Τραμπ: Συμφωνία ειρήνης ζητά από τον Πούτιν, τι προειδοποιεί

Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια ισχυρή δημόσια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει διαρκέσει σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να “τελειώσει” τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε πως ο Πούτιν θα πρέπει να κλείσει μια συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία κινδυνεύει με καταστροφή αν συνεχίσει τη σύγκρουση. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την πρόθεσή του για διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, αλλά με έμφαση σε μια “διαρκή ειρήνη” και όχι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η δήλωση του Τραμπ περιλαμβάνει έναν πιο πιεστικό τόνο προς τη Μόσχα, σε σύγκριση με τη ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας, όπου είχε δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο “μέσα σε 24 ώρες”. Παρότι παραδέχτηκε ότι η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει μήνες, υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις.

Η έκκληση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στασιμός, με τις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν αργά εδάφη και τον ουκρανικό στρατό να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές είναι τεράστιες, ενώ οι διεθνείς πιέσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης αυξάνονται.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, συνεχίζει να απαιτεί από την Ουκρανία να αποδεχθεί την προσάρτηση εδαφών και να παραιτηθεί από την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογή του, δήλωσε ότι η ειρήνη αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα της χώρας του.

Η πρωτοβουλία του Τραμπ για σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις βαθιές διαφορές τους, καθώς η Μόσχα εξακολουθεί να θεωρεί τη σύγκρουση ως έναν αγώνα για την εδραίωση της δικής της επιρροής στην περιοχή.