Ζαΐμης: Ενστάσεις για το νέο Αναπτυξιακό – «Διώχνει» επενδύσεις εκτός περιοχής

Προβληματισμός στην Περιφέρεια για το μειωμένο ύψος επενδύσεων που θα μπορεί να διαχειρίζεται – Στην Αθήνα η έγκριση σχεδίων άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Ζαΐμη

Με το καθεστώς ενίσχυσης Μεταποίησης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, κάνει πρεμιέρα από σήμερα ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022, με απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων έχει αλλάξει σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, με αυξημένα όρια ενισχύσεων και ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης. Ετσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο κρατικών ενισχύσεων, που ξεκινούν από 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επεκτείνονται στο 60% για τις μικρομεσαίες και φτάνουν στο 70% για τις επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων.

Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, όπως δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση κ.λπ.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου πρέπει να ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και 50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς,  τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει μείωση στο «ταβάνι» των επενδυτικών σχεδίων που θα μπορούν να διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας από τα 3 στο 1 εκατ. ευρώ. Αυτή η αλλαγή, έχει δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό, για το βάθος και την έκταση της παρέμβασης που θα μπορεί να κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, θα υποβάλλονται απευθείας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Για το θέμα αυτό, είχαν γίνει οργανωμένες παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, είχε επικαλεστεί λόγους επιτάχυνσης και απλούστευσης των διαδικασιών,  μείωσης της περιττής γραφειοκρατίας για ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει στην υπογραφή 72 πράξεων υπαγωγής σε παλαιότερα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου και σε πολλαπλάσιες απορρίψεις σχεδίων, ειδικά από το καθεστώς των σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης.

Πως βλέπει η μεταποίηση το νέο πλαίσιο

Εκ του αποτελέσματος θα φανεί κατά πόσο θα είναι σημαντικός και αποτελεσματικός ο νέος επενδυτικός νόμος, τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, Πέτρος Μαντάς. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ εκτίμησε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων εμπεριέχει αρκετά θετικά σημεία, πολλά από τα οποία αποτελούσαν και προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου που έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών, το άνοιγμα της ομπρέλας των ενισχύσεων όχι μόνο με χρήμα αλλά και με άλλα οικονομικά εργαλεία και η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από ορκωτούς λογιστές.

Οσον αφορά την μείωση του ορίου έγκρισης επενδυτικών σχεδίων σε επίπεδο περιφέρειας, ο Πέτρος Μαντάς τόνισε ότι ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ ήταν από τους φορείς που στήριξαν τις διαμαρτυρίες προς το Υπ. Ανάπτυξης, αλλά το ζήτημα έχει κριθεί και πλέον το νέο επενδυτικό πλαίσιο βρίσκεται σε ισχύ.