Παλαιά Σφαγεία: Καρναβάλι όλο τον χρόνο
Η τελική μελέτη για το κτίριο Κ6, των Παλαιών Σφαγείων, παρουσιάστηκε χθες , Πρόκειται για τον κεντρικό χώρο αφιερωμένο στο Καρναβάλι του πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.
Περίπου δύο ώρες κράτησε η παρουσίαση της τελικής μελέτης για το κτίριο Κ6, τον κεντρικό χώρο αφιερωμένο στο Καρναβάλι του πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.
Την παρουσίαση έκανε χθες στα Παλαιά Σφαγεία η διεπιστημονική ομάδα λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και σε μέλη της δημοτικής αρχής.
Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος αποτελείται συνολικά από 11 διαφορετικούς χώρους με 11 διαφορετικές θεματικές οι οποίοι θα «συνομιλούν» μεταξύ τους, ενώ και το κτίριο Κ6 θα συνομιλεί με τα υπόλοιπα κτίρια.
Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή ερωτηθείσα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», πρόκειται για τον χώρο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού «που στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία και αναδεικνύει το παρελθόν και το παρόν του θεσμού».
Συμπλήρωσε πως «ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί ο χώρος στοχεύει στο να αναβιώνουν οι μετέχοντες του Καρναβαλιού την ατμόσφαιρά του αλλά και στο να βιώνουν οι επισκέπτες το κλίμα του Πατρινού Καρναβαλιού». Σημαντικό είναι το ότι ο χώρος δεν θα είναι κάτι στατικό, αλλά διαδραστικό, δημιουργικό και βιωματικό.
Ο Β. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της διεπιστημονικής ομάδας λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε πως ήδη είχε παρουσιαστεί το σύνολο του συμπλέγματος, ενώ χθες παρουσιάστηκε το επίκεντρο αυτού, το μεγάλο κτίριο που είναι «αφιερωμένο στην προβολή, τη διάδραση, την ιστορία, το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Πατρινού Καρναβαλιού. Παρουσιάστηκε το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο κεφάλαιο που “κλείδωσε” την οργανικότητα του σχήματος».
Στην αρχή της παρουσίασης προβλήθηκε ένα πεντάλεπτο 3D βίντεο εικονικής περιήγησης στον χώρο, ενώ ακολούθησε μία περίπου διώρη ανάλυση ανά αίθουσα του χώρου, με το αρχικό βίντεο να προβάλλεται πάλι στο τέλος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να το δουν με άλλα μάτια. Έτσι όσοι παρακολούθησαν την ενημέρωση, αρχικά πήραν μια γενική γεύση, μια πρώτη αίσθηση, ενώ ξαναβλέποντας το βίντεο στο τέλος και έχοντας ήδη παρακολουθήσει την αναλυτική παρουσίαση των 11 αιθουσών, μπόρεσαν να καταλάβουν καλύτερα τι θα γίνει σε αυτά.
Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Κοσμόπουλος: «Δεν βλέπουμε τον χώρο ως εκθεσιακό, αλλά ως έναν χώρο εμπειρίας, γιατί το Πατρινό Καρναβάλι είναι μια εμπειρία που περιλαμβάνει τέχνες και το πολιτισμικό γίγνεσθαι που παράγει η κοινωνία».
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», αυτή την εμπειρία θα προσπαθήσουν να αποτυπώσουν στους χώρους του Κ6, μια εμπειρία που για όσους είναι ήδη μέσα στο Καρναβάλι θα μπορέσουν να θυμηθούν και να συγκινηθούν αλλά και για όσους δεν ξέρουν τίποτα όσον αφορά στο Πατρινό Καρναβάλι, όπως π.χ. φοιτητές και τουρίστες, να μπορούν να βιώσουν το πνεύμα του. Με τον τρόπο αυτό θα προσφερθεί μία βιωματική εμπειρία που θα συνδυάζεται τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα με την παράδοση, δημιουργώντας μια ισορροπία που δεν θα ισχύει μόνο στον χώρο Κ6 αλλά θα εξακτινώνεται σε όλους.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως, όπως είχε πει και η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας στην πρώτη συνάντηση με τα πληρώματα, στον χώρο θα λειτουργούν ανοικτά εργαστήρια κατασκευών όπως π.χ. μασκαράτας ή και καρναβαλικών βίντεο.
Έτσι, όποιος βλέπει μία έκθεση που περιλαμβάνει μασκαράτες και κατασκευές θα μπορεί αν θέλει να συμμετέχει και στα εργαστήρια και θα έχει έναν λόγο για να επισκεφθεί ξανά τον χώρο.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΦΕΤΟΣ: ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Στο Κ6 υπάρχουν αίθουσες που ασχολούνται με το παρελθόν και την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά και αίθουσες που αποτυπώνουν αυτό που έγινε εκείνη την χρονιά. Ετσι, αν το Καρναβάλι ολοκληρώνεται π.χ. τον Μάρτιο, από τον Ιούνιο έως και το επόμενο Καρναβάλι, θα διοργανώνεται μια έκθεση σε δύο αίθουσες που θα αποτυπώνει τη διοργάνωση κάθε έτους. Και εκεί σημαντικό ρόλο θα έχουν τα πληρώματα, το παρόν του Καρναβαλιού, που θα καλούνται να διαμορφώσουν τον χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», η διεπιστημονική ομάδα λειτουργίας των Παλαιών Σφαγείων θα παρουσιάσει τη μελέτη στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News