Ποιον προσωπικό γιατρό να επιλέξουν οι Αχαιοί; – Δημόσια παρέμβαση των γιατρών της ΕΣΙ
Οι γιατροί της «Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών» ζητούν «τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ θα ενισχυθούν με ειδικούς ιατρούς ώστε να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με ασφάλεια το σύνολο των πολιτών της Αχαΐας;»
Την εκτίμηση ότι ο θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού» αποτελεί τελειωτική ενέργεια για την απορρύθμιση του υγειονομικού συστήματος της χώρας, κάνουν τα μέλη της Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών (ΕΣΙ) Αχαΐας.
Με ανοιχτή τους επιστολή προς τους πολίτες και τους συναδέλφους τους, αναδεικνύουν μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των γιατρών, των δομών υγείας και τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
«Σε ένα ‘’τοπίο’’ εφιαλτικό για την υγεία, όπου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαχειριστεί απλά θέματα καθημερινής παροχής υπηρεσιών υγείας, έρχεται και η εφαρμογή του –λεγόμενου- ‘’Προσωπικού ιατρού’’ να αποτελειώσει την απορρύθμιση του Υγειονομικού Συστήματος της χώρας μας» είναι η αρχική τους εκτίμηση εξηγώντας ακολούθως τα εξής:
> Εν μέσω υγειονομικής κρίσης και παράτασης της πανδημίας αλλά και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, η κυβέρνηση κατάργησε τη δυνατότητα των ανασφαλίστων να γράφουν τα φάρμακα στον οικογενειακό τους γιατρό και τους ‘’φόρτωσε’’ στα δημόσια μοσοκομεία που κι αυτά είναι αποψιλωμένα από γιατρούς.
> Ο νόμος 4931/2022 της κυβέρνησης, για τον ‘’προσωπικό ιατρό’’ άλλαξε απλώς την ονομασία του ‘’Οικογενειακού γιατρού’’ που είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με την ετικέτα του ‘’Προσωπικού ιατρού’’, επιχειρεί να εφαρμοστεί με τιμωρητικές διατάξεις για τους πολίτες, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να πείσει για τη σημασία εγγραφής των πολιτών στον προσωπικό –οικογενειακό γιατρό τους που θα τους παρακολουθεί συστηματικά και θα τους καθοδηγεί στις δομές του συστήματος υγείας, σε κάθε περίπτωση νόσησης.
> Η κυβέρνηση σήμερα, δεν έχει πείσει ούτε τους ίδιους τους γιατρούς που ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, για την αναγκαιότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Αντίθετα, με τον πρόσφατο νόμο της και τις τιμωρητικές προβλέψεις του, αποτρέπει τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα ΠΦΥ, ως οικογενειακοί γιατροί, αφού τους θέτει υποχρεωτικά και στην υπηρεσία των δομών του ΕΣΥ, για να μην κάνει όσες προσλήψεις είναι αναγκαίες, ενώ παράλληλα, απειλεί τους πολίτες με τιμωρητικές διατάξεις αν δεν… ’’προκάνουν’’ να εγγραφούν σε ‘’Προσωπικό γιατρό’’.
> Ωστόσο, η ενημέρωση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ελλιπής και αποσπασματική, με συνέπεια να επικρατεί σύγχυση στους πολίτες που από την 1η Σεπτέμβρη 2022, αν δεν εγγραφούν σε ‘’προσωπικό γιατρό’’, θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις!
