Σημείο καμπής η νέα συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΟΚΑΚΕ*

Μετά από δυόμισι χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, διαφαίνεται η συμφωνία που θα διαδεχθεί τη συμφωνία του Κοτονού. Στις 15 Απριλίου, ως επικεφαλής διαπραγματεύτρια και επικεφαλής διαπραγματευτής ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των 79 μελών του Οργανισμού των Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου.

Αισθανόμαστε υπερηφάνεια για όσα πετύχαμε μαζί. Η νέα συμφωνία ανανεώνει, εκσυγχρονίζει και εμβαθύνει την ειδική σχέση που έχουν οικοδομήσει επί πάνω από 40 χρόνια τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει το πλαίσιο για τη συνεργασία μας κατά την επόμενη εικοσαετία.

Μαζί, αντιπροσωπεύουμε 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 106 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, καθώς και πάνω από τις μισές έδρες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, αλλά και ένα κοινό όραμα: ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες που δεν αφήνουν καμία και κανέναν στο περιθώριο.

Σε έναν ταραγμένο κόσμο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική κρίση, μια καταστροφική πανδημία και την αναζωπύρωση του πειρασμού της μονομέρειας, η σχέση μεταξύ των δύο ομάδων χωρών μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και φάρο ελπίδας. Εμείς επιλέγουμε τη συνεργασία.

Με τη νέα συμφωνία, η εταιρική μας σχέση κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός. Η νέα συμφωνία είναι πιο φιλόδοξη, περιεκτική και ευέλικτη από ό,τι οι προηγούμενες, όσον αφορά τόσο την απασχόληση, τις παγκόσμιες προκλήσεις, τα δικαιώματα, την πολυμερή προσέγγιση όσο και τη διαφοροποίηση. Πράγματι, υπερβαίνει τη συμφωνία του Κοτονού, σε διάφορους τομείς. Ας αναφέρουμε τρεις μόνο από αυτές τις πτυχές.

Από γεωπολιτική άποψη, μαζί θα είμαστε ισχυρότεροι σε παγκόσμιο επίπεδο και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή του Θεματολογίου των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή των γενικών πλαισίων που διέπουν την εταιρική μας σχέση.

      

Από την άποψη της εταιρικής μας σχέσης, το κείμενο περιλαμβάνει -για πρώτη φορά στα τουλάχιστον σαράντα χρόνια της συνεργασία μας- ισχυρές περιφερειακές συνιστώσες, πράγμα που ενισχύει τις σχέσεις της ΕΕ με κάθε περιοχή μέσω τριών περιφερειακών πρωτοκόλλων, που το καθένα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σχετικής περιοχής, με συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ουσιαστικά, η συμφωνία θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, τη δημοκρατία και τη χρηστή διακυβέρνηση στο επίκεντρο της εταιρικής μας σχέσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη ανάπτυξη, στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών για όλες και για όλους και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών μας αποδεικνύει πόσο ζωτική είναι η σχέση μας. Πρόκειται για ένα πραγματικό σημείο καμπής, ένα μείζον πολιτικό επίτευγμα και ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη προόδου όσον αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι νέες και οι νέοι μας απαιτούν έναν πιο δίκαιο, πιο πράσινο και πιο ειρηνικό κόσμο. Η μελλοντική γενιά αξίζει μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία θέτει όρια στην πολιτική της ισχύος, προστατεύει τα ευάλωτα άτομα και προωθεί ανοικτές κοινωνίες χωρίς να αφήνει καμία και κανέναν στο περιθώριο. Η νέα μας συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού.


Jutta Urpilainen
Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καθηγητής Robert Dussey

Υπουργός Εξωτερικών, Περιφερειακής Ολοκλήρωσης και Τογκολέζικης Διασποράς

@Το άρθρο αυτό κατευθύνθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την «Π» στο πλαίσιο της επιλογής να δημοσιεύονται τα κείμενα αυτά σε ένα περιφερειακό μέσο.