Οι προοπτικές του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ*

Αναφερόμενος κανείς σήμερα στον Τουρισμό Υγείας, (συνδυασμός διακοπών με διάγνωση, πρόληψη, θεραπεία/αποκατάσταση σωματικών ή ψυχικών νόσων), δεν είναι ανάγκη να επιχειρηματολογήσει για τις σημαντικότατες προοπτικές του, στην Ελληνική Οικονομία. Αρκεί η παράθεση κάποιων δεδομένων: 46,9 δισ. ευρώ τα έσοδα στην Ευρώπη το 2018 και από αυτά το 28,2% στην Γερμανία, 17,8% στην Γαλλία, αλλά 2,3% στην Ελλάδα. Συνολικά, 4,2 τρισ. δολάρια το 2017 για τουρισμό ευεξίας (spa) παγκοσμίως. Ο τουρίστας ευεξίας 53% καταναλώνει περισσότερο από τον μέσο τουρίστα. Ο ιατρικός τουρίστας καταναλώνει 5-10 φορές περισσότερο από τον μέσο τουρίστα.

Μελλοντικά, οι προοπτικές θα παραμείνουν σημαντικότατες, δεδομένου ότι την μερίδα του λέοντος στον Τουρισμό Υγείας έχει η Ασία και μετά η Β. Αμερική. Η Ευρώπη υστερεί σημαντικά. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε στις προοπτικές και αυτές των συνοδευτικών στις ιατρικές και τουριστικές υπηρεσίες, όπως των ταξιδιωτικών μεταφορών, των υπηρεσιών ασφάλισης, πιστοποίησης, μετάφρασης, κ.α.

Στους περισσότερους έρχεται αμέσως στο μυαλό ότι από την μια μεριά η εξαιρετική ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και από την άλλη οι παγκοσμίως γνωστοί τουριστικοί προορισμοί της τής έχουν εξασφαλίσει υψηλότατες επιδόσεις. Ομως οι χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας οφείλονται στην έλλειψη σαφούς μοντέλου ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Το έργο InMedTour που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΠΠΥΥ αφορά ακριβώς την προώθηση αλλά και την αξιοποίηση του Τουρισμού Υγείας από τους ενδιαφερόμενους φορείς, εταιρίες και επαγγελματίες στις Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Ανατολικής Ιταλίας. Τα βασικά αποτελέσματα του έργου είναι δύο: η δημιουργία ενός cluster με αυτούς τους ενδιαφερόμενους αλλά και με επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Ιταλία, με σκοπό την μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Το άλλο είναι η ανάπτυξη μίας πλατφόρμας η οποία θα καταχωρεί όλους τους σχετικούς πάροχους ιατρικών και τουριστικών υπηρεσιών ώστε να προτείνει αυτόματα στους χρήστες (δηλαδή τους τουρίστες υγείας), πλήρη πακέτα Τουρισμού Υγείας (όλων των τύπων) που ταιριάζουν στο προφίλ τους.

Η πλατφόρμα είναι ένα ευφυές Πληροφοριακό Σύστημα. Η διαδικασία συνδυασμού των προσφερόμενων υπηρεσιών με το προφίλ του χρήστη βασίζεται σε τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης. Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η διαχείριση και αξιολόγηση των σχολίων των χρηστών της, που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει ένα πακέτο τουρισμού υγείας που τους πρότεινε το σύστημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει αποδειχθεί από μελέτη που διεξήχθη από την ομάδα έργου, ότι τα σχόλια και οι αξιολογήσεις των άλλων χρηστών επηρεάζουν πάρα πολύ την απόφαση ενός νέου χρήστη. Η πλατφόρμα λοιπόν διαθέτει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης και αξιολόγησης αυτών των σχολίων ώστε να ενημερώνει αυτόματα τους παρόχους για αυτά μέσω συγκεκριμένων στατιστικών πληροφοριών.

Τα παραπάνω δύο αποτελέσματα του έργου InMedTour φιλοδοξούμε να βοηθήσουν στην προώθηση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, κάτω από όποιο μοντέλο και αν αποφασισθεί να υιοθετηθεί από την Πολιτεία.  

Στις 27 Απριλίου, με επανάληψη στις 6 Μαΐου, θα διεξαχθεί ένα δωρεάν workshop για τον Τουρισμό Υγείας με παρουσίαση της πλατφόρμας που απευθύνεται σε παρόχους ιατρικών και τουριστικών υπηρεσιών (πληροφορίες/εγγραφές https://workshop.inmedtour.eu).

*O Βασίλης Βουτσινάς είναι κοσμήτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.