Πάτρα: «Σπάει» πάλι τα κοντέρ στον κορονοϊό

Η αντιπεριφερειάρχης Αν. Μαστοράκου ζητά σοβαρότητα κι όχι χαλάρωση. Ανησυχία για το αυξημένο ιικό φορτίο στην Πάτρα

Πάτρα Σε ανησυχητικά επίπεδα οι μετρήσεις στα λύματα που καταγράφηκαν πολύ ψηλά

Μεγάλη έξαρση παρουσιάζει ο κορονοϊός στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού κι εν μέσω διακοπών, με τους σκληρούς δείκτες να καταγράφουν απότομη αύξηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 2.600 αντιικά συνταγογραφούν εβδομαδιαίως οι γιατροί για τους ασθενείς που νοσούν από Coviod-19, ενώ η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική του έκθεση έχει καταγράψει μια αρκετά ανησυχητική αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα. Η Πάτρα, μάλιστα, είναι… πρωταθλήτρια μεταξύ των περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους:

  • Πάτρα (+99%)
  • Θεσσαλονίκη (+87%)
  • Ξάνθη (+66%)
  • Λάρισα (+51%)
  • Αλεξανδρούπολη (+50%)
  • Ηράκλειο (+36%)

Πού οφείλεται, όμως, αυτή η πρωτιά;

Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου μιλώντας στην «Πελοπόννησο» δίνει την δική της εξήγηση, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου: «Δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικά τα δείγματα των λυμάτων, στην Πάτρα, καθώς δεν περιλαμβάνουν όλον τον αστικό ιστό. Προφανώς οι αυξημένοι δείκτες οφείλονται στο ότι μπορεί να υπάρχει μια χαλάρωση του πληθυσμού στα μέτρα προστασίας από τον Covid-19» δήλωσε και πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες να δώσουν μεγαλύτερη βάση. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κι ένα νέο στέλεχος του ιού, που ονομάζεται «FLiRT», το οποίο έχει ουσιαστικά υπερβεί το τείχος ανοσίας που είχε φτιαχτεί και είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία και συνεχής επιφυλακή από όλους μας».

Πάτρα

Αννα Μαστοράκου

Εδωσε ακόμη περισσότερες πληροφορίες στην «Π», καθώς οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: Μόνο τον μήνα Ιούλιο οι γιατροί συνταγογραφούν, σε πανελλαδικό επίπεδο, περισσότερα από 420 αντιικά φάρμακα τις καθημερινές και πάνω από 400 συνολικά όλο το Σαββατοκύριακο. «Είναι εμφανέστατο ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου, με ταυτόχρονη αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων στην κοινότητα και των νοσηλειών στα νοσοκομεία, καθώς μεσοσταθμικά έχουμε 15 κρούσματα σε κάθε νοσοκομείο της Πάτρας κάθε εβδομάδα. Ταυτόχρονα, έχουμε και αύξηση της επισκεψιμότητας στα Εξωτερικά Ιατρεία. Το θετικό, πάντως, είναι ότι έχουμε βραχείες νοσηλείες, διάρκειας 2-3 ημερών, με τον κόσμο να επανέρχεται σχεδόν άμεσα και να παίρνει εξιτήριο. Το πρόβλημα είναι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι απαραίτητη η αναμνηστική δόση μια φορά τον χρόνο. Παράλληλα, επιβάλλεται σε αυτές τις ομάδες η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και ειδικά στους κλιματιζόμενους κλειστούς χώρους. επίσης, φαίνεται ότι η μεγάλη διασπορά και μεταφορά του ιού γίνεται στα μέσα μεταφοράς. Εκεί πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ. Τέλος, όποιος φεύγει ταξίδι επιβάλλεται να κάνει ένα ράπιντ τεστ, το ίδιο κι όσοι έχουν συμπτώματα. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα αντιικής θεραπείας, η οποία ανακόπτει τη βαριά νόσηση».