Ζελένσκι: Η Ρωσία άρχισε την αντεπίθεση στο Κουρσκ
Στην ίδια δήλωσή του, ο ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανέμεναν μία αντεπίθεση των Ρώσων για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν την επαρχία του Κουρσκ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη (12.09.2024) ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στη ρωσική δυτική περιοχή του Κουρσκ, όπου το Κίεβο είχε εξαπολύσει μεγάλη εισβολή τον περασμένο μήνα.
Στην ίδια δήλωσή του, ο ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανέμεναν μία αντεπίθεση των Ρώσων για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν την επαρχία του Κουρσκ.
Νωρίτερα την Πέμπτη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας – Βραζιλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «καταστροφική» και παραπονέθηκε ότι το Κίεβο δεν συμμετέχει στη διαδικασία.
Η Κίνα και η Βραζιλία ζήτησαν τον Μάιο να διεξαχθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη, την οποία να αναγνωρίζουν η Ρωσία και η Κίνα, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών, καθώς και δίκαιη συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων.
«Η πρόταση Κίνας – Βραζιλίας είναι … καταστροφική, είναι απλά μια πολιτική δήλωση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το βραζιλιάνικο δίκτυο Metropoles.
«Πώς μπορείς να λες ”ορίστε, η πρωτοβουλία μας” χωρίς να ζητάς τίποτα από εμάς;».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η πρωτοβουλία στερείται σεβασμού για την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα, σύμφωνα με το βίντεο που δημοσιοποίησε το Metropoles, και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λάβει μέτρα για να δείξει ότι επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι έχει προθυμοποιηθεί να συζητήσει τις προτάσεις με την Κίνα και τη Βραζιλία.
Το Reuters μετέδωσε τον Ιούνιο ότι η Κίνα προσπαθούσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή αναπτυσσόμενων χωρών σε αυτή την πρωτοβουλία των έξι σημείων, που παρουσιάστηκε πριν από τη διάσκεψη υπό την ηγεσία της Ουκρανίας που έγινε στην Ελβετία.
Ο Πούτιν δήλωσε τον Μάιο ότι στηρίζει τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις και δήλωσε αυτό τον μήνα ότι η Κίνα και η Βραζιλία, καθώς και η Ινδία, θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως μεσολαβητές σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
Ένα σχέδιο 12 σημείων, που παρουσίασε το Πεκίνο σε προηγούμενη φάση του πολέμου, συνάντησε τη χλιαρή αντίδραση της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα παρουσιάζεται ως ειρηνευτής, αλλά αντανακλά την «ψευδή ρητορική» της Ρωσίας και δεν καταδικάζει την εισβολή της Μόσχας.
Οι προτάσεις του ίδιου του Ζελένσκι περιλαμβάνουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών συνόρων της Ουκρανίας του 1991, καθώς και τη λογοδοσία της Ρωσίας για τις ενέργειές της.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας «περισσότερο φιλορωσική» και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η αγάπη της Ρωσίας είναι προσωρινή και ο μη σεβασμός της Ρωσίας για το κράτος δικαίου είναι μόνιμος».
Διαβάστε επίσης:
Τροχαίο Πατρών – Κορίνθου: Τι προηγήθηκε της θανατηφόρας πρόσκρουσης με δυο νεκρούς ΦΩΤΟ
Καύσιμα: «Ανάσα» για τους οδηγούς η πτώση σε προ κρίσης επίπεδα, οι τιμές της βενζίνης στην Πάτρα
Παράσυρση Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον 46χρονο οδηγό, τι είπε στον ανακριτή για το αλκοόλ
Απόστολος Λύτρας: Αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News