«Κοκτέιλ» γρίπης και ιώσεων, σε έξαρση ο κορονοϊός – Εφιαλτικές προβλέψεις για θανάτους και διασωληνώσεις από covid – Στο «κόκκινο» οι δείκτες
Σχεδόν τους 80 θα φτάσουν οι εβδομαδιαίοι θάνατοι από κορονοϊό εντός Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα. Ποια συμπτώματα μας κρατούν μακριά από γιορτινές συγκεντρώσεις.
Φαινόμενα μαζικής νόσησης από κορονοϊό, γρίπες, ιώσεις, στρεπτόκοκκο και άλλα σύνδρομα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και καταγεγραμμένα ποσοστά ύψους 45% αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.
Εκατοντάδες εισαγωγές και θάνατοι από κορονοϊό αποτρέπονται καθημερινά στην Ελλάδα, χάρη στην έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε περίπου 1.200 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο COVID-19, ανά ημέρα.
Παρ’ όλα αυτά δεν θα αποφύγουμε αύξηση στους «σκληρούς δείκτες» (διασωληνωμένους και θανάτους) τις επόμενες εβδομάδες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες που μοντελοποιούν την έξαρση της διασποράς του κορονοϊού.
Αν και αυτοί οι δείκτες προς το παρόν παραμένουν χαμηλά, είναι γνωστό πως το σχεδόν 15% με 20% από τους περίπου 1.400 ασθενείς που εισάγονται μεσοσταθμικά σε νοσοκομείο -πλέον κάθε εβδομάδα- θα έχει δυσμενή έκβαση.
Δηλαδή θα καταλήξει σε ΜΕΘ ή θα πεθάνει, όπως επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
“Και στα δύο θα έχουμε έξαρση, δηλαδή και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους, γιατί όταν αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, το ποσοστό των ανθρώπων που καταλήγουν βαριά και τελικά πεθαίνουν είναι περίπου σταθερό. Γύρω στο 15 με 20% έχει δυσμενή εξέλιξη, ανάλογα με την ηλικία, πάει μεσοσταθμικά. Επομένως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των θανάτων. Περίπου το 15% θα πάει στη Μονάδα και κάτω λίγο από το 10% θα κινδυνεύσει να πεθάνει. Δεν μπορεί να είναι σταθερό, αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα”, σημειώνει.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι από κορονοϊό κυμαίνονταν μεταξύ 30 και 40, ενώ την τελευταία εβδομάδα –σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ– αγγίζουν τους 60.
Εκθετική αύξηση των εισαγωγών
Οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο, από κάτω των 1.000 στις αρχές Δεκεμβρίου έφτασαν τις 1.400 μετά τις 20 του τρέχοντος μήνα. Η αύξηση θεωρείται εκθετική και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, λένε οι ειδικοί, για την εξέλιξη των σοβαρών εκβάσεων.
Διπλάσιους θανάτους από τους 40 θανάτους του Νοεμβρίου προβλέπει η ομάδα του Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαου Τζανάκη, εντός Ιανουαρίου, όπως τονίζει στο iatropedia.gr:
“Οι θάνατοι ήταν για πολύ καιρό περίπου 40 την εβδομάδα, τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 60 και ενδεχομένως θα προσεγγίσουμε τους 80 εβδομαδιαίως τις επόμενες μέρες. Θα έχουμε αύξηση στους θανάτους και στους διασωληνωμένους, αλλά αυτή την αύξηση θα τη δούμε σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν θα έχουμε, όμως, πίεση μεγάλη στο υγειονομικό σύστημα. Κι αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους: 1) έχει αναπτυχθεί μια γενικότερη ανοσία, πολλοί έχουν αρρωστήσει κι έχουν εμβολιαστεί, αν και φθίνει η ανοσία τους, 2) έχουμε τα αντιιικά φάρμακα, πολύ σημαντικό”
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Τζανάκη, οι θάνατοι συμβαίνουν κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, πάνω από 70 και 80 χρονών που δεν έχουν εμβολιαστεί φέτος. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι πολίτες μικρότερης ηλικίας που λαμβάνουν ισχυρά ανοσοτροποιητικά φάρμακα, (αιματολογικά, αντιρευματικά κ.α.).
