Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία η Μαριούπολη – Εγκλωβισμένοι οι άμαχοι – Χτυπήθηκε πυρηνικός αντιδραστήρας – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Οι βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη δεν έχουν τέλος, ενώ και το Κίεβο βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να το καταλάβουν.

 

Πόλεμος

Στην ενδέκατη ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την Κυριακή ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χαρκίβ (Χάρκοβο), παρά στους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Πυρά δέχθηκε το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη – Επικοινωνία Δένδια με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ

Tο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη χτυπήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από πυρά που έπεσαν κατά τη διάρκεια των οδομαχιών έξω από το κτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση δεν έγινε σκοπίμως αλλά κατά τη διάρκεια των οδομαχιών που λαμβάνουν χώρα στην Μαριούπολη, και είχαν ως αποτελέσμα να χτυπηθεί το προξενείο.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και μετέφερε ότι είναι καλά στην υγεία του.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του D. Kuleba ζητώντας την αρωγή των Ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Γενικού Πρόξενου στη Μαριούπολη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι έριξαν ρουκέτες σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο» λένε οι Ουκρανοί

Οι δυνάμεις του Πούτιν φέρονται να επιτέθηκαν στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο με τους Ουκρανούς να προειδοποιούν πως η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε μια «μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεκόπη η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη», ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει την δίοδο.

Πόλεμος

Ουκρανία: Τρεις νεκροί πολίτες στο Ιρπίν από ρωσικά πυρά, ανάμεσά τους δύο παιδιά καταγγέλλει το Κίεβο

Νέα καταγγελία για θανάτους αμάχων από ρωσικά πυρά κοντά στο Κίεβο έκανε η Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, υπάρχουν τρεις νεκροί στο Ιρπίν, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Με βάση όσα καταγγέλλει το Κίεβο, τα ρωσικά στρατεύματα στοχοποίησαν επίτηδες μια γέφυρα που χρησιμοποιείται από πολίτες για να εκκενωθεί η περιοχή.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα κατάπαυση του πυρός στην Μαριούπολη – Επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες – Χτυπά πόλεις «κλειδιά» στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός

Ανελέητα χτυπούν πόλεις στην Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα με την κατάσταση ολοένα και να χειροτερεύει την στιγμή μάλιστα που χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας κάνουν λόγο για θύματα μετά από επίθεση ρωσικού πυραύλου που έπληξε σπίτια στην περιοχή Zhytomyr, περίπου 140 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Ώρες αγωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς 11 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, τα βλέμματα στρέφονται για μια ακόμη φορά στη Μαριούπολη η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Ρώσους., αλλά και στο Κίεβο, το οποίο βρίσκεται ολοένα και σε πιο ασφυκτικό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε για να αποχωρήσουν οι άμαχοι δεν εφαρμόστηκε ποτέ και από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε και πάλι το σφυροκόπημα της πόλης στην οποία διαβιούν 100.000 Έλληνες ομογενείς.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός με τους Βρετανούς να επισημαίνουν ότι η ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα για να αναδιατάξει η Ρωσία τις δυνάμεις της.

 

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνκα έξω από το Κίεβο – Σφυροκοπούν την Μαριούπολη

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους για άλλη μια νύχτα να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο με τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη.

Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το CNN.

Επίθεση δέχεται και η περιοχή Μικολάιβ, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι καθώς τους οδηγεί κατευθείαν στην Οδησσό.

Σε ασφυκτικό κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται και το Κίεβο.

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

 

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης μιλά για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό»

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο δήμαρχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.