ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κάναμε ψώνια στη μπουτίκ του Πανεπιστημίου Πατρών
Κύριο μέλημα στον σχεδιασμό των προϊόντων και τη λειτουργία του καταστήματος στην πανεπιστημιούλη ήταν η διασύνδεσή τους με όσα πρεσβεύει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος μέσα σε λίγα χρόνια όλα τα προϊόντα να είναι οργανικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Ακολουθώντας της διεθνή πρακτική των μεγάλων πανεπιστημίων του κόσμου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, δημιούργησε τη δική του μπουτίκ με προϊόντα που φέρουν το λογότυπό του.
Μπλούζες, τσάντες, μπουφάν, ημερολόγια, κούπες στυλό και πολλά άλλα μπορεί να βρει κανείς στο καλαίσθητο κατάστημα που λειτουργεί στο πάρκο της Ειρήνης.
Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον πρύτανη Χρήστο Μπούρα ο οποίος μοιράστηκε τη χαρά του που ολοκληρώθηκε ένα βήμα εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Πατρών κι ένας από τους στόχους της νέας πρυτανικής αρχής.
Η μπουτίκ ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από δύο περίπου εβδομάδες και ο φακός της εφημερίδας «Πελοπόννησος» πέρασε το κατώφλι της και σας ξεναγεί στους χώρους της. Ξεναγός μας είναι ο ιδιοκτήτης της μπουτίκ Λάμπρος Μπούκλης.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να ταιριάζει και στο κύρος και στην ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών. Οπως βλέπετε έχουμε αποτυπωμένες φωτογραφίες από την έναρξη λειτουργίας του πανεπιστημίου μέχρι σήμερα» μας λέει δείχνοντας όλα τα κάδρα που είναι τοποθετημένα στους τοίχους του ιδιαίτερα καλαίσθητου αλλά συνάμα απλού καταστήματος.
Την ίδια απλότητα και καλαισθησία εκπέμπουν όλα τα προϊόντα που φέρουν τη φίρμα του Πανεπιστημίου μας. «Προσπαθήσαμε τα προϊόντα να είναι σε πάρα πολύ καλή ποιότητα και σε πολύ προσιτές τιμές για τους φοιτητές, το διοικητικό και διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ο σκοπός δεν είναι μόνο η αγορά του προϊόντος αλλά η διασύνδεση των αποφοίτων, η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και να δημιουργήσουμε ένα μπραντ στο Πανεπιστήμιο Πατρών» μας λέει ο κ. Μπούκλης προσθέτοντας:
«Είχα την τύχη να αποφοιτήσω πρώτα από το Πανεπιστήμιο Πατρών – το τελευταίο πανεπιστήμιο που αποφοίτησα ήταν το 2017 σε ηλικία 50 ετών από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ- αλλά έχω σπουδάσει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτό που μπορώ να πω κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εξόχως ανταγωνιστικά. Αν είχαν οικονομικούς πόρους αντίστοιχους με αυτούς που διατίθενται στα κρατικά πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Γερμανίας, τότε τα ελληνικά πανεπιστήμια θα ήταν κορυφαία. Θα ήταν μέσα στα 50 πρώτα πανεπιστήμια διαρκώς».
ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Κύριο μέλημα στον σχεδιασμό των προϊόντων και τη λειτουργία του καταστήματος ήταν η διασύνδεσή τους με όλα αυτά που πρεσβεύει το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Να υπάρχει μία σύνδεση της ιστορίας του πανεπιστημίου με το αύριο. Για παράδειγμα ένα από τα είδη ένδυσης είναι 80% οργανικό βαμβάκι και 20% ανακυκλωμένο βαμβάκι. Αρα προσπαθούμε να φέρουμε αυτό που λέμε κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη έστω και μέσα από κάποια προϊόντα μας. Στόχος μας είναι μέσα σε λίγα χρόνια όλα τα προϊόντα να είναι οργανικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Στο ερώτημά μας εάν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, ο κ. Μπούκλης μας είπε: «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση παρ’ ότι λειτουργούμε μόλις δύο εβδομάδες. Τους αρέσει ο χώρος, τους αρέσουν τα προϊόντα και νιώθουν περήφανοι που παίρνουν προϊόντα με τη φίρμα του πανεπιστημίου. Διεθνώς τα πανεπιστήμια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες υπάρχουν και κινήματα υπό το σύνθημα Η τήβεννος στην πόλη».
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στόχος της διοίκησης του πανεπιστημίου είναι η απασχόληση στο κατάστημα φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κάτι που έχει ενστερνιστεί πλήρως ο κ. Μπούκλης και ήδη ο πρώτος εργαζόμενος στη Μπουτίκ είναι ο Ιχσάν Μετζίτ, Πομάκος από την Ξάνθη, που είναι φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μια διαμένει στη φοιτητική εστία. «Είμαι περήφανος για τον πρώτο συνεργάτη μου. Αυτό δείχνει την πρόθεσή μας να απασχολούμε φοιτητές και μάλιστα από ευπαθείς και μειονοτικές ομάδες» μας είπε ο κ. Μπούκλης.
Στο ερώτημά μας εάν στα μελλοντικά του σχέδια είναι τα προϊόντα αυτά να μπουν και σε ράφια κεντρικών καταστημάτων της πόλης μας απάντησε: «Προς το παρόν, σύμφωνα με το πλάνο του Πανεπιστημίου, τα προϊόντα αυτά είναι να πωλούνται από το πανεπιστημιακό κατάστημα. Μελλοντικά ευελπιστώ να υπάρχει κι ένας πολυχώρος στο κέντρο της πόλης όπου οι διερχόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα αλλά παράλληλα μέσα από βίντεο και άλμπουμ να μαθαίνουν την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News