«Κοκκίνισαν» όλοι οι δείκτες
Σύμφωνα με τους αριθμούς, τα διαγνωσμένα εβδομαδιαία κρούσματα στη χώρα μας είναι 36.379, ενώ η θετικότητα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες την τελευταία εβδομάδα, αγγίζοντας το 17,70%. Οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτεροι γιατί τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται στο σπίτι με self test δεν δηλώνονται στις υγειονομικές αρχές.
Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 200 και άγγιξαν τις 1.372, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 (+3) και οι θάνατοι τους 60 (+6). Οι νέες εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 26.
«Ξέρω ολόκληρες οικογένειες που έχουν κορονοϊό αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης και συνεχίζει: “Μόνο το Σαββατοκύριακο συνταγογράφησα 11 αντιιιικές συνταγές. Φανταστείτε και πόσοι ακόμη συνάδελφοί μου έκαναν το ίδιο. Πραγματικά αυτή τη στιγμή πιστεύω πως αν δεν είχαμε τα αντιιικά φάρμακα, εάν δεν είχε εμβολιαστεί ο κόσμος και εάν δεν είχαν περάσει τρία χρόνια όπου κάποιοι έχουν αρρωστήσει δύο και τρεις φορές, πιθανότατα να περνούσαμε έναν πανομοιότυπο χειμώνα με το 2021 και το 2022”, σημειώνει ο γιατρός.
«Η εικόνα είναι επιβαρυμένη» εξηγεί από την πλευρά του κι ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε σχεδόν 1.400 εισαγωγές, πολύ περισσότερες απ’ ότι πέρυσι την ίδια εποχή. Έχουμε όλοι κρούσματα ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους. Υπάρχει έξαρση και το κακό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν και θύματα πολλά γιατί ο κόσμος δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Δεν φέρεται λογικά. Μάλιστα δεν γίνεται πολλές φορές γρήγορα η διάγνωση κι έχουμε διάφορα ζητήματα».
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας κρατούν μακριά από γιορτινές συγκεντρώσεις
O γιατρός βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα. Συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες. Παράλληλα επισήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.
Αναφορικά με την φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου τη χαρακτήρισε πιο ήπια από την αντίστοιχη περσινή, και τόνισε ότι τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν το γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα.
Σχετικά με τις μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και τις κλινικές παίδων, ανέφερε ότι αυτές οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και ίσως και σε μια αυξημένη φοβία εκ μέρους των γονέων. Έτσι, παρότρυνε τους ιδιώτες παιδιάτρους να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων, περιστατικά που δε συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία.
Τέλος αναφερόμενος στα εμβόλια ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 είναι χαμηλή και τόνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως δεδομένων των προηγούμενων δόσεων, το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός», δήλωσε κατηγορηματικά. Και υπενθύμισε ότι όσοι νοσούν θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες, και όσοι κρυολογούν θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες ώσπου να εμβολιαστούν διότι διαφορετικά το κρυολόγημά τους θα επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
View Video – no integration ID provided
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Μετά τον εμπρησμό νέα επίθεση σε βαν μικροπωλητή λαϊκών αγορών – ΦΩΤΟ
Επαναλειτουργεί από σήμερα η αγορά της Πάτρας – Το ωράριο των καταστημάτων
Βασίλης Καρράς: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον «άρχοντα» του λαϊκού τραγουδιού
Νέα Σμύρνη: Θρίλερ με θάνατο 16χρονου – Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του – Κρατείται ο αδελφός του
Φορολογούμενοι: Ποιοι θα «καρπωθούν» αυξήσεις λόγω των μέτρων που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά
Σεισμός τη νύχτα κοντά στον Μαραθιά Φωκίδας – Έγινε αισθητός σε Πάτρα και Αιτωλοακαρνανία
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News