη μεγάλη ανάπλαση

Πέντε βραβευμένα αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλες τέσσερις μελέτες που εξαγόρασε, έχει στα συρτάρια της η περιφερειακή αρχή για την αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην Πάτρα.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που υλοποίησε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μπορούν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης για την καλύτερη δυνατή χρήση των εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εξέλιξη, βάσει της οποίας η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε το έργο «Αξιοποίηση και Ανάπτυξη του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου στην Πάτρα».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, τα αποτελέσματα του οποίου, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί (https://www.ptapde.gr/drastiriotites).
Οι αρχιτεκτονικές ιδέες δεν είναι δεσμευτικές, μπορούν όμως, να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης, ή ακόμη και να συνδυαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ περίπου, που έχει τη μορφή έργου ΣΔΙΤ με διασφαλισμένους πόρους, ενώ άλλα 25 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συμπληρώσουν την επένδυση.

Λαδόπουλος

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, τονίζει ότι «πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό», καθώς οι παρεμβάσεις που θα γίνουν δεν αφορούν μόνο την αξιοποίηση των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά την ευρύτερη περιοχή. «Είναι ένα έργο, που θα αλλάξει τη μορφή όλης της πόλης και θα θέσει τέλος σε μία μακρά περίοδο υποβάθμισης μίας περιοχής που αποτελεί ”βιτρίνα” της Πάτρας», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στις χρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στο συγκρότημα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, το βέβαιο ωστόσο, είναι ότι οι χρήσεις που θα επιλεγούν θα είναι συμβατές με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι στο Λαδόπουλο θα φιλοξενηθούν κτίρια Διοίκησης, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, συμπληρωματικές εμπορικές χρήσεις και χώροι εστίασης, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών του χώρου, δεδομένου ότι υπάρχει πρόβλεψη για χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, που ουσιαστικά θα συνθέτουν ένα ενιαίο πάρκο αναψυχής, με ελεύθερους χώρους που θα λειτουργεί ως πόλος έλξης, μνήμης και διασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα.

Λαδόπουλος

«Αυτός ο εμβληματικός χώρος που συνδυάζεται με την ανάγκη αναμόρφωσης μιας μεγάλης και πολύ σημαντικής περιοχής της αχαϊκής πρωτεύουσας, απαιτεί σταθερά και σίγουρα βήματα, με έναν σχεδιασμό που θα είναι εμπνευσμένος από την ιστορικότητα της περιοχής και τις αναφορές μιας Πάτρας που μεγαλούργησε στην περιοχή της βιομηχανικής επανάστασης».