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την περιοχή μας οι γιατροί που ανήκουν στην παράταξη της ΕΣΙ θέτουν τα εξής ερωτήματα:
– Σε ποιόν ιδιώτη ‘’προσωπικό γιατρό’’ μπορεί να εγγραφεί κάποιος πολίτης της Αχαΐας; Πόσοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ;
– Ποιος θα κάνει την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγραφής;
– Υπάρχουν διαθέσιμοι ‘’Προσωπικοί ιατροί’’ για όλους τους κατοίκους του Νομού μας;
– Τα παιδιά σε ποιους ‘’προσωπικούς’’ (;) παιδίατρους θα καταχωρισθούν; Θα μείνουν έξω από το σύστημα του ‘’Προσωπικού Παιδίατρου;’’
-Οι Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και ΤΟΜΥ, διαθέτουν επάρκεια ιατρών ώστε να τους προτιμήσουν οι πολίτες;
– Οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων, πλην παθολόγων και Γενικής ιατρικής, θα ενταχθούν στο σύστημα των προσωπικών ιατρών; Θα μπορούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ;
– Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ θα ενισχυθούν με ειδικούς ιατρούς ώστε να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με ασφάλεια το σύνολο των πολιτών της Αχαΐας;».
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση και ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας έχουν ευθύνη να ενημερώσουν έγκαιρα και ευρέως, όλους τους πολίτες, για τον τρόπο που θα γίνει η ηλεκτρονική καταχώριση του προσωπικού γιατρού αλλά και να ξεκαθαρίσουν τι θα γίνει με τα παιδιά» και προσθέτουν:
«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τέλος στην αγωνία των πολιτών, οργανώνοντας με ασφάλεια όλες τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στηρίζοντας τους ιδιώτες ιατρούς, τα μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια με την απαλλαγή τους από το ‘’δρεπανηφόρο’’ claw back, εφαρμόζοντας το ανεπίστρεπτο για μηνιαία έσοδα μέχρι 10.000-12.000 ευρώ, αιτούμενες δαπάνες που αφορούν περίπου το 96% των ατομικών ιατρείων και ιατρικών εργαστηρίων».
«Ο Σύλλογος έχει παρέμβει έγκαιρα για όλα αυτά»
«Ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας πρώτος και έγκαιρα ανέδειξε όλα αυτά τα θέματα που θέτουν οι συνάδελφοι της ΕΣΙ. Κι αυτό είναι καταχωρισμένο στις σελίδες της εφημερίδας αλλά και σε άλλα ΜΜΕ. Επομένως δεν μπορούν να εγκαλούν τον Σύλλογο για κάτι που έχει ήδη πράξει» ήταν η άμεση αντίδραση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννας Μαστοράκου.
«Για τον ”Προσωπικό γιατρό” έχουμε κάνει παρέμβαση διότι είμαστε αντίθετοι με την υπαλληλοποίηση των γιατρών. Οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις. Είμαστε υπέρ των μόνιμων προσλήψεων στις δομές υγείας και αντίθετοι στο να καλύπτονται τα κενά από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης μας σαφήνεια έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας στην επιβολή τιμωρίας στους πολίτες για κάτι που δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Με τους 70 γιατρούς του δημοσίου και τους 20 του ιδιωτικού τομέα, το 80 – 85% του πληθυσμού της Αχαΐας θα καλυφθεί από ”Προσωπικό Γιατρό”. Σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους αυτοί θα ενταχτούν στο σύστημα σε δεύτερο βαθμό. Από κει και πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα μας έχει υπογράψει και πρέπει να τηρήσει μία μνημονιακή υποχρέωση για ένα σύστημα που σε άλλες χώρες καταρρέει».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το claw back, υπενθυμίζει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κάνει μία σειρά από παρεμβάσεις. «Το claw back είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και ανήθικο. Το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές. Πρέπει να κουρευτεί το παλιό χρέος, ειδικά αυτό που αφορά στην περίοδο της πανδημίας. Το δεύτερο αίτημά μας αφορά τη συνεισφορά του κράτους και τη συνυπευθυνότητα που θα πρέπει να υπάρχει στην κάλυψη των πολιτών. Το κράτος πρέπει να αναλάβει το κόστος της φροντίδας των πολιτών και όχι να τα μετακυλύει στους γιατρούς, Οφείλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε να μηδενιστεί το claw back».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News