Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες

Σε μια κίνηση «ματ» προχώρησε χθες η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκδόθηκε η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της χώρας.
Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό έναντι των επιδιώξεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο;
Πρώτον, για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι ελληνικές θέσεις για 480.000 τ. χλμ. θαλασσίων ζωνών, περίπου 4 φορές το μέγεθος της χώρας.
Δεύτερον, αποδίδεται πλήρης επήρεια σε όλες τις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές της χώρας.
Και τρίτον, αποδίδεται πλήρης επήρεια στο Καστελλόριζο και στη Στρογγύλη, με αποτέλεσμα τα ανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να «ακουμπούν» πάνω στα δυτικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Πρακτικά, δηλαδή, έχουμε πλέον οριοθέτηση με την Κύπρο.
Η απάντηση της Τουρκίας στα παραπάνω ήταν η μελέτη του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, την οποία δημοσίευσαν το πρακτορείο Anadolu και πολλά τουρκικά ΜΜΕ και περιελάμβανε έναν χάρτη που στην ουσία χωρίζει αυθαίρετα και παράνομα το Αιγαίο στα δύο!
Που οδηγούν, όμως, όλες αυτές οι εξελίξεις; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Τουρκίας; Και πώς θα υπερασπιστεί τα δίκαιά της η χώρα μας; Είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής κρίσης ή και σύρραξης στο Αιγαίο; Για όλα αυτά μιλούν σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πατρινός αντιστράτηγος εα Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, οι διεθνολόγοι Αλέξανδρος Ιτιμούδης και Γιώργος Λυκοκάπης, ο γεωπολιτικός αναλυτής και επικεφαλής του Directus.gr Ανδρέας Μουντζουρούλιας και ο πολιτικός επιστήμονας και υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής Ραφαήλ Καλυβιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ»
«Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται αυτός ο χάρτης, η χρονική στιγμή και οι παραλείψεις, δείχνουν πως είναι άλλη μια απόπειρα του ΥπΕξ να μην παραβεί τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ασχέτως αν αυτές έχουν χαραχτεί εντός των ζωτικών μας συμφερόντων και ταυτόχρονα να δείξει με προσχηματικό τρόπο πως ακολουθεί τις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΕ. Δεν απεικονίζονται όλα όσα αφορούν περιοχές δραστηριοτήτων για αλιεία, ναυτιλία, τουρισμό, για ενεργειακά πάρκα και για στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ αντιθέτως ο (ανεπίσημος) χάρτης της Τουρκίας γεμίζει όλα τα μεγάλα κενά του Αιγαίου με περιοχές διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων. Η αποτύπωση ΑΟΖ, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική αν θες να ονομάζεσαι κυρίαρχο κράτος».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΤΙΜΟΥΔΗΣ: «ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ»
«Οι συνολικές κινήσεις της ελληνικής πλευράς δείχνουν ώρες-ώρες σαν να μην υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός, αλλά αντίθετα πολλαπλές κινήσεις που τους λείπει ο συντονισμός. Το τονίζω αυτό λόγω των εξελίξεων με το καλώδιο από τη μία και της δημοσίευσης του χάρτη από την άλλη. Παρόλα αυτά, ας ελπίσουμε, πλέον, πως αυτή η κίνηση θα αποτελέσει το βασικό σημείο όπου η Ελλάδα θα ξεκινήσει να χτίζει τη θαλάσσια στρατηγική της. Η εκτίμησή μου είναι πως αυτή η κίνηση πρέπει να ειδωθεί συνδυαστικά με τα εξής: Με την ανακοίνωση της εμπλοκής της ”Chevron” στον νότο της Κρήτης, με τις συζητήσεις για την απόκτηση των ιταλικών φρεγατών ”Bergamini”, με τις παρεμβάσεις του ισραηλινού παράγοντα για την κοινή αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού και με την υπογραφή συμφωνίας για αντιπλοϊκούς πυραύλους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ: «ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΡΕΛΑΝΣ»
«Η ελληνική κατάθεση του ΘΧΣ έχει πολλαπλή σημασία. Αρχικά, κλείνει μία εκκρεμότητα ετών, καθώς η ΕΕ τον ζητούσε από το 2014 και είχε παραπέμψει δικαστικά τη χώρα μας για τη μη κατάθεσή του. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, έστω και αν η κατάθεση ΘΧΣ δεν σημαίνει προφανώς οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ούτε την επέκταση στα 12 ν.μ., για τα οποία το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι ”είναι αναφαίρετό μας δικαίωμα”. Τα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας, τα οποία αμφισβητεί διαρκώς η Τουρκία, έχουν μία επιπλέον σημαντική νομική κατοχύρωση. Και ο ΘΧΣ αποτελεί και μία ελληνική “ρελάνς” για τις πιέσεις της Τουρκίας στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ: «ΤΩΡΑ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»
«Η χώρα μας κάνει επιτέλους το αυτονόητο. Παρόλα αυτά έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και προσωπικά διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Την ίδια ώρα, είδαμε δημοσιεύματα ότι η Τουρκία δημιουργεί έναν νέο χάρτη, χωρίζοντας το Αιγαίο στα δύο κι εφαρμόζοντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»’. Εύχομαι όλο αυτό να μην είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα από την ελληνική κυβέρνηση γιατί ήδη έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος με το ηλεκτρικό καλώδιο που πάγωσε μέχρι νεωτέρας και έτσι βγήκαν φοβικά σύνδρομα προς τα έξω. Η Τουρκία δεν πρέπει να αισθάνεται δυνατή. Κατ’ εμέ επιβάλλεται η χώρα μας εδώ και τώρα να ανακηρύξει κοινή ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι ας μην κρυβόμαστε: Ο Τραμπ δεν ασχολείται με την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί να βασιστεί μονάχα στο Ισραήλ».
ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ: «ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ»
«Πολύ φοβάμαι ότι η κατάρτιση ΘΧΣ έρχεται ως επικοινωνιακό αντίμετρο ενός νέου παρανόμου μνημονίου Συρίας-Τουρκίας σε στυλ τουρκολυβικού μνημονίου. Και μάλιστα, εκεί πετσοκόβεται η κυπριακή ΑΟΖ. Εαν επαληθευτούν οι πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι οι συναντήσεις του ΥπΕξ Γεραπετρίτη με τον (πρώην) τζιχαντιστή αλ-Γκολάνι κάθε άλλο παρά ενισχύουν τα επιχειρήματα των Αθηνών ότι η κυβέρνηση στην Συρία είναι προσωρινή. Επίσης, η εγκατάλειψη του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου και η εγκληματική καθυστέρηση χάραξης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία τώρα δρέπουν τους καρπούς τους. Οι κινήσεις υποστήριξης του Σινιρλίογλου και η διακήρυξη φιλίας των Αθηνών δίνουν πάτημα στην Αγκυρα να υποστηρίξει ότι ενέργειές της πατούν σε συναινετικό υπόβαθρο».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News