Η πολυπόθητη μείωση της φορολογίας έρχεται
Μετά και τα τελευταία (πρόσφατα) διαβάσματα, πιστεύουμε ότι η μείωση της φορολογίας σε όλα σχεδόν τα φορολογητέα εισοδήματα μειώνεται. Ήταν πλέον ο καιρός να αρχίσουν οι φορολογικές μειώσεις ουσιαστικά γιατί ήδη τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια ήταν κινήσεις αποσπασματικές. Το να μειωθεί δηλαδή η προκαταβολή του 100% στο φόρο εισοδήματος των εταιρειών είναι ένα μέτρο σωστό και απαραίτητο, είτε στο 30% είτε στο 50% είτε στο 70% ή ακόμα και στο 100%. Τέλος πάντων τελικά με τον Ν.4799/21 ψηφίστηκαν κάποια φορολογικά μέτρα που θα ανακουφίσουν και τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα όπως:
– Μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων από το φορολογικό έτος 2021 από 24% σε 22% και μείωση της προκαταβολής από 100% στο 80%. Ειδικά για την χρήση 2020 που θα υποβληθούν οι δηλώσεις φέτος τον Ιούλιο η προκαταβολή γίνεται 70% και αυτό είναι καλό, όπως επίσης και για τα φυσικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνεται από 100% στο 55%.
Εκτός αυτών η πρόσθετη μείωση 3% στις ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα είναι στην θετική κατεύθυνση. Καθώς επίσης η αναστολή για το 2021 και η κατάργηση από το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αυτά για την ώρα και βλέπουμε, γιατί από την άλλη μεριά σε πιάνει «ίλιγγος» όταν διαβάζεις ότι:
α) Το ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 109 δις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
β) Τα 37,75 δις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και
γ) Στα 100 δις τα κόκκινα δάνεια και σκέφτεσαι τι θα γίνει αν δεν υπάρξουν και εδώ μέτρα. Μέτρα όμως που θα δουν το πρόβλημα σωστά.
Απλά να μη σκεφτόμαστε τι θα γινόταν αν ο κ. Σόιμπλε τελικά μας «νίκαγε» με το PLAN (B). Πάρτε αυτά και έξω (!), έστω και προσωρινά. Ευτυχώς που και οι τούμπες από τους φιρφιρίκους της εποχής έκαναν το σωστό στο παρά 5 !
Ετσι όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περιοριστούν αισθητά στην Ελλάδα τα μειονεκτήματα της υπερφορολόγησης. Από το 2015 και μετά ήλθαν όλα «τα πάνω – κάτω». Ειδικά το 2018 ήταν η χειρότερη χρονιά καθώς η Ελλάδα βρέθηκε να ξεπερνά:
-Κατά 5,5 μονάδες τον μέσο όρο των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.
-Κατά 7,5 μονάδες τον μέσο όρο των χωρών – μελών της Ευρώπης(!).
Με τους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης να εκτοξεύονται ακόμα και στο 10% μετά το 2016.
Έτσι το κράτος ξαφνικά έγινε συνέταιρος στα κέρδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πολιτών του. Μετά από όλα αυτά, παρόλο ότι έγιναν ουσιαστικές μειώσεις φόρων, θα εξακολουθούμε να είμαστε ψηλότερα φορολογικά και με διαφορά από τις χώρες της Βαλκανικής και όχι μόνο χερσονήσου. Έστω όμως και έτσι, γιατί εδώ που τα λέμε δεν συγκρίνεται ακόμα το βιοτικό επίπεδό μας με καμία από αυτές τις χώρες (πλην Κύπρου), αρκεί να πληρώνονται οι φόροι σωστά. Πρέπει όμως πριν και πάνω από όλα να δηλώνονται τα εισοδήματα σωστά. Κέρδη πάνω από 10.000€ δήλωσαν μόλις 109.000 νομικά πρόσωπα, δηλαδή τα 10 στα 100, το έτος 2019 (!). Αυτά όμως δυστυχώς είναι τα…κόλπα του καπιταλισμού (!) που πνίγει τον εργαζόμενο με τα υπερκέρδη. Ας δώσει απάντηση ο τότε υπουργός κ. Τσακαλώτος και οι λοιποί παρατρεχάμενοι του σε όλα αυτά, μια και δεν έδιναν και τότε ιδιαίτερη σημασία θεωρώντας τα δευτερεύοντα θέματα.
* Ο Γιάννης Σπανός είναι οικονομολόγος, φοροτεχνικός, λογιστής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News