Πάτρα: Πώς δέχτηκε η αντιπολίτευση τα αιτήματα Πελετίδη στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα αιτήματα από τη γεωγραφική περιοχή της Αχαΐας και τους πέντε δήμους του Νομού για να καταλήξει στο ποια έργα θα μπουν σε προτεραιότητα και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα.

Πάτρα

Το έργο επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στην Πάτρα και η αντικατάσταση του τάπητα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ήταν η απάντηση του Δήμου Πατρέων στο σχετικό αίτημα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που ζητήθηκαν εκ μέρους της αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση ώριμων έργων στην περιοχή μας.

Για τη δημοτική αρχή, τα πιο έτοιμα προς υλοποίηση έργα κι εκείνα με τη μεγαλύτερη ουσία για την πόλη μας είναι τα δυο που αναφέρθηκαν παραπάνω και ήδη, μάλιστα, εστάλη και η σχετική επιστολή-απάντηση στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη. Πλέον, η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα αιτήματα από τη γεωγραφική περιοχή της Αχαΐας και τους πέντε δήμους του Νομού για να καταλήξει στο ποια έργα θα μπουν σε προτεραιότητα και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη: «Η χρηματοδότηση του έργου επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στην Πάτρα, με προϋπολογισμό μελέτης 21.500.000 ευρώ θα συμβάλει στην οριστική εξασφάλιση νερού για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα των Πατρών», ενώ σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του τάπητα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή, είναι αναγκαία η επείγουσα αντικατάσταση του ταρτάν του κεντρικού γηπέδου, του βοηθητικού γηπέδου, καθώς και του ταρτάν του προθερμαντηρίου, λόγω υπερεντατικής χρήσης και γήρανσης – 20 χρόνια λειτουργίας».

Η αντιπολίτευση του Δήμου Πατρέων, τί σχολιάζει, για όλα τα παραπάνω ; Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μια φράση όλα όσα σχολίασαν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κώστας Σβόλης και οι επικεφαλής των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων ο Βασίλης Αϊβαλής από την «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» και ο Πέτρος Ψωμάς από το «σπιράλ»: «Τα έργα είναι καλοδεχούμενα, όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλά… αλλά!». Σε κάθε περίπτωση δεν διαφωνεί με την προώθηση των παραπάνω έργων, όμως η επιφυλακτικότητα, που εκφράζεται αφορά, όπως αναφέρθηκε, αφενός μεν την απουσία δημόσιας διαβούλευσης κι αφετέρου, δε, τη διαφορά φιλοσοφίας με τη δημοτική αρχή στο ποια θα έπρεπε να είναι τα έργα-προτεραιότητες.

Ο Κώστας Σβόλης, συγκεκριμένα, έθεσε ζήτημα απουσίας διαβούλευσης με τις δημοτικές παρατάξεις και εν τέλει με την κοινωνία, ενώ στάθηκε σε κάποια άλλα έργα που -κατά τον ίδιον και την παράταξή του- θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητες για την περιοχή.

Ο Βασίλης Αϊβαλής στο ίδιο μήκος κύματος..

Ο Πέτρος Ψωμάς, αφού χαρακτήρισε τα αιτήματα «σωστά και καλοδιατυπωμένα» διατύπωσε τους προβληματισμούς και τις απορίες του σχετικά με τις προτεραιότητες που βάζει η δημοτική αρχή.

Κώστας Σβόλης: «Αλλα είναι τα μεγάλα ζητήματα»

Πάτρα

«Καταρχάς, δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν μας ζητήθηκε η άποψη για τις προτεραιότητες της πόλης. Κατά τη γνωστή της τακτική η δημοτική αρχή λαμβάνει αποφάσεις χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση. Εμείς ως παράταξη πιστεύουμε ότι πρέπει κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε από το κράτος το μέγιστο δυνατό και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να γίνει το καλύτερο στην περιοχή μας. Θέλουμε αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Ασφαλώς και δεν διαφωνεί κανείς με το να κατασκευάσουμε διυλιστήριο ύδατος ή με το να αναβαθμίσουμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο. Καλοδεχούμενα είναι και τα δύο έργα. Για εμάς, όμως, τα μεγάλα θέματα συζήτησης παραμένουν άλλα: Η έλευση του τρένου, η αξιοποίηση του 409, του Ριγανόκαμπου, της περιοχής του Σανατορίου, η προστασία των ακτών κ.ά. Η δημοτική αρχή πιστεύει στον κρατισμό και όταν το κράτος αξιώνει την εκμετάλλευση του ακινήτου που του ανήκει, εμείς απαντάμε με διαδηλώσεις. Αν δεν θέλουμε, όμως, και τον ιδιώτη, οφείλουμε εμείς να ζητάμε και να αξιοποιούμε το κάθε τι που ανήκει στον Δήμο Πατρέων. Σημειώνω την άρνηση της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου να συσταθεί διαδημοτικός φορέας για τη διαχείριση του φράγματος Πείρου–Παραπείρου, με αποτέλεσμα τη διαχείριση αυτή τη στιγμή να την έχει αναλάβει ιδιώτης και όχι οι δήμοι».

Βασίλης Αϊβαλής: «Δείχνει αδυναμία και ανεπάρκεια»

Πάτρα

«Η δημοτική αρχή της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας καλείται από την κυβέρνηση να υποβάλλει για χρηματοδότηση ώριμα έργα στην περιοχή μας. Και υποβάλλει την αντικατάσταση του τάπητα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και την επέκταση της επεξεργασίας νερού. Αυτές είναι οι μεγάλες προτεραιότητες της Πάτρας εν έτει 2025, της πόλης με τα πολλά γνωστά και επί χρόνια άλυτα προβλήματα, με την ασφυκτική καθημερινότητα και την αναπτυξιακή υστέρηση σε σχέση με άλλες πόλεις ανά την επικράτεια. Αυτά κρίνει η δημοτική αρχή ως τα πλέον κρίσιμα. Τι θα λέγανε άραγε οι Πατρινοί αν καλούνταν να το σχολιάσουν; Η αλήθεια, σε ό,τι μας αφορά, είναι ότι μένουμε άναυδοι. Για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή δείχνει την αδυναμία και την ανεπάρκειά της σε επίπεδο ολοκληρωμένου και στοχευμένου σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων για την πόλη».

Πέτρος Ψωμάς: «Δεν υπάρχουν άλλα αιτήματα;»

Πάτρα

«Σωστά τα αιτήματα και καλοδιατυπωμένα. Δημιουργούνται απορίες, όμως, σχετικά με τις προτεραιότητες που βάζει η δημοτική αρχή: Δεν υπάρχουν άλλα αιτήματα; Γιατί δεν αναφέρονται, έστω επιγραμματικά. Υποδομών, κοινωνικής πολιτικής, πολιτισμού, άλλα; Μας προκαλεί και προβληματισμό αυτή η επιστολή. Προβληματισμό, γιατί το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού έχει ήδη πάρει μία πορεία, αφού η ΔΕΥΑΠ έχει ολοκληρώσει την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης. Υπάρχει άραγε αδυναμία της επιχείρησης να προχωρήσει ένα έργο που έχει ωριμάσει τόσο; Να ανησυχούμε για δυσλειτουργία της; Κινδυνεύει η επάρκεια του νερού στην Πάτρα; Αλήθεια, μήπως τελικά ζημιωθήκαμε πολύ που η δημοτική αρχή αρνήθηκε να υλοποιήσει την αποφασισμένη από το δημοτικό συμβούλιο λύση της δημιουργίας διαδημοτικού φορέα, ο οποίος θα αναλάμβανε τη διαχείριση του νερού στην περιοχή; Θα ήταν σήμερα όλα αλλιώς. Για το αίτημα δε που αφορά το ταρτάν του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, αναρωτιόμαστε, γιατί δεν υπήρχε σχεδιασμός νωρίτερα, έτσι ώστε να γινόταν σταδιακά η αντικατάσταση του. Τέλος του έτους χάνεται η πιστοποίηση μαζί με την ευκαιρία αξιοποίησής του και εμείς… καλούμε την κυβέρνηση να μας σώσει! Ευχόμαστε να βρει ανταπόκριση το αίτημα. Οχι μόνο για να έχουμε έναν αθλητικό χώρο–κόσμημα για τους πολίτες της Πάτρας, μα και για να διεκδικήσουμε να έρθουν στην Πάτρα μεγάλες διοργανώσεις, εθνικές και παγκόσμιες. Για να μη μένουμε ως πόλη έξω από τον χάρτη και αθλητικά. Καλώς διαφήμισε η δημοτική αρχή το Παμπελοποννησιακό μας με εκείνο το προεκλογικό σποτ αυτοθαυμασμού. Ε, ας το αξιοποιήσουμε κιόλας! Αφού πρώτα του αλλάξουμε ταρτάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο 59χρονος γυναικοκτόνος, έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός

Μόναχο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς, πληροφορίες για τραυματίες

Οι Κυκλάδες «καταπίνουν»« τα ψάρια του Πατραϊκού! – Η αυτοψία της «Π» και οι επιστήμονες ΦΩΤΟ

Σαντορίνη: Η «ανύψωση» της καλντέρας και η «πιθανή» έκρηξη του ηφαιστείου, γιατί επιμένει ο Τσελέντης στον σεισμό 6 ρίχτερ

Βροχερός ο καιρός σήμερα 13/2, πότε αναμένεται νέα επιδείνωση, η πρόγνωση για την Πάτρα

Δώδεκα τραυματίες από ρίψη χειροβομβίδας σε μπαρ στη Γαλλία, «ανοικτό» το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας

Αιγιάλεια-Καλάβρυτα: Στα λόγια τα μέτρα στον Οδοντωτό – Εκτεθειμένος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ

Πάτρα: Κυκλοφορούν και οπλοφορούν, η αποκαλυπτική μαρτυρία στην «Π» για την αγορά όπλων

Πάτρα: Είχε εμβολίσει και τραυματίσει Αστυνομικό της ΔΙΑΣ ο «πιστολέρο» της νύχτας