Τρίκαλα: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τσιτσάνη – «κόσμημα» για τους Έλληνες

Ένα κτίριο το οποίο στην πορεία πολλών δεκαετιών κατείχε διαφορετικές χρήσεις, αρχικά ως Οθωμανικό Λουτρό, στη συνέχεια ως Σοφρωνιστικό Κατάστημα και σήμερα ως Μουσείο Τσιτσάνη, με το ισόγειο τμήμα του οικήματος, όμως, να ξεναγεί τους επισκέπτες και στην οθωμανική περίοδο.

Τρίκαλα

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε σήμερα το Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, δια χειρός της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τα προσωπικά αντικείμενα και το πλούσιο έργο του μεγάλου λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη να βρίσκουν στέγη σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης.

Ένα κτίριο το οποίο στην πορεία πολλών δεκαετιών κατείχε διαφορετικές χρήσεις, αρχικά ως Οθωμανικό Λουτρό, στη συνέχεια ως Σοφρωνιστικό Κατάστημα και σήμερα ως Μουσείο Τσιτσάνη, με το ισόγειο τμήμα του οικήματος, όμως, να ξεναγεί τους επισκέπτες και στην οθωμανική περίοδο.

“Σήμερα εγκαινιάσαμε έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο, καθώς συνδυάζει στην πραγματικότητα την ιστορία των Τρικάλων στην μεγάλη ιστορική διάρκεια που ξεκινά από το δίδυμο λουτρό ως μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος πολύτιμο για τον αστικό ιστό των Τρικάλων, το οθωμανικό συγκρότημα του Οσμάν Σαχ και αυτό το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτόν τον ίδιο χώρο διατήρησε το Υπουργείο Πολιτισμού τον όροφο των παλαιών Φυλακών, δεύτερο στοιχείο της ιστορίας των Τρικάλων, για να το αποδόσει στο Μουσείο Τσιτσάνη, μία προσωπικότητα η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα Τρίκαλα…”, σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Πρόσθεσε, δε εμφαντικά πως “έτσι έχει δημιουργηθεί ένας μοναδικός χώρος που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλη, με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, και είναι αυτό ακριβώς το οποίο επιδιώκουμε να δίνουμε στις πόλεις, στους πολίτες τους, βελτιώνοντας συνεχώς την καθημερινότητά τους…”.

“Εγκαινιάσαμε σήμερα το Μουσείο Τσιτσάνη, ένα χώρο πολιτισμού που για τα Τρίκαλα σημειολογικά μιλάει για την ιστορία του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη. Παράλληλα υπάρχει και το δίδυμο οθωμανικό λουτρό, ένας χώρος που στέγαζε παλιά τις Φυλακές και έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό χώρο πολιτισμού…”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ευχαριστώντας για την παρουσία της την υπουργό Πολιτισμού, ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αρκέστηκε στα λόγια που είπε κάποτε ο Διονύσης Σαββόπουλος, ότι “ο Τσιτσάνης είναι η μόνη επανάσταση που πέτυχε”.

“Στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας είναι μία μικρή κουκίδα, αλλά για μας του Τρικαλινούς αυτή είναι μία μέρα περισσότερο από σημαντική…”, τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου, Στέλιος Καραγιώργος. Κι αυτό, πρόσθεσε εμφαντικά, “γιατί μπορούμε να πούμε σε όλους τους Τρικαλινούς, σε όλους όσοι το οραματίστηκαν, σε όλοι όσοι συνέδραμαν, σε όλους όσοι έδωσαν το λιγότερο ή το περισσότερο, ή και.σε εκείνους που κατά λάθος μπορεί να ήταν και εμπόδιο, ότι τα καταφεραμε και φτιάξαμε κάτι για το οποίο οι Τρικαλινοί και όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι…”.

Για να καταλήξει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου με μία ιδίατερη αναφορά στον Βασίλη Τσιτσάνη, λέγοντας πως “τιμοθμε έναν άνθρωπο που στα χρόνια του στάθηκε με σεβασμό απέναντι στην τέχνη που υπηρέτη και δεν έβαλε ποτέ τον ευατό του πάνω από αυτήν και μας έδωσε τη δυνατότητα και την ευκαιρία μέσα από τα τραγούδια του να μπορέσουμε να χαρούμε, να πενθήσουμε, να ερωτευτούμε να προσευχηθούμε, κι όλα αυτά με έναν τρόπο πραγματικά μοναδικό…”.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

Από τη Ζαχάρω οι νεκροί του τροχαίου στην Πατρών – Πύργου, στον Αλισσό

ΚΕΤΧ Πάτρας: «Υπόλογοι» οι βουλευτές για τον επικίνδυνο αμίαντο

Δούκας: Νέα παρέμβαση που «δείχνει» υποψηφιότητα – «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει… και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό»

Σαν σήμερα 19 Ιουνίου 1938 η Ιταλία νικά την Ουγγαρία με 4-2 στο Παρίσι και κατακτά το 3o Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, τι άλλο συνέβη