Δημοσιογράφος, λογοτέχνης, ποιητής, αρωγός

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Δημοσιογράφος μιας άλλης εποχής, που όμως θα μπορούσε και σήμερα να εργαστεί και να δημιουργήσει σε μία εφημερίδα του βεληνεκούς της «Πελοποννήσου», ήταν ο Γιάννης Ανδρικόπουλος.

Ο Κυρ Γιάννης, όπως εύστοχα  τον αναφέρει στο κείμενο του ο Κωνσταντίνος Μάγνης, μαζί με όλα τ΄ άλλα που χαρακτήριζαν τον αρχικά συντάκτη και μετά αρχισυντάκτη της «Π»,  τη δεκαετία ΄80, ήταν δημοσιογράφος, ήταν λογοτέχνης, ήταν ποιητής, ήταν φίλαθλος με αγάπη για τον Παναιγιάλειο.

Ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο του Κωνσταντίνου Μάγνη για τον Γιάννη Ανδρικόπουλο, που έφυγε πριν από μερικές ημέρες από τη ζωή, γιατί καλύτερα δεν θα μπορούσε να αποδοθεί η μία και η Aλλη Ζωή του Κυρ Γιάννη: «Το αντιφατικό με τον Γιάννη Ανδρικόπουλο ήταν πως ο ίδιος είχε άλλες δίψες, που δεν τις έκρυβε αλλά δεν εύρισκε γι’ αυτές καθόλου διάνοια, χρόνο και χώρο στη δουλειά. Λογοτέχνης ο ίδιος, σκάρωνε ποιήματα με οίστρο, εξέδιδε συλλογές, είχε ανοιχτή γραμμή με τους τοπικούς λογίους, αλλά αυτό ήταν η Αλλη Ζωή του. Η Ζωή του στο Γραφείο ήταν εκ διαμέτρου διαφορετική, χειριζόταν πεζή ύλη, της άχαρης καθημερινότητας, ανακοινώσεις και δελτία τύπου και ύλη «ψυγείου» σύμφωνα με την επαγγελματική μας γλώσσα, κείμενα δηλαδή που δεν παίζει ρόλο ποιά μέρα θα δημοσιευθούν, ενίοτε δεν παίζει ρόλο αν δεν δημοσιευθούν και καθόλου. Ο Κυρ Γιάννης, όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι νεότεροι, εν μέρει με σεβασμό, εν μέρει με οικειότητα, εν μέρει με διάθεση κατευναστική, μπορεί να δούλευε ακατάπαυστα, αλλά δεν έβγαζε καθόλου συναίσθημα και οίστρο στη διαχείριση του υλικού. Αυτά τα φύλαγε για την ποίηση».

Ο Αιγιώτης Γιάννης Ανδρικόπουλος, εργάστηκε στην «Π», εκδίδοντας χρόνια πριν, χρόνια παραλλήλως και χρόνια μετά, την εφημερίδα «Φωνή της Αχαίας» και τη «φιλολογική φωνή», που επισήμαινε στο εξώφυλλο της, «Παράρτημα Λόγου – Τέχνης – Ιστορίας της εφημερίδας «Φωνή της Αχαϊας» και «Εκδότης – Διευθυντής Γιάννης Ανδρικόπουλος. Νικ. Σολιώτη – Αίγιο – Τηλέφωνο 0691 23 – 743».

«Περιπλέω στη θάλασσα της Σκιάθου Αυγουστιάτικο απομεσήμερο,

τα «ρόδινα ακρογιάλια» του νησιού σου,

της Ελληνικής παράδοσης Υπέρμαχε, άγιε Αλέξανδρε,

οσιομάρτυρα της υπομονής, της  εγκαρτέρησης, της κατάνυξης.

Κι εδώ ανάμεσα στη μουσική συμφωνία γαλάζιου και πράσινου,

Μέσα από κουκουναριές, από χρυσή άμμο, κοχύλια και φύκια

Ζωντανεύουν και χοροπηδάνε μπρος μου οι σύντροφοί σου,

οι φτωχοί καταφρονεμένοι άνθρωποι, του μόχθου και της στέρησης

που σκύβουν τα κατεργασμένα από την αλμύρα μέτωπά τους,

μπροστά ατα εικονίσματα των ξωκκλησιών  ή στο μισόγιομο ποτήρι της ταβέρνας

 γιατί τους έμαθες να υπομένουν τη μοίρα τους

αφού ‘δεν έχουν τελειωμό τα πάθη κ΄ οι καϋμοί του κόσμου»…

Το ποίημα (οι πρώτοι στίχοι, σε πολυτονικό τότε), «Ο Αγιος της Ελληνικής Λογοτεχνίας, Αλέξανδρος της Σκιάθου» του Γιάννη Ανδρικόπουλου, από της «φιλολογική φωνή» , 3ο τεύχος – Β΄ εξάμηνο 1980 -Περίοδος ΣΤ΄- Τόμος 6ος – Αίγιο 1980.

Ο Κυρ Γιάννης… Θυμάται ο 20χρονος τότε φοιτητής που πρωτοανέβηκε το 1979 τα σκαλιά της «Π» (Αλ. Υψηλάντου και Γεροκωστοπούλου) για να κάνει το χόμπι του, με την ελπίδα ότι το χόμπι θα γίνει επάγγελμα του. Στο τέλος ενός από τους πρώτους μήνες του 1980 ο οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας Γιώργος Καρλής, τον κάλεσε και του έδωσε ένα φάκελο με 2.500 δραχμές. Εκπληξη αλλά και χαρά από τον 20χρονο, που μετά από χρόνια έμαθε ότι αυτά τα χρήματα ήταν εξ ημισείας από τον μισθό του Γιάννη Ανδρικόπουλου και του Γιάννη Αδαμόπουλου (για δεκαετίες επιτελικό στέλεχος της εφημερίδας), όπως οι ίδιοι είχαν ζητήσει από τη διεύθυνση (Κώστας Παπαγγελούτσος, Σπύρος Δούκας).

Ο Κυρ Γιάννης… Θυμάται ο 28χρονος (1987), φοιτητής το 1979, που το χόμπι του είχε γίνει επάγγελμα εφτά χρόνια πίσω, μια Κυριακή πρωί στην παραλία στα Βαλιμίτικα, τον Γιάννη Ανδρικόπουλο, με την οικογένεια του, σε μία καρέκλα σκηνοθέτη, να ετοιμάζει ύλη για το φύλλο της Τρίτης της «Π»(τότε δεν υπήρχε φύλλο Δευτέρας), αλλά και ένα σχόλιο για τον Παναιγιάλειο, που θα το έστελνε (από το Αίγιο στην Πάτρα με το υπεραστικό λεωφορείο των 3)  για να δημοσιευθεί στην Δευτεριάτικη αθλητική εφημερίδα «Πάτρα Σπορ», του Βαγγέλη Σωτηρόπουλου.

Ο Κυρ Γιάννης… Ενας από τους πέντε Γιάννηδες της «Π» (οι άλλοι τέσσερις Γιάννης Καραλής, Γιάννης Αδαμόπουλος, Γιάννης Βουλδής, Γιάννης Δημόπουλος στη διόρθωση), που βοήθησαν τον 20χρονο το 1979 φοιτητή να εργαστεί στην εφημερίδα, να γίνει δημοσιογράφος, που συνέδραμαν και άλλα νέα παιδιά στα πρώτα δύσκολα χρόνια του δημοσιογραφικού τους βίου.   

@Διατέλεσε αθλητικός συντάκτης, προϊστάμενος του αθλητικού ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης κατά την περίοδο 1979- 2019