Παρίσι: «Εκκαθάριση» ενόψει Ολυμπιακών, αντιδράσεις

Παρίσι

Χιλιάδες άστεγοι απομακρύνθηκαν από το Παρίσι και τη γύρω περιοχή στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «εκκαθάρισης» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Σε αυτούς που μετακινήθηκαν περιλαμβάνονται αιτούντες άσυλο, καθώς και οικογένειες και παιδιά που βρίσκονται ήδη σε επισφαλή και ευάλωτη κατάσταση, ανέφερε η συλλογικότητα Le Revers de la Médaille, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η αστυνομία λαμβάνει επίσης μέτρα κατά σεξεργατών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, απομακρύνοντάς τους από τα συνήθη δίκτυά τους στα οποία θα μπορούσαν να λάβουν ζωτικής σημασίας υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη, πρόσθεσε. «Η περιοχή Île-de-France έχει αδειάσει από ορισμένους ανθρώπους που οι αρμόδιοι θεωρούν ανεπιθύμητους», κατέληξε.

Η συλλογικότητα ανέφερε ότι οι απελάσεις και η διάλυση των καταυλισμών με σκηνές μέσα και γύρω από την πόλη είχαν ενταθεί από τον περασμένο Απρίλιο ενώ 12.545 άτομα είχαν μετακινηθεί τους τελευταίους 13 μήνες.

Ο Paul Alauzy, συντονιστής στους Γιατρούς του Κόσμου, κατηγόρησε τις αρχές για «κοινωνική εκκαθάριση» του πιο επισφαλούς πληθυσμού της πόλης, προκειμένου το Παρίσι να «εμφανιστεί με τον πιο κολακευτικό τρόπο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είπε ότι οι άνθρωποι μεταφέρονται με λεωφορεία σε προσωρινά περιφερειακά κέντρα που δημιουργήθηκαν πέρυσι ως βραχυπρόθεσμη λύση για το πρόβλημα.

Παρίσι

«Κρύβουν τη δυστυχία κάτω από το χαλί», είπε. «Αν αυτό ήταν πραγματικά μια αξιοπρεπής λύση στο πρόβλημα, οι άνθρωποι θα πάλευαν για να μπουν στα λεωφορεία. Δεν το κάνουν. Κάνουμε τη ζωή αδύνατη για αυτούς τους ανθρώπους και όσους τους υποστηρίζουν».

Η συλλογικότητα δήλωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 20.000 κατοικίες σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 7.000 στην περιοχή Île-de-France, για να δοθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για τους άστεγους. Ο δήμος του Παρισιού είχε εκπονήσει ένα σχέδιο για την παροχή 1.000 επειγουσών θέσεων, αλλά δεν είχε ακόμη εγκριθεί από τον νομάρχη, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η έκθεση χαρακτήριζε την κοινωνική εκκαθάριση ως «την παρενόχληση, την εκδίωξη και την εξαφάνιση πληθυσμών που χαρακτηρίζονται από τις δημόσιες αρχές ως ανεπιθύμητοι από τους χώρους όπου διεξάγονται οι Αγώνες».  

«Αυτή η εκκαθάριση βασίζεται σε μια διπλή προσέγγιση: διασπορά για να αποφευχθεί η δημιουργία άτυπων οικισμών που θα ήταν πολύ ορατοί, και απομάκρυνση από το πολεοδομικό συγκρότημα του Παρισιού των ατόμων που βρίσκονται σε πολύ επισφαλή κατάσταση και που μπορεί να καταλαμβάνουν καθημερινά το δημόσιο χώρο.

«Παρόλο που αυτές οι δημόσιες πολιτικές εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια, μια σειρά από δείκτες μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούν ως επιταχυντής».

Οι δηλώσεις των τοπικών αξιωματούχων του Παρισιού για την «κοινωνική εκκαθάριση»

Η Άν Ινταλγκό, η δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε ότι το δημαρχείο ζητούσε από την κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για τη στέγαση έκτακτης ανάγκης, να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη στέγαση των περίπου 3.600 ανθρώπων που ζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας «εδώ και χρόνια». Πέρυσι επέμεινε ότι κανείς δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη.

«Είμαι θυμωμένη για το γεγονός ότι το θέμα αυτό φορτώνεται στην πόλη επειδή δεν είναι ο ρόλος ή η ευθύνη μας και ήδη κάνουμε περισσότερα από αυτό που μας αναλογεί για την εξεύρεση επείγουσας στέγασης για ευάλωτους ανθρώπους. Κάθε εβδομάδα βάζουμε οικογένειες σε σπίτια», δήλωσε Άν Ινταλγκό.

Η Léa Filoche, η αντιδήμαρχος αρμόδια για την αλληλεγγύη, τη στέγαση έκτακτης ανάγκης και την προστασία των προσφύγων, δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση.

«Η στέγαση έκτακτης ανάγκης είναι ευθύνη του κράτους», είπε. «Συζητάμε γι’ αυτό με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για περισσότερο από ένα χρόνο για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Στην αρχή είπαν ότι θα βρουν 400 θέσεις, μετά 200, και τώρα έχουν πέσει στις 80. Εμείς σκεφτήκαμε ένα σχέδιο για τη δημιουργία 1.000 επειγουσών θέσεων- το απέρριψαν και μας είπαν ότι δεν έχουν χρήματα.

Πηγή: Guardian

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: «Καυτό» τριήμερο μέχρι την Πέμπτη, πόσο θα δείξουν τα θερμόμετρα

Ισραήλ: Τέσσερις ακόμη ομήροι νεκροί στη Γάζα, οι σοροί παραμένουν στη Χαμάς

Δείτε τι συνέβη στον Άλιμο: Ληστεία σε ζωντανή σύνδεση

Ευρωεκλογές και social media: Πως τα χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ποια η ανάρτηση που έγινε viral

Κίνα: Δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης