Ζαΐμης: Άθλος της Περιφέρειας στην ανεργία – Η ανατροπή και τα μελλούμενα στην αγορά εργασίας

Μεγάλη πρόοδος φέρνει τη Δυτική Ελλάδα στην 5η θέση πανελλαδικά. Σήμερα θα παρουσιαστούν στην Περιφέρεια τα νεότερα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στη Δυτική Ελλάδα.

Anergia «Ακτινογραφία» προσφοράς, ζήτησης και ανάδειξης αναγκών σε επαγγέλματα και δεξιότητες

Μεγάλη ζήτηση για τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και κενές θέσεις μηχανικών εξειδίκευσης σε βασικούς κλάδους, διαπιστώνει ο Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στη Δυτική Ελλάδα, ένα καινοτόμο εργαλείο που αξιοποιεί η Περιφέρεια, «ακτινογραφώντας» την προσφορά, τη ζήτηση και την ανάδειξη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα και δεξιότητες, για να επικεντρώνει ενέργειες και δράσεις της.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου (ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 32 – Πάτρα), θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα για την παρουσίαση της β’ φάσης των αποτελεσμάτων, προς ενημέρωση αρμόδιων φορέων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Πελοποννήσου», όπως προκύπτει από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, την τελευταία 6ετία, οι προσπάθειες όλων για αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, καθώς οι απασχολούμενοι της Δυτικής Ελλάδας, το 2022 ξεπέρασαν τους 233.000, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας -με αύξηση 4,3% σε σχέση με το 2011- και με το 94% εξ αυτών να απασχολούνται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η µείωση της ανεργίας το 2022 παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση (12,6%), σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, με την Περιφέρεια ΔΕ να πλησιάζει το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό (12,5%) και πλέον να κατατάσσεται στην 5η καλύτερη θέση (μαζί με την Πελοπόννησο), σε αντίθεση με το 2016 όπου κατατάσσονταν 12η στο σύνολο των περιφερειών με 29,8% ποσοστό ανεργίας.

Το ποσοστό της γυναικείας ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκε στο 15,7% –μικρότερο από το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό 16,4%– για πρώτη φορά από το 1999.

Πρόοδος παρουσιάζεται και σε επιµέρους δείκτες και συγκεκριµένα:

  • Το ποσοστό ανεργίας της ηλικιακής ομάδας 35-44 ετών είναι μικρότερο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού, πρώτη φορά από το 2014.
  • Για τον ενεργό πληθυσμό Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και κατώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας για το 2022 (10,7%) είναι χαμηλότερο τόσο του αντίστοιχου εθνικού (14,8%), όσο και του ευρωπαϊκού ποσοστού (12,2%).
  • Για τον ενεργό πληθυσμό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας για το 2022 (8,3%) είναι χαμηλότερο τόσο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού (8,9%), πρώτη φορά από το 2004.
  • Το 2022, το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στην Περιφέρεια ήταν 8%, έναντι 7,7% του αντίστοιχου ποσοστού στο σύνολο της χώρας, σημειώνοντας μείωση σχεδόν 29% από το 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της τελευταίας εξαετίας, με το ποσοστό των γυναικών μακροχρόνια άνεργων το 2022 ήταν 10%, μικρότερο του αντίστοιχου εθνικού ποσοστού (10,5%), μοναδική φορά τη δεκαετία 2011-2022.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Ζαΐμης

Φωκίων Ζαΐμης

Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, που συντονίζει το σχετικό έργο, δήλωσε στον «Peloponnisos FM 104,1» ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα που ανέπτυξε το διαγνωστικό εργαλείο για την αγορά εργασίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και σκοπεύει να το θεσμοθετήσει.

«Μας δείχνει κατόπιν διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς και με αξιοποίηση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, πως είναι η κατάσταση της ανεργίας στην ΠΔΕ, ακόμα και σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου. Εχουμε μια πολύ ακριβή εικόνα στη σχέση μεταξύ προσλήψεων – απολύσεων και αναγκών της αγοράς εργασίας» τόνισε. Στόχος της περιφερειακής αρχής, είπε, είναι να συμβάλει στη βελτίωση της αγοράς εργασίας με μόνιμες δουλειές που θα είναι πλήρως αμειβόμενες.