Βουλή – Κουκουλόπουλος: Κίνδυνος να παγιδευτεί η κοινωνία σε διαρκή λιτότητα

Τι ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ

Βουλή

Δεν είναι η εικόνα στη χώρα αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρης Κουκουλόπουλος ο οποίος, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε πως «η κυβέρνηση θα βομβαρδίσει, επί πέντε μέρες, με σειρά πινάκων και στοιχείων, αλλά το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, αρκείται σε έναν πίνακα. Τον πίνακα της Eurostat, που αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και δείχνει ότι η χώρα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση πριν τη Βουλγαρία».

«Η κυβέρνηση διέπρεψε στα κοινωνικά επιδόματα, την προηγούμενη πενταετία, αλλά πλέον το νέο πλαίσιο στην ΕΕ θέτει περιορισμούς», προειδοποίησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2025 έχει μεγάλο κίνδυνο να παγιδεύσει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε διαρκή λιτότητα. Και αυτό, την ίδια ώρα που το κορυφαίο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι το υπέρογκο κόστος ζωής και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εγκλωβισμένο στην παγίδα του ιδιωτικού χρέους. Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, είναι τα χθεσινά στοιχεία για τον ΕΦΚΑ που δείχνουν ότι χάθηκε το 50% των ρυθμίσεων οφειλών, λόγω «των μίζερων ρυθμίσεων και των υπέρογκων προστίμων και τόκων».

«Δεν είναι, όμως, μόνο το πρόβλημα της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμους δείκτες που επηρεάζουν το εισόδημα και την ποιότητας ζωής. Η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία όχι απλά δεν είναι στα καλύτερά τους, αλλά ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να κάνει όλο και περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες, προσφεύγοντας σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας και επιβαρύνοντας το κόστος ζωής. Ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δύο κρίσιμα εργαλεία για μια σοβαρή πρωτογενή παραγωγή, αντιμετωπίζουν φοβερή κρίση. Ο μεν ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις μισές ζημιές, εξαιτίας του απαρχαιωμένου Κανονισμού του, ο δε ΟΠΕΚΕΠΕ δυστυχώς μπαίνει “πανηγυρικά” σε επιτήρηση, με τεράστιο πρόστιμο να απειλείται εις βάρος του. Η στεγαστική κρίση συνεχίζει αμείωτη και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κατολισθαίνει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με νευραλγικές αρμοδιότητες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την ποιότητα ζωής τους, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Σχεδόν το 50% των δήμων βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με βασικό αίτιο το ενεργειακό κόστος».

Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμανε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα δεν είναι διχασμένη μόνο λόγω των κάθετων ανισοτήτων, δηλαδή των εισοδηματικών ανισοτήτων, αλλά διχασμένη και οριζοντίως, ήτοι χωροταξικά-γεωγραφικά. Ό,τι δεν αγγίζει ο τουρισμός, συρρικνώνεται και παρακμάζει. Αυτήν την πραγματικότητα ζει σήμερα ένα τεράστιο μέρος της χώρας, με την κυβέρνηση σε ρόλο απλού παρατηρητή. Συρρίκνωση από τον Έβρο και τις Σέρρες μέχρι τη Δυτική Μακεδονία και κάθε άλλη μη τουριστική περιοχή. Κι όμως, αντί κινητοποίησης πόρων για την ανόρθωση της περιφέρειας, διαβάζουμε ρεπορτάζ ότι ετοιμάζονται έργα 2 δισ. για να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στην Αθήνα. Αυτή η πορεία είναι καταστροφική και επιβάλλεται άμεσα να αντιστραφεί γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει χώρα χωρίς ενδοχώρα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί αλλά στον αντίποδα υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. «Η άλλη πλευρά των αριθμών αποκαλύπτει ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι 40% του ΑΕΠ, ήτοι 6 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Το χειρότερο είναι πως η σχέση έμμεσων – άμεσων φόρων έχει πάει σχεδόν στο 2 προς 1 στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με το περίπου 1 προς 1 και κάτι που είναι σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αρνητικές επιδόσεις του προϋπολογισμού:

«Οι αρνητικές επιδόσεις είναι πρωτίστως στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τελικά στο εμπορικό έλλειμμα. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η κυβέρνηση πέρασε όχι απλώς κάτω από τον πήχη, αλλά κάτω από το μισό των προβλέψεών της στους πιο πάνω δείκτες. Το επενδυτικό κενό επιμένει, με κριτήριο τις άμεσες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και όχι το real estate. Το εμπορικό έλλειμμα είναι εδώ, σταθερά παρόν, για να μας θυμίζει τον έναν από τους δύο παράγοντες, μαζί με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που μας οδήγησαν στην περιπέτεια των μνημονίων. Αυτοί είναι οι μεγάλοι “ασθενείς” του προϋπολογισμού, που όπως αποδεικνύεται δεν θεραπεύονται. Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι βαθύτερο, γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερα προβληματικό διαρθρωτικό στοιχείο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat τον Οκτώβριο για την παραγωγικότητα. Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα δεν ακολουθεί καθόλου την εξέλιξη της ανάπτυξης».

«Είμαστε στο μέσον της καλύτερης χρηματοδοτικής περιόδου μεταπολεμικά, κατά την οποία η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πρωτοφανείς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διαθέτοντας ταυτόχρονα ζηλευτή πολιτική σταθερότητα. Παρά ταύτα, υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον, γιατί οι δείκτες που καλούνται να εγγυηθούν το μέλλον είναι από προβληματικοί έως υποθηκευμένοι», σημείωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε πως «όποιος παίζει με τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, είναι απέναντι» από το κόμμα του.

«H χώρα χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο που θα ανατρέψει σταδιακά, προφανώς όχι σε μια μέρα, τη σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων, με μετρήσιμους στόχους, συμφωνημένους στη Βουλή και με τους κοινωνικούς εταίρους», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος και μίλησε για τους οκτώ εθνικούς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.