Πάτρα: Πρωτοποριακή αντιμετώπιση του εγκεφαλικού στο ΠΓΝΠ – Την Τρίτη τα εγκαίνια του σύγχρονου αγγειογράφου

Ο σύγχρονος αγγειογράφος λειτουργεί ήδη στο ΠΓΝΠ αλλά απομένει η πλήρης στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό

εγκεφαλικού

Ενα ισχυρό δίκτυο αυξημένης φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ) οργανώνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Αύριο θα εγκαινιαστεί, από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο υπερσύγχρονος αγγειογράφος δωρεά του Ιδρύματος Λαιμού που έχει τεθεί σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτιο. Η ιατρική ομάδα, υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου, καθηγητής της νευροεπεμβατικής ακτινολογίας Πέτρος Ζαμπάκης, ο αν. καθηγητής νευροχειρουργικής εξειδικευμένος στους εμβολισμούς Βασίλης Παναγιωτόπουλος αντιμετωπίζει με πρωτοποριακό και αποτελεσματικό τρόπο ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά. Απομένει η στελέχωση της Μονάδας με νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης λειτουργία της όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 50.000 άνθρωποι εκδηλώνουν αγγειακό εγκεφαλικό στην Ελλάδα. Από αυτούς, το 10-15% μπορούν να υποβληθούν σε θρομβόλυση και το 5% σε μηχανική θρομβεκτομή, με τους ειδικούς βεβαίως να σημειώνουν πως καμία θεραπεία δεν είναι πανάκεια, παρά τα άλματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Πριν από δυόμισι περίπου χρόνια ξεκίνησε στη χώρα μας η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων. Δέκα εξειδικευμένα κέντρα υποδέχονται περιστατικά με πιθανό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο τις πρώτες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Το ΠΓΝΠ, μετά από σχετικές ενέργειες του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Μπάκου και όλςη της εμπλεκόμενης ιατρικής ομάδας, είναι ένα από τα νοσοκομεία που μπαίνουν δυναμικά στη μάχη αντιμετώπισης των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

εγκεφαλικού

Δημήτρης Καρναμπατίδης

«Ο αγγγειογράφος που έχουμε προμηθευτεί είναι το πιο σύγχρονο μηχάνημα που κυκλοφορεί παγκοσμίως. Εχει πολλές εφαρμογές με εύρος τεχνικών δυνατοτήτων» ανέφερε στην «Π» ο καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας Δημήτρης Καρναμπατίδης, εξηγώντας:

«Πέραν της αναρρόφησης του θρόμβου στο ισχαιμικό επεισόδιο, έχει τη δυνατότητα εμβολισμών όγκων ήπατος με πολύ μεγάλη ακρίβεια, την αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού με πιο σωστές απεικονίσεις, κ.ά. Το μηχάνημα αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο εργασίας μας.

Εξυπηρετούμε 8.500 περιστατικά τον χρόνο επεμβατικής ακτινολογίας (ογκολογικά, φλεβικά, μυοσκελετικά, κ.ά.) και 20- 25 ισχαιμικά ετησίως. Από τη στιγμή που προστέθηκε και ο νέος αγγειογράφος αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά άμεσα με την αναμονή να μην ξεπερνάει τη μία εβδομάδα».

Οπως εξηγεί ο κ. Καρναμπατίδης, στόχος είναι «να αναπτυχθεί περαιτέρω η ομάδα ισχαιμικού αγγειακού επεισοδίου και να λειτουργεί όλο τον χρόνο πάντα σε πλαίσιο συνεργασίας με τη Μονάδα Ισχαιμικού Αγγειακού Εγκεφαλικού της Νευρολογικής Κλινικής. Να καλύψει σε 24ωη βάση τους ασθενείς που θα χρειαστούν αναρρόφηση του θρόμβου που εμφάνισαν» τονίζοντας ότι παίζει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος αντιμετώπισης του ασθενούς.

«Πρέπει στο επόμενο μισάωρο από τη στιγμή που θα αποφασιστεί ότι ο ασθενής χρειάζεται απορρόφηση του θρόμβου να πραγματοποιηθεί, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον πάσχοντα».

Αυτό προϋποθέτει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε μετά πρώτα συμπτώματα να καλέσουν το ΕΚΑΒ, το οποίο θα μεριμνήσει για την έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο και από κει και πέρα να ξεκινήσει η μάχη της αντιμετώπισής του. «Σε όλο τον κόσμο είναι πλήρως ανεπτυγμένες οι μονάδες για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Εμείς είμαστε στη φάση της οργάνωσης. Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστημα που θα εξασφαλίζει ταχύτατη απεικόνιση της αξονικής στην οποία θα υποβληθεί ένας ασθενής στο Νοσοκομείο του Πύργου ή του Αγρινίου, ώστε ο γιατρός της Πάτρας να τη δει άμεσα και να κρίνει εάν θα πρέπει να μεταφερθεί στην Πάτρα ή να αντιμετωπιστεί επί τόπου και πώς» σημειώνει ο κ. Καρναμπατίδης.

Στο ερώτημά μας εάν η Μονάδα αυτή είναι πλήρως στελεχωμένη, μας απάντησε: «Εχουμε εξαιρετικούς γιατρούς -Ζαμπάκης, Παναγιωτόπουλος και πρόσφατα προστέθηκε ως επικουρικός επεμβατικός ακτινολόγος Μιχάλης Θεοφάνης. Αναμένουμε νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να επιτευχθεί ανεμπόδιστα η 24ωρη λειτουργία της Μονάδας όλες τις ημέρες του χρόνου. Ηδη αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά όποτε και αν προκύψουν, αλλά θα πρέπει η ομάδα αυτή να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα με διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Ελπίζω με τις προσλήψεις που γίνονται τώρα να εξασφαλίσουμε και το προσωπικό που έχουμε ανάγκη».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και νέο μήνυμα από το 112, αναμένεται η ταυτοποίηση των 2 σορών

Εσβησε κάθε ελπίδα για τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο

Στην Πάτρα φιλοξενούνται 53 μετανάστες, συλλήψεις διακινητών και η «ταρίφα»

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την Μαρινέλλα: Ποια η κατάσταση της υγείας της

Μητσοτάκης: Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια