Παλαιά Σφαγεία Το στρατηγείο του Καρναβάλου
Όλο το σχέδιο της μετατροπής των Παλαιών Σφαγείων σε Καρναβαλικό Πάρκο, με σύντροφο τον Καραγκιόζη.
Το Πατρινό Καρναβάλι και ο Καραγκιόζης βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου που πραγματοποιείται στα Παλαιά Σφαγεία, και το οποίο παρουσίασε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού δημοτικού συμβουλίου ο συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής για τη λειτουργία των Παλαιών Σφαγείων Βασίλης Κοσμόπουλος.
Στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, αλλά ενός χώρου βιωματικού, στον οποίο ενσωματώνονται οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική της ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Βασίλης Κοσμόπουλος στόχος είναι να αφυπνιστεί η δημιουργικότητα του καθενός μας, ενώ προβλέπεται η πραγματοποίηση ετήσιου καλοκαιρινού φεστιβάλ Καρναβαλιού και Καραγκιόζη.
Η πρόταση για την ονομασία του χώρου από την πλευρά της Διεπιστημονικής Επιτροπής είναι «Κέντρο Καρναβαλιού και Καραγκιόζη» και αυτός περιλαμβάνει:
– Γραφεία Διοίκησης ΚΕΔΗΠ
– Πωλητήριο – Meeting Room
– Αίθουσα πολλαπλών δράσεων/χρήσεων
– Αίθουσα ανάδειξης καρναβαλιού
– Αίθουσα ανάδειξης θεάτρου σκιών
– Εργαστήριο 3D printing
– Εργαστήριο επεξεργασίας εικόνας/ ήχου
– Εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας
– Εργαστήρια εκπαιδευτικά
– Καφενείο
– Θεματικό πάρκο που θα συνδιαλέγεται με σύνολο χώρου και θα διαμορφώνει συνθήκες επισκεψιμότητας που θα υπερβαίνουν τις εργάσιμες ώρες.
Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο κεντρικός χώρος ή αλλιώς Κ6 είναι αφιερωμένος στο Πατρινό Καρναβάλι ως εμπειρία και έχει ως μότο «είμαστε φτιαγμένοι από καρναβαλόσκονη. Ένα καρναβαλικό σύμπαν στο Κ6». Απαρτίζεται από 11 εκθεσιακές ενότητες, οι οποίες θα ανανεώνονται συνεχώς και θα υπάρχει ισορροπία μεταξύ ψηφιακών και φυσικών εκθέσεων.
Οι 11 εκθεσιακές ενότητες είναι οι εξής:
1-2.Το Καρναβάλι του σήμερα (δύο αίθουσες): Κάθε χρόνο με το τέλος του Καρναβαλιού, οι υπεύθυνοι διαχείρισης των Σφαγείων θα πρέπει να συνεργάζονται με κάποιο σχήμα αποτελούμενο από εκπροσώπους καρναβαλικών πληρωμάτων ώστε να στήνεται μια περιοδική έκθεση που θα ξεκινά τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο και θα λειτουργεί ως το επόμενο Καρναβάλι.
3. Κρυμμένος Θησαυρός: Στην αίθουσα αυτή θα αναπαριστάται η ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού, θα φιλοξενούνται διάφορα «φέρτε» αλλά και μαρτυρίες και εξιστορήσεις από διάφορα «τρέξτε».
4. Χαρτοπόλεμος – Κομφετί project: Πρωταγωνιστές τα κέρινα αβγά, το κομφετί και οι σερπαντίνες ενώ στην μια πλευρά της αίθουσας θα υπάρχει ένας τοίχος από πλέξιγκλας όπου θα στροβιλίζονται κομφετί.
5α. Τα πάρτι μας: Θα μας μεταφέρει σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς χορούς και σε διάφορα καρναβαλικά πάρτι μέσα από οθόνες, διάφορα αντικείμενα και αναμνήσεις.
5β. Διονυσιακό – Σκωπτικό καρναβάλι: Θα παρουσιάζονται οι ρίζες του Πατρινού Καρναβαλιού που αποτελεί έναν συνδυασμό δυτικού και λαϊκού της Άνω Πόλης. Εκεί θα δούμε αναπαραστάσεις των διονυσιακών στοιχείων, από διονυσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα ενώ θα εστιάσουν και σε αντίστοιχες δημιουργίες του Πατρινού Καρναβαλιού.
6. Καρναβαλική χρονοκάψουλα: Κυριαρχεί ένα διαδραστικό τραπέζι με 10 οθόνες αφής που περιλαμβάνουν το συνολικό database που υπάρχει για το Καρναβάλι, ενώ σε δύο μεμονωμένες καμπίνες θα μπορεί κάποιος να δει το σύνολο ντοκιμαντέρ.
7. Μασκαράτα – εικονική περιήγηση: Μέσα από πέντε μάσκες εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία Γεωργίου της δεκαετίας του ’60, του ’70 και του ’80 ενώ στο επίκεντρο θα είναι η μασκαράτα.
8. Μεταμόρφωση και καρναβαλικό κοστούμι: Ένας αέναος καρναβαλιστής θα αλλάζει μορφή καθώς περπατώντας θα προβάλλονται πάνω του διάφορα κοστούμια από το Πατρινό Καρναβάλι.
9. Καρναβαλικές μακέτες αρμάτων: Θα υπάρχουν μακέτες από καλλιτέχνες του χώρου ενώ θα υπάρξει προσπάθεια εμπλουτισμού και με νέες.
10. Το καρναβάλι στον κόσμο: Το Πατρινό Καρναβάλι θα συνδεθεί με πέντε εμβληματικά καρναβάλια του κόσμου.
11. Αίσθηση του ατελιέ και η παρέλαση η κεντρική αίθουσα: Ένας βασιλιάς Καρνάβαλος θα δημιουργείται κάθε χρόνο ειδικά για αυτή την αίθουσα από το Καρναβαλικό Συνεργείο.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
Στον χώρο όπου και πάλι θα υπάρχει ισορροπία ψηφιακών και φυσικών εκθεμάτων, κατά 2/3 θα υπάρχει αφήγηση της ιστορίας του εξελληνισμένου Καραγκιόζη δίνοντας έμφαση στην Πάτρα και το 1/3 του θα έχει στο επίκεντρο το σύνολο της εμπειρίας του παιχνιδιού με τη σκιά.
Εκεί θα δούμε:
– Η βαλίτσα της σκιάς: Μια αυθεντική αναδημιουργία του Καραγκιόζη του Μίμαρου θα προβάλει σκιά της σε μία εκτύπωση της Πάτρας.
– Το σπίτι του Καραγκιόζη – Το θέατρο Ρεκόρ: Θα παρουσιάζονται φυσικά αντικείμενα και μαρτυρίες για την σχέση του Καραγκιόζη με το κοινό κ.ά.
– Φιγούρες – οι χαράκτες του ελληνικού θεάτρου σκιών: Σε μια περιστρεφόμενη σκηνή θα παρουσιάζεται μια 15λεπτη παράσταση που θα δείχνει τις τεχνικές του Καραγκιόζη, ενώ μέσω animation θα μαθαίνουμε την ιστορία του.
– Το ελληνικό θέατρο σκιών στην τέχνη: Επτά οθόνες διαδραστικές με αναπαραστάσεις ελληνικού καραγκιόζη σε όλες τις τέχνες.
– Ηχητική εμπειρία: Ένα παιχνίδι ήχου και εικόνας για μικρούς και μεγάλους.
– Δραματουργία στο ελληνικό θέατρο σκιών: Αφιερωμένη στον ελληνικό Καραγκιόζη και τους Έλληνες Καραγκιοζοπαίκτες και όχι μόνο.
– Εκθεσιακή ενότητα «Το ταξίδι της σκιάς»: Ξεκινώντας από την νεολιθική εποχή, περνώντας στις σκιές στο έργο του Πλάτωνα φτάνουμε στο παιχνίδι με τις σκιές σήμερα και τον Καραγκιόζη, ενώ αυθεντικές φιγούρες του παγκόσμιου θεάτρου σκιών θα υπάρχουν στο χώρο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News