Περού – Διαδηλώσεις: Η στιγμή που άρμα μάχης εισβάλλει σε ιστορικό Πανεπιστήμιο
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τη στιγμή που τεθωρακισμένο όχημα των δυνάμεων ασφαλείας έριξε την πύλη κι εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Σαν Μάρκος.
Πολιτικό χάος επικρατεί στο Περού εδώ και δύο μήνες, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες ξένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Στην πρωτεύουσα Λίμα, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιστορικό πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος και συνέλαβαν περισσότερα από 200 άτομα, στην πλειονότητα φοιτητές, που είχαν κάνει κατάληψη.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τη στιγμή που τεθωρακισμένο όχημα των δυνάμεων ασφαλείας έριξε την πύλη κι εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο Σαν Μάρκος.
#Peru: police have raided #Lima’s San Marcos University, smashing the gates, beating students in their dorms & arresting 200+ ppl.
The attack is the latest by a coup govt that has killed over 60 ppl while trying to violently repress protests.#PeruResiste pic.twitter.com/QnDMKFGIzV— Duroyan Fertl (@dfertl) January 22, 2023
Ελικόπτερα εμφανίστηκαν από το πουθενά ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.
Thousands of protesters have clashed with police in Peru's capital for the second day in a row, as they demanded the resignation of President Dina Boluarte and the return of her predecessor.
More on the protests here: https://t.co/Zp4L3srBoI pic.twitter.com/wVfDVCZCOs
— Sky News (@SkyNews) January 22, 2023
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Σαν Μάρκος, ομάδα διαδηλωτών είχε παράνομα εισβάλλει στο χώρο της πανεπιστημιούπολης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επεσήμανε την απουσία εισαγγελέα κατά την αστυνομική έφοδο.
Εξαιτίας των εκτεταμένων ταραχών, οι Περουβιανές Αρχές, έκλεισαν μέχρι νεοτέρας το Μάτσου Πίτσου το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, για δεύτερη φορά μετά την έναρξη των διαδηλώσεων.
Οι ταραχές ξέσπασαν στο Περού μετά την παύση, τη σύλληψη στις 7 Δεκεμβρίου και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε να επιβάλει «πραξικόπημα», διατάσσοντας να διαλυθεί το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από το αξίωμα.
Στις φτωχές επαρχίες, πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, χαρακτηρίζοντας την εκλογική του νίκη «εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ απέναντι ιδίως στους αυτόχθονες».
Η πρόεδρος Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο που τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, έχει καταγωγή από τις Άνδεις. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».
Πηγή: ